Het project ‘Samen Groen Dak’ in Hoogeveen gaat het tweede jaar in Biodiversiteit

Het project ‘Samen Groen Dak’ in Hoogeveen gaat het tweede jaar in

Hoogeveen 29 maart 2022

Het waterschap Drents Overijsselse Delta moedigt bewoners aan meer groen in de stad te brengen door subsidie te geven op Klimaat Actieve projecten.

In en om Hoogeveen een groen dak aanleggen? Ook dit jaar is er weer een subsidiepot beschikbaar gesteld door het waterschap WDOdelta,  om dit tegen een betaalbare prijs te laten aanleggen. De aanvraag is eenvoudig, want IVN’er Henny Hauschild neemt de administratie van de aanvraag op zich en de broers Mark en Rik van Koekoek Hoveniers verzorgen de bestelling en de aanleg. Hoe groen en mooi het kan zijn laten de gangmakers IVN-vicevoorzitter Bjorn Olthof, IVN secretaris Henny Hauschild en voormalig raadslid Klaas Kroezen zien, maar vooral horen/lezen.

Het begon twee jaar geleden toen Klaas Kroezen tijdens zijn werkzaamheden in de raad in gesprek kwam met een medewerker van het waterschap Drents Overijsselse Delta. “We hadden het over van alles en nog wat,” aldus Kroezen. “Toen kwam het gesprek op de verstening van onze steden. Hoogeveen staat in de top tien met maar 26,8% groen. Het waterschap WDODelta is in 2020 gestart met het project ‘Klimaat Actief!’ en het vreemde was dat er bijna geen aanvragen uit Hoogeveen waren gekomen. Dat moest anders kunnen dacht ik en ben eens gaan bellen met ‘groene’ initiatiefnemers en kwam zo via Grietje Loof, de activiteitencoördinator van IVN Hoogeveen in contact met Henny en Bjorn en samen zijn we een campagne gestart om meer bekendheid te geven aan dit mooie project.”

Eerste poging net te laat  
Om in aanmerking te komen voor subsidie is het de bedoeling dat een straat, buurt of wijk samenwerkt. Per huishouden kan al meedoen met een dak van één vierkante meter tot wel 120m². De aanvraag moet in ieder geval samen meer dan 300m² zijn. Het gezamenlijke initiatief betreft een maatregel op minimaal drie particuliere percelen. Subsidie wordt niet verstrekt aan individuele initiatieven. (“Subsidieregeling Klimaat Actief! Drents Overijsselse Delta”) “We hadden eigenlijk best snel een eerste aanvraag klaar,” vertelt Henny Hauschild. “Helaas bleek de subsidiepot al leeg. Dat zou me niet nóg een keer gebeuren! Toen we hoorden dat in 2021 het project verlengd zou worden, heb ik op 1 januari 2021 net na middernacht de eerste aanvraag ingediend. Dat jaar werkten we samen met hovenier Ruben de Boer en is er bij 45 huishoudens 1460m² groen dak aangelegd. Een fantastisch resultaat, maar dit jaar willen we dat verbeteren.” Bjorn Olthof valt haar bij: “We hebben in Hoogeveen veel werk te verrichten, want als je zo om je heen kijkt zijn er wel heel veel ‘onderhoudsvriendelijke’ tuinen die helemaal niet bio-vriendelijk zijn. Je zou denken dat de grote steden veel hoger in de lijst zouden staan, maar het blijkt dat juist steden met veel groen in de omgeving het meest ‘versteend’ zijn. Alsof het groen om de stad goedmaakt wat je erbinnen mist. Daardoor krijg je in de stad te maken met hogere temperaturen en een gebrek aan water. Huishoudens lossen dat op met het plaatsen van airco’s en het sproeien van tuinen met drinkwater. Allemaal dingen die we nu juist nietzouden moeten doen. Een groen dak houdt vocht vast en dat geeft verkoeling in de onderliggende ruimte. Daarnaast trekt sedum als die gaat bloeien veel insecten aan. De bekende win-win situatie dus.”

Kan ieder dak dit hebben?
Klaas heeft op de uitbouw van zijn jaren zestig huis een groen dak laten leggen. “Ik was eerst wel bezorgd of het niet te veel gewicht was, maar de aannemer verzekerde me dat het dak een meter sneeuw kon hebben, dus de drie lagen die nodig zijn voor een groen dak konden makkelijk. Het is een lichtgewicht systeem (1-2-3 Sedumdak) dat inclusief water maximaal 45 kg/m² weegt. Ernaast heb ik zonnepanelen laten plaatsten en het mooie is, dat het rendement van die panelen door de koelere lucht ook nog eens omhoog gaat. Over het algemeen kunnen daken van nieuwbouwhuizen dit goed hebben, maar als je twijfelt kan je er altijd een deskundige naar laten kijken. Dit type groen dak kan tot een helling van 5° aangelegd worden.”

‘Klimaat Actief!’ hoe doe je mee
Ook dit jaar is er weer subsidie beschikbaar. De pot is bovendien aangevuld door de provincie, zodat er niet zo gauw een bodem in zicht is, maar men hoopt natuurlijk op een toestroom van aanvragen. Henny is er klaar voor. “De eerste aanvraag is bijna rond, nog een paar vierkante meter en dan kan ie de deur uit. Ruben is vorig jaar geëmigreerd, maar in Mark en Rik Koekoek hebben we enthousiaste partners gevonden. Ik verwerk de aanvraag en Koekoek Hoveniers bestellen de benodigde materialen en doen de aanleg. Zij betalen alles en ontvangen de subsidie. De huiseigenaar betaalt dus maar 50% over het materiaal wat nodig is voor het sedum dak , Koekoek hoveniers schiet de subsidie voor, men hoeft dit niet eerst zelf in te brengen. Wel moeten er voor, tijdens en na oplevering foto’s als bewijs van de activiteiten aangeleverd worden. Die afhandeling doe ik dan weer voor de hele groep aanvragers.” Klaas Kroezen is trotse ambassadeur van het project. Met “Samen Groen Dak” kunnen we het in de stad een stuk aangenamer maken. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de dieren die om ons heen leven. De biodiversiteit neemt toe en de temperatuur neemt af. Zo houden we het samen leefbaar en het ziet er nog mooi uit ook. Met de inbreng van IVN en met name Henny, is het redelijk eenvoudig om voor de subsidie in aanmerking te komen. Op de site van IVN en het waterschap staat alle informatie, maar contact opnemen met IVN kan natuurlijk ook of praat met iemand die al zo’n dak heeft, directe ervaringen spreken nóg meer. Makkelijker kunnen we het niet maken, groener wel!”

Bron: Hoogeveensche Courant

Ontdek meer over

Deel deze pagina