Cursus Wilde Planten succesvol afgerond Bloemen en planten

Cursus Wilde Planten succesvol afgerond

Grave 8 juni 2022

Op 4 juni was de laatste plantenexcursie van de cursus Wilde Planten bij het Langven in Escharen. De korte opleiding startte op 30 maart 2022 en had als basis (het leren) determineren van wilde planten. Ricky Hendriks, deelnemer aan de cursus, maakte het volgende verslag.

De werkgroep Flora van IVN Grave wilde belangstellenden in de gelegenheid stellen hun kennis op het gebied van het herkennen en op naam brengen van planten, vergroten. Dat is gelukt! 

Er hadden zich in totaal 21 belangstellenden opgegeven, waarvan een aantal leden van IVN Grave. De cursus werd verzorgd door twee ervaren floristen van IVN Oss: Peter van der Meijden en Jan van den Heuvel.

De cursus bestond uit vier avonden, waarin de verschillende onderverdelingen, families en soorten van planten zijn behandeld. Ook bestudeerden we met elkaar en met behulp van een loep, de planten om de kenmerken te herkennen en de planten op naam te brengen. Dit alles onder het genot van een lekker kopje koffie of thee.

We kregen het door IVN opgestelde basisboek voor planten. Daarmee kun je de details van een plant of bloem beter bestuderen en daarnaast kregen we hand-outs aangereikt. We behandelden tijdens de cursus de samenstelling van de Nederlandse Flora en de daarin gebruikte methodes en kenmerken. 

Twee zaterdagochtenden hebben we een plantenexcursie gehad om in de natuur op speurtocht te gaan en te proberen planten te ontdekken en te herkennen, onder leiding van Peter en Jan. Eenmaal in Hemelrijkse Waard in Oijen en de laatste keer bij ‘t Langven in Escharen.

Het waren leerzame, leuke en inspirerende lesavonden en excursies. De cursisten waren trouw aanwezig wat sowieso al een goed teken is dat de informatie, kennis en didactische wijze goed in elkaar stak. Voldoende afwisseling van theorie en praktijk, zodat iedereen wakker bleef.
Tevens werd ons de mogelijkheid geboden om de online-basiscursus Flora te volgen van FLORON.

Het was een leergierige en enthousiaste groep, die met elkaar de kennis vergrootte, plezier maakte en zich bleven verwonderen hoe prachtig de natuur in elkaar steekt. 

De cursus werd namens IVN Grave afgesloten met een bedankkaartje en welverdiende attentie voor Peter en Jan. 

Ricky Hendriks

Heeft u zin om mee te gaan met een wandeling met de Plantenwerkgroep Flora? U bent van harte welkom. Kijkt u voor meer indrukken van de werkgroep op hun eigen pagina en/of neem contact op via hun mailadres ivngrave.flora@gmail.com.

Ontdek meer over

Deel deze pagina