Verslagen activiteiten Jeugd IVN

Ook voor kinderen en jongeren hebben wij verschillende mogelijkheden om natuur te beleven, met een Jeugd IVN (voor 8 tot 12 Jarigen) en een Jongeren IVN (voor 12 jaar en ouder). Vaak maakt één van hen een verslag van de activiteiten en de leiding foto’s. Je leest hieronder de verslagen van het lopende en het vorige seizoen/schooljaar. Zo krijg je een indruk van wat wij zoal doen en beleven. Dit Lees vooral verder, ook onder de foto’s.  

Heb je interesse, neem dan contact op met onze jeugdbegeleiders:

Monique van den Hark, tel. 06-466 236 29 of mail: moniquevdhark@gmail.com of

Wil van Hout, tel. 06-1660 5421 of mail: w.van.hout1@icloud.com

Op 13 april 2024 was het thema stenen en zand. Veel kinderen verzamelen stenen, omdat ze die mooi vinden. Daarom kwam Ruut Westerbeek ons hierover vertellen. Kinderen mochten zelf stenen meenemen. Verder gingen we bij het blotevoetenpad en de vijver op Mariëndaal grind en zand, eigenlijk kleine steentjes, verzamelen. Binnen konden we alles met zoekkaarten en onder een binoculair bestuderen.

Op 23 maart 2024, na een natte winter, was het terrein van de nieuwe natuurstrook bij Gemaal van Sasse eindelijk weer begaanbaar. Er zijn 2 grote insectenhotels geplaatst. Met het eerder gemaakte materiaal en materiaal dat die ochtend is meegebracht, zijn beide insectenhotels door de kinderen opgevuld.

Ook werden er zal zaadbollen gemaakt, die later bij de plukweide worden uitgegooid. Hopelijk wordt de plukweide een mooie bloemenzee.

Het terrein, dat de SpeelRaam gaat heten, is bijna klaar om opgeleverd te worden..

Op 24 februari 2024 gingen de kinderen met de camera op hun mobiele telefoon de natuur in. Kinderen zoeken dingen die op de foto kunnen en focussen zo meer op grotere en kleinere dieren, bloemen en mossen. Maar ze krijgen ook oog voor landschap, diepte in een foto, enzovoort. Voordat de kinderen naar buiten gingen, kregen ze een korte les over fotograferen van Inge Bonninga van onze natuurfotografie werkgroep. Hieronder zie je compilaties van foto’s die deze ochtend genomen zijn.

 

Op 20 januari 2024 ging de jeugdgroep op zoek naar winterbloeiers, zaden en knoppen. Verrassend hoeveel bloemen en struiken in de winter (door)bloeien. Andere planten maken zich op voor de komende lente. Onder de binoculair bekeken we o.a. uien en zaden van dichtbij.

jeugd winterbloeiers

Op 25 november 2023 hebben we met de groep vulling gemaakt voor 2 grote insectenhotels, die geplaatst gaan worden bij de nieuwe natuurstrook bij Gemaal van Sasse. We hebben verschillende soorten holle takken op maat geknipt en gebundeld in blikken of met touw. Ook zijn er veel dennenappels verzameld.

Verder komen er 2 houten toegangspoorten. 1 ligt op de tafel in het Buitenhuis. Deze mogen de kinderen versieren. Daarom hebben zij verschillende tekeningen gemaakt van allerlei dieren. De tekeningen worden later nageschilderd op het hout. Zo komen er allerlei talenten van de kinderen naar boven.

Jeugd IVN insectenhotel en toegangspoort
Kinderen aan het werk voor nieuwe natuurstrook.

Op 28 oktober 2023 zijn we echt begonnen met het werken aan de nieuwe natuurstrook bij Gemaal van Sasse. In 2019 heeft de toenmalige jeugdgroep hiervoor een ontwerp gemaakt. Hierover lees je op Jeugdproject nieuwe natuurstrook bij Van Sasse GraveHet waterschap gaat het project nu uitvoeren, grotendeels zoals de groep dat bedacht had. De huidige groep draagt ook steentjes bij.

Deze ochtend hebben we nestkastjes opgehangen. Verder komen er grote insectenhotels. We hebben hiervoor geleerd over windrichtingen en leren werken met een kompas. Want de opening van de nestkastjes moet richting noordoost. Zo komt minder regen binnen en worden ze niet te warm. De insectenhotels moeten juist met de voorkant in de zon, dus richting het zuiden omdat de insecten van warmte houden. Voor de aannemer hebben we de piketpaaltjes vast geplaatst.

Daarna zijn we nog op de Maasdijk gaan kijken. Want het Gemaal van Sasse pompt water uit de Raam in de Maas. Op de dijk kun je dat goed zien. Volgende maand gaan we verder met onze natuurstrook.

Op 30 september 2023 begon de groep het nieuwe seizoen met een ochtend over paddenstoelen en andere dingen die je in de herfst tegenkomt. Verschillende kinderen hebben kennisgemaakt. Maar nieuwe kinderen vanaf 8 jaar zijn altijd welkom. Tijdens de wandeling of speurtocht hebben we een aardige hoeveelheid paddenstoelen gevonden en zelfs een kleine salamander. Deze zoekt waarschijnlijk een plekje om rustig de winter door te komen.

Herfst jeugdochtend 2023

 

Op 17 juni 2023 hebben we het schooljaar afgesloten met de traditionele picknickochtend. Dit keer bleven we op Landgoed Mariëndaal. Voor de picknick hebben we waterdiertjes geschept en bekeken bij de vijver. Na het eten hebben de kinderen gespeeld in het Belevingsbos. Dit speel en ontdekbos is onlangs helemaal opgeknapt en vrij toegankelijk, ideaal om in een weekend of vakantie te bezoeken.

Op 13 mei hebben we in het Raamdal bij Escharen gekeken naar vogels. Hiervoor heb je vaak een verrekijker nodig. We hebben geleerd hoe je deze kunt instellen, zodat je er goed doorheen kunt kijken. Een lid van de vogelwerkgroep had een telescoop bij zich. Koen (10 jaar) maakte foto’s door de telescoop. Hij scheef ook onderstaand verslag van de ochtend:

We gingen op pad om allemaal vogels te spotten. Je hoorde ook heel goed het verschil tussen gezang van de vogels dat was heel mooi. We hebben ook ganzen en baby gansjes gespot, dat was ook heel schattig. Door middel van allen verrekijkers hebben we de vogels kunnen spotten we hadden ook een grote verrekijker dat heeft een monoculaire verrekijker. Daar door konden we helen mooie foto’s maken. Het was heel leuk !!! Zeker voor herhaling vatbaar.

Op 15 april gingen we op bezoek bij schapenhouders Wim en Joke Jans in Zeeland. De schapen zijn in de winter in de stal en krijgen daar de lammetjes.
In het voorjaar gaan ze naar buiten en helpen ze op verschillende plaatsen met natuurbeheer.

Als de schapen veel gras opeten, krijgen ook kruiden met bloemen de kans om te groeien. Deze zijn weer belangrijk voor onze vlinders en bijen.

We kregen een mooie rondleiding door de stallen, mochten bij de lammetjes die flesvoeding nodig hadden en we kregen een demonstratie hoe een hond, een bordercollie, helpt een kudde schapen de goede kant op te krijgen.

De kinderen vonden het het topochtend. Wim en Joke heel erg bedankt voor de gastvrijheid. Als we jullie schapen op de dijk in Grave of omgeving zien lopen, zullen we zeker aan deze ochtend terugdenken.

Foto’s van Henk van Gemert en Monique vd Hark

Schapenochtend jeugd IVN
Jeugd op bezoek bij schapenboerderij

Op 18 maart 2023 bracht Jeugd IVN Grave een bezoek aan de Waterzuivering in Haps van Waterschap Aa en Maas.

We hebben gezien en gehoord waarom we geen billendoekjes, vet en oude medicijnen in een toilet of gootsteen moeten gooien.

Met dank aan Ria Smits hebben we gezien hoe vies het water uit onze wc’s en keukens bij de waterzuivering aankomt en hoe schoon het weer naar de omgeving of de Maas gaat.

Naast de zuiveringsbassins is zelfs veel mooie natuur te vinden. Het was een mooie leerzame ochtend. Timo (11 jaar) schreef hierover een verslag:

We zijn zaterdag 18 maart bij de Rioolwaterzuivering van Cuijk geweest.
Eerst kregen we een heel lange uitleg over wat ze daar op het terrein doen.

Daarna kregen we een rondleiding over het terrein. De rondleiding ging als eerste langs een schuurtje waar het heel erg stonk, daar moest ook 1 iemand een meter om zijn/haar nek hangen. Die meter zou gaan piepen als er een te hoge concentratie van stank was. (Fun fact: Als je een scheet bij die meter laat gaat ie af)

Daarna kwamen we langs een stel grote bakken met water, in die bakken kunnen ze heel veel bacteriën los laten die het water dan verder zouden reinigen. We kwamen ook langs een bak die vol zat met bacteriën. Daar stonk het dan ook best wel veel.

En toen kwamen we langs een heel stuk natuur waar heel wat verschillende soorten vogels zitten. Er zouden ook vossen,dassen en bevers zitten. Toen kwamen we weer terug bij het gebouw waar we de uitleg gekregen hadden eerder die ochtend.

En toen gingen we weer naar huis. Ik vond het zelf een heel leuke IVN ochtend.

Foto’s van Wil van Hout en Bernadet vd Linden

Combifoto waterzuivering Haps
Jeugd IVN Grave bij Waterzuivering Haps 18-03-2023

Op 11 februari 2023 hebben we nog meer gehoord over de uilen en dan vooral de kerkuil. Hiervoor hebben we een grote nestkast gemaakt die bij een boerderij in de buurt van het Gemaal wordt opgehangen. We zijn ook verder gegaan met de bouw van kleinere nestkasten en maken van vulmateriaal voor de grote insectenhotels.

Grote en kleine nestkasten
Grote en kleine nestkasten gemaakt

Op 28 januari 2023 hadden we een les over bijen en andere insecten.

Op de nieuwe EVZ bij Gemaal van Sasse moeten insectenhotels komen. Deze moeten worden opgevuld. Maar de kinderen wilden ook een klein hotelletje voor in hun eigen tuin. Prima idee, want zo krijgen ze natuurbeleving in de achtertuin. Dus gingen ze voor beiden aan de slag. Volgende keer gaan we verder voor het grote hotel.

insectenhotels
Kinderen maken verschillende nestgelegenheid voor verschillende insecten

Op 19 november 2022 heeft het Jeugd IVN Grave les gehad in uilenballen en skeletten. Tijdens de les werden leerzame en ook grappige filmpjes over de onderwerpen getoond. Als praktijk hebben ze uilenballen uitgepluisd opzoek naar botjes van de muis, hierbij hadden ze een kaart waar welk botje hoort in het skelet van een muis. En weet je dat je aan de hand van de botjes ook kunt zien wat voor soort muis het is!

In de pauze besproken we de natuurmomenten, daarna hebben we het uitpluizen afgerond, en was er tijd voor de kinderen om buiten in het belevingsbos stoom af te blazen.

Nadat iedereen een frisse neus had gehaald hebben we de huiswerkopdracht besproken, dit hield in dat de kinderen mee konden denken aan een naam voor het stukje EVZ wat wij gaan aanleggen, hoe de poort/naambord eruit zou moeten zien en ideeën voor de natuurspeelplaats. Er werden al goede ideeën gedeeld in de groep, alle huidige ideeën en ideeën die nog verzonden worden, worden verzamelt. Al met al weer een zeer geslaagde ochtend.

Martine, Jeugdleiding

Jeugdlid Sanne (8 jaar) schreef een stukje over de ochtend.

Vanochtend hebben we les gehad in uilenballen en skeletten, ik vond het uitpluizen van uilenballen leuk maar het stonk wel een beetje. Wat was het gaaf om de gevonden muizenbotjes onder de microscoop te bekijken! Ik leerde over dat uilen hun onverteerbare eten uitspugen in de vorm van een bal. Dit noemen ze uilenballen, en er zaten meerdere muizen in zo’n uilenbal!

Ook leerde ik dat alle inwendige skeletten op elkaar lijken. Zelf een giraffe heeft net zoveel botten als wij. In zijn nek zitten net als bij ons, wel geteld 7 botten! Natuurlijk zijn die van de giraffe wel wat langer. Als natuurmoment vertelde ik dat we in het weekendje weg veel vogels en eekhoorntjes hebben gezien.

En buiten in het belevingsbos heb ik nog lekker geschommeld. Daarna luisterde ik naar de ideeën van de andere voor het EVZ stukje, daar zaten al leuke ideeën bij! Als ik thuis ben wil ik ook nog een speeltuin bedenken.

Het was een hele gezellige ochtend. Bedankt!

Jeugdochtend braakballen
De inhoud van braakballen onderzoeken

Op 15 oktober heeft de groep verschillende soorten nestkasten gemaakt. Elke vogel heeft zijn eigen voorkeur en ook de vleermuizen worden niet vergeten. Bas en Chris (8 jaar) schrijven het volgende:

“Wij hebben een nestkastje voor een koolmees gemaakt.
Het was leuk en makkelijk om te doen.
Het komt op de nieuwe natuurspeelplaats te hangen.
Ze eten insecten en ook processierupsen zodat wij minder jeuk krijgen.
Hopelijk vinden ze het een mooi huisje en leggen ze eitjes erin.”

Daarna hebben we lekker gespeeld in het belevingsbos op landgoed Mariëndaal. Daar hebben we gespeeld in het bos, onder andere in de onlangs vernieuwde boomhut.

Jeugd Kastjes en boomhut
Eerst werken, daarna nog lekker spelen in het Belevingsbos

Op 24 september 2022 zijn we het nieuwe seizoen gestart. Veel zal in het teken staan van de inrichting van de nieuwe natuurstrook bij Gemaal van Sasse door de jeugdgroep, als onderdeel van het natuurvriendelijker inrichten van de Graafsche Raam door Waterschap Aa en Maas. Omdat de groep uit nieuwe leden bestaat hebben we op locatie een les gehad over wat het waterschap doet en wat ecologische verbindingszones zijn. We hebben ook gekeken waar de strook ligt, die door de jeugd ingericht gaat worden.

Gemaal van Sasse
Links van het gemaal de locatie voor de nieuwe evz

 

Op 25 juni hebben we het seizoen 2021-2022 afgesloten bij het Infopunt van Brabants Landschap in Keent. We hebben hier alles gehoord over de geschiedenis. Het gebied is van landbouwgrond natuurgebied geworden en wordt ook gebruikt om bij hoogwater in de Maas extra ruimte voor de rivier te creëren. Verder lopen er verschillende grazers die helpen het gebied mooi te houden. Na een struin- en puzzeltocht hebben we de ochtend afgesloten met een gezellige picknick.

Runderen Keent
Struinen door natuurgebied Keent

Op 21 mei brachten we een bezoek aan het voormalige Visioterrein voor onderzoek naar waterdiertjes in de vijver, met hulp van Wim vd Heuvel, RAVON en waterdiertjes deskundige. Tegelijk brachten we een hulde aan de Mammoetboom of in Latijnse benaming Sequioa. Deze heeft een monumentale status en staat op de lijst van beschermde bomen van de Bomenstichting. Hij wordt dit jaar 135 jaar oud, daarmee is hij net zo oud als de Eiffeltoren in Parijs. Dit waarschijnlijk oudste levende organisme van Grave heeft een omtrek van ruim 6 meter en is zo’n 32 meter hoog.

Mammoetboom
Kinderen brengen een ode aan de Mammoetboom

Op 9 april gingen we naar Gemaal van Sasse voor een ochtend over bevers. Jeugdlid Timo (10j), middelste op onderstaande foto, maakte een verslag: Vanochtend hebben we de sporen van een bever gezocht bij het “van Sasse” gemaal in Grave. Eerst kregen we een uitleg over de bever en wat foto’s van de sporen van de bever te zien. Dit zijn  de sporen van een bever: knaagsporen aan een boom of struik, sleepsporen aan de oever van een rivier (die heten wissels), pootafdrukken in de modder en heel scherp ruikende poep die meestal over de oever dichtbij of in een wissel is gesmeerd. In het gemaal hebben we een opgezette bever van dichtbij bestudeerd en de opvallende kenmerken van de bever opschrijven op een blaadje. Daarna zijn we naar buiten gegaan om de sporen die ik net omschreven heb te zoeken. Dat ging best goed en ik heb meerderen foto’s gemaakt. Toen gingen we weer naar binnen bij het gemaal. En toen gingen we naar de kelder onder het gemaal. Daar zouden we een voorstelling krijgen van Meneer Sasse alleen dat ging niet door omdat een kant het niet deed. Maar het was wel heel mooi en leerzaam in de kelder onder het gemaal. ‘Ik vond het een heel leuke en leerzame ochtend in het gemaal.’ 

Beverochtend jeugd ivn
De bever van dichtbij bekijken

Op 19 maart kreeg de groep een workshop Natuurfotografie met de camera op hun mobiele telefoon. Hoe breng je een dier, landschap of iets anders in de natuur mooi in beeld? Hoe kun je met een poppetje buiten een spannende foto maken?  Onderstaande foto van Kenji is daarna uitverkozen tot “foto van de maand maart 2022”. Je kunt hier zien hoe het Belevingsbos er in maart (vroege voorjaar) uitziet.

Fotoworkshop Jeugd IVN

Foto van de maand maart 2022

Op 19 februari 2022 waren de vrijwilligers van de Graafse organisatie Just Clean-up te gast voor een ochtend over zwerfafval. Natuurlijk werd ook de omgeving opgeschoond.

Jeugd IVN just clean up

Op Mariëndaal en omgeving zwerfafval opgeruimd

Op 20 november 2021 heeft de jeugdgroep zeker 100 inheemse boompjes en struiken gepland op een perceel aan de Schopweg in Escharen. Hier waren alle dode fijnsparren verwijderd, die de droogte van de afgelopen jaren en de aanval van de letterzetter (klein kevertje) niet hadden overleefd. Hier leest u het artikel, zoals het ook in huis-aan-huisblad Arena heeft gestaan.

Jonge boompjes Schopweg Escharen

Meer dan 100 jonge boompjes geplant

Op 9 oktober kwam wilde bijenkenner Theo Martens om samen met de jeugd het bijenhotelletje te inspecteren, dat de kinderen in maart hadden opgehangen op het eiland. De kinderen mochten allemaal een stokje openmaken. Ook hebben we allemaal een klein hotelletje gemaakt voor thuis. Cas (op de foto) en Tessa hebben er onderstaand verhaaltje over geschreven.

We hebben veel dingen over bijen geleerd.
We hebben het gehad over de metselbij dat ze maar in een cirkel van 300 meter kunnen vliegen. We hebben de larven van een bij gezien en een stukje riet waar de larven nog in zitten. Daarna hadden we gekeken naar een insectenhuisje dat we in het voorjaar hadden opgehangen en daar zaten veel larven in. we hebben ook nog zelf een insectenhuisje voor bijen gemaakt. Het was heel Leuk! Groetjes van Cas en Tessa

Jeugd IVN Grave
Wat zit er in de bamboestokjes van het insectenhotel?

 Op 25 september 2021 kwam de jeugd van het Jeugd/Jongeren IVN weer bij elkaar:  even bijpraten, een korte herfstspeurtocht en daarna lekker pannenkoeken eten. Om daarmee een deel van de Groen-blauwe Handdruk (geldprijs) van het Waterschap goed te besteden.

Jeugd IVN Grave
Gezellig samen pannenkoeken eten van de Groen-blauwe Handdruk van het Waterschap

 

Op vrijdagmiddag 19 juni 2020 konden we het seizoen 2019-2020 feestelijk afsluiten. Zoals jullie wellicht al weten hebben wij van Waterschap Aa en Maas een Groen-blauwe Handdruk gewonnen voor ons ontwerp voor de nieuwe natuurstrook bij het Gemaal van Sasse.

Mensen van het Waterschap wilden op deze middag de prijs aan ons uitreiken en ook nog een keer ter plaatse horen hoe wij tot het ontwerp gekomen zijn. Hiervan willen zij filmopnamen maken die zij kunnen laten zien aan hun regionale commissie die de prijs heeft toegekend. Het complete verhaal vanaf het ontwerpen tot en met de prijsuitreiking leest u hier.

Hier onder zie je waar de nieuwe natuurstrook moet komen.

 Natuurstrook jeugd en jongeren