Hoogeveensche Courant 01-06-2022 Biodiversiteit

Hoogeveensche Courant 01-06-2022

Hoogeveen 7 juni 2022

De Michelinsterren zijn weer uitgedeeld, een keer per jaar is dat een feest voor culinair minnende restaurants. Wat een feest moet het zijn als je de ster behoudt, er eentje krijgt of er zelfs eentje bijkrijgt. Het gaat mijn fantasie te boven, dat weet ik wel.
In de dierenwereld hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld. Daar reiken ze geen sterren uit, daar is het eten en gegeten worden en dat soms met huid en haar. Eten moet natuurlijk altijd maar in het voorjaar bereikt de vraag naar voedsel in de Natuur echt een hoogtepunt. Al die schreeuwerige bekkies die lusten wel wat. En ze zijn niet kieskeurig, ze sperren het bekkie wijd open. Of ze drinken bij de moeder, dat is wel heel erg aandoenlijk ook. Noem het maar, ze hebben allemaal honger, ze willen allemaal groeien en dat zo snel mogelijk om vervolgens zichzelf te kunnen redden. De een doet er wat langer over dan de ander.
Ik vraag mij af of een dier weleens te kampen heeft met een opgeblazen gevoel of een tijdelijke obstipatie of nog erger het tegenovergestelde van een obstipatie. En eigenlijk weet ik het ook wel, het mooie aan alles wat leeft in de Natuur is dat het een functie heeft. Wat voor het ene dier niet goed is dat pruimt de ander juist weer wel. Koeien laten bepaalde kruiden staan, ze weten dat ze er niet echt blij van worden. Grassen die bloeien zijn te bitter, boterbloemen zorgen niet voor meer vet in de melk, de koeien laten ze staan. Dan heb ik het over de scherpe boterbloem, van boterbloem zijn meerdere soorten.
Kruidenrijk grasland, mooie diversiteit, een stevige koeienvlaai, strontvliegen, mestkevers, wormen en andersoortig gekriebel in de bodem, alles, maar dan ook echt alles heeft een functie. Ik zou een Michelinster uit willen delen aan de mooiste kringloop in de Natuur, de mooiste voedselpiramide. Dat zou wat zijn toch, we zouden allemaal leren hoe het ook alweer werkt in de culinaire keuken van de Natuur.
Die Michelin sterren hebben mij wel weer aan het denken gezet want in Nijmegen hebben ze De Nieuwe Winkel, een veganistisch restaurant met een chef-kok die zegt dat de culinaire wereld aan het veranderen is, vlees en vis worden vervangen door alternatieven die minstens zo lekker zijn. Het mooie hieraan is dat mensen wel nieuwsgierig worden naar de restaurants met de sterren en op deze manier daar kennis mee maken. Eigenlijk is het in de dierenwereld niet veel anders, door de klimaatverandering komt er een ander voedselaanbod en al moeten dieren, vogels en alles wat vliegt, kruipt of kriebelt eraan wennen, de alternatieven zijn minstens zo lekker en daar kom je alleen maar achter als je het gaat proberen. Als voorbeeld noem ik maar de eikenproccesierups, we weten inmiddels dat die op het menu staat van meerdere vogelsoorten, ze wennen eraan. Het neemt niet weg dan we met ons eentonige landschap nog lang niet af zijn van al die plaagbeestjes. De bel spat uiteen, voorlopig nog een MichelinSter voor een feest in de Natuur. Wij hebben nog heel wat werk te verzetten.

Grietje Loof
01-06-2022

Ontdek meer over

Deel deze pagina