Broeihopen omzetten 05 maart 2022 Amfibiën en reptielen

Broeihopen omzetten 05 maart 2022

Hoogeveen 15 maart 2022

De eerste activiteit van IVN Hoogeveen is traditiegetrouw de broeihopen omzetten in de Oude Kene in Hoogeveen.
Na het vrijgeven van alle corona maatregelen konden we weer activiteiten organiseren en dat hebben we direct aangegrepen en het was ook te zien en te horen aan de deelnemers.
Met 24 deelnemers was het weer prima te doen, het weer was koud ‘s morgens met een matige wind, dus stilstaan was er niet bij. Er werd door iedereen goed gewerkt en 5 van de 8 broeihopen zijn omgezet en bekeken op de aanwezigheid van ringslang eischalen.

IVN Hoogeveen Johan Scheeres ringslang

De 3 aanwezige kinderen hebben meer dan prima hun best gedaan en hebben samen met de oudere deelnemers mooie vondsten gedaan.
Een persoon is bezig geweest met de ijsvogelwand om die weer gereed te maken voor het aankomend broedseizoen, helaas heeft de ijsvogel de wand nog niet gevonden maar wie weet dit jaar.

ivn Hoogeveen Johan Scheeres ringslang

De eischalen lieten dit jaar zich niet gemakkelijk vinden. Vorig jaar zaten de eischalen vrij hoog in de broeihopen, dit jaar zaten de eischalen meer onder en aan de randen van de broeihopen.
We hebben 1113 stuks gevonden in de broeihopen, maar toch 816 stuks minder als voorgaande jaren.
Voorgaande jaar zijn er 1929 stuks eischalen gevonden.
Dit jaar dus ruim 860 minder.
Dit alles heeft waarschijnlijk toch met de werkzaamheden te maken die op dit moment plaatsvinden langs de spoorbaan en soms langs het gebied.
Het weer in het afgelopen seizoen 2021 was niet te droog en te warm voor de ringslangen.

IVN Hoogeveen Johan Scheeres ringslang

Tijdens het zoeken in de broeihopen naar eischalen komen we altijd wel bijzondere beesten of andere vondsten tegen maar dit jaar werd er wel een hele mooie vondst gedaan; er kwam nog een jonge ringslang uit de broeihoop vandaan in prima gezondheid, de ringslang is later in de nieuwe broeihoop weer teruggeplaatst zodat hij nog even van de beschutting en de warmte van de broeihoop kan genieten en als de temperaturen weer boven de 15 graden is, het gebied weer in te gaan en weer voedsel te gaan zoeken. Er werden ook gewone padden, muizennesten, huisjes slakken, duizendpoten en veel regenwormen in de broeihopen gevonden.
ivn Hoogeveen Johan Scheeres ringslang

De broeihopen zijn aangemeld bij Broeihopen.nl waar nog vele ander broeihopen van Nederland op staan, de broeihopen van de Oude Kene staan in de top 3 van Nederland qua onderzoek en regelmaat van omzetten en het doorgeven van de aantal gevonden eischalen en ander beesten die uit de broeihopen komen. Wij mogen met alle vrijwilligers daar zeker trots op zijn deze resultaten.
Daar wil ik alle vrijwilligers voor bedanken maar ook de mensen die ons het blad en stammen brengen die we weer in de nieuwe broeihopen kunnen verwerken.
Ik wil ook dit jaar weer alle mensen die meegeholpen hebben met het omzetten van de broeihopen, de catering mensen van de warme drankjes en de lekkere hap.
Landschapsbeheer Drenthe wil ik ook weer bedanken voor het uitlenen van de 25 mestvorken, kruiwagens en handzagen, handschoenen en EHBO-trommel.
Medewerkers Gemeente Hoogeveen voor het brengen van het blad en leveren van stamhout.
Bedankt en hopelijk tot volgend jaar.

Tekst en foto’s: Johan Scheeres

Ontdek meer over

Deel deze pagina