Onze vertrouwenscontactpersoon

Antoinet van Berkel

Een kennismaking

“Mijn naam is Antoinet van Berkel. Ik ben vertrouwenscontactpersoon (VCP). In februari 2023 heb ik de cursus ‘vertrouwenspersoon’ afgerond met een getuigschrift.

Ik vind het waardevol dat ik mensen kan opvangen en dat ze in alle vrijheid en veiligheid hun verhaal bij me kwijt kunnen. Je kunt bij mij terecht voor opvang, advies, ondersteuning en begeleiding als je ongewenste omgangsvormen (discriminatie, agressie, geweld, pesten, seksuele intimidatie) ervaart.

Een gesprek aanvragen met de VCP is een hele stap voor veel mensen. Kunnen vertellen dat iemand iets met je doet wat je onprettig vindt, is ook voor jezelf de erkenning dat er iets aan de hand is. Als je het aan niemand vertelt, dan kun je – ook voor jezelf – doen alsof het probleem niet bestaat.

Mijn advies is: wacht niet te lang als iets je dwars zit. Hoe eerder je komt, hoe beter ik je kan helpen om te zorgen dat de situatie niet escaleert. Alles wat je mij vertelt wordt met alle vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid behandeld. Er komt alleen iets naar buiten met jouw medeweten en goedkeuring.

Soms denken gesprekspartners dat de vertrouwenspersonen de problemen voor ze oplossen, maar dat doen we niet. Ik ga naast de melder staan om samen na te denken hoe we je probleem kunnen aanpakken.

Meer dan gesprekken

Graag wil ik benadrukken dat het voeren van vertrouwelijke gesprekken met medewerkers niet het enige is dat ik als vertrouwenscontactpersoon op mijn bordje heb liggen.

We hebben ook een adviserende rol, bijvoorbeeld samen met de organisatie meedenken en adviseren over het waarborgen van veiligheid en integriteit binnen de organisatie.

Een andere taak van mij als vertrouwenscontactpersoon is voorlichting geven. Bijvoorbeeld; voorlichting over ‘wat is ongewenst gedrag, pesten op de werkvloer. Dit kan via een publicatie op intranet of in de nieuwsbrief. Dit werkt preventief en bevordert gewenst gedrag.

Graag wil ik iedereen het volgende advies meegeven.

Zit je in een moeilijke situatie? Maak jezelf niet klein. Práát met elkaar, en isoleer jezelf niet. Ik ben er om naar je te luisteren”.

Een afspraak maken?

Wil je een afspraak maken?

Je kunt mij bellen op 06-2317 7997 (je kunt de voicemail inspreken, je wordt dan teruggebeld).

Je kunt ook mailen naar vcpivngrave@gmail.com.