Helden e.o.
Landschap
Op
dinsdag18okt202219:30

Wat weet jij van het struinpad in Grashoek?

Lezing en wandeling uitgesteld naar 2023

Leer het struinpad kennen.

In het struinpad gebied ligt de Marisberg, Scherliet en het Kwakvors. Het gebied kenmerkt zich door de hoogtes met de dennenbossen en laagtes met het natte weide landschap Welke geologisch tijdperk was bepalend voor dit  gebied? Welke biotopen kunnen we hier vinden en welke flora en fauna is hierdoor ontstaan? Hoe is het beheer ingericht en wat zijn de doelen met dit beheer?

Antwoorden op deze vragen krijg je in de lezing van Toos Wilms en Peter Maessen. Zij beschrijven de invloed van de geologie op de ecosystemen en de daardoor ontstane flora en fauna. De zondag daaropvolgend gaan we tijdens een excursie ontdekken, wat we kunnen herkennen in dit landschap en of we de speciale flora en fauna kunnen terugzien.

De lezing is op dinsdagavond 18 oktober en begint om 19:30 uur in het IVN lokaal van basisschool De Pas, Averbodestraat 19 in Helden.
De wandeling vindt plaats op zondagmorgen 23 oktoberen start om 9:00 uur bij de 7'de de Hemel in Grashoek.

De kosten voor lezing en wandeling zijn € 5,00. Koffie en thee op de lezing is gratis.

Landschappen lezingen en wandelingen

Peel en Maas heeft een grote diversiteit aan landschappen. Zo zijn er veengebieden, natte of broek gebieden, beekdalen, stuifduinen en het rivierdal van de Maas. Alles ontstaan door vroege geologische veranderingen en later gevormd door menselijke aanpassingen. Elk landschap heeft zijn eigen ecologische kernmerken en dat resulteert in een specifieke flora en fauna van deze gebieden.  Natuurverenigingen uit de gemeente Peel en Maas gaan 6 gebieden nader belichten. Per gebied is er een lezing over geologie, ecologie en natuur en fauna. Eveneens is er een excursie door het gebied en wordt er gezocht naar de kenmerken.

Leden van IVN Helden, IVN Meijel en Jeugd en Natuur Maasbree geven deze lezingen over de Groote Peel, Weerdbeemden, Heldense Bossen, Dubbroek, Vlakbroek en de omgeving van de struinroute in Grashoek. Eens per maand is de lezing op een dinsdag en de daarop volgende zondag is de wandeling.

 

Algemene informatie

dinsdag 18 oktober 2022 - 19:30 tot zondag 23 oktober 2022 - 09:00
Locatie: 
de Pas
Averbodestraat 19
5988AW 19 Helden
Nederland
Extra Informatie: 

Aanmelden is noodzakelijk. Voor dit onderdeel vragen we 5 Euro, hiervoor ontvang je koffie of thee op de lezingen avond.

Contactpersoon: 
Google Maps image