IVN in kwekerij/boomgaard Paleis Soestdijk

Vanaf Paasmaandag 18 april 2022 zijn er weer open dagen voor het publiek! Allen welkom. Zie onder voor data en tijden.

drie mensen bij bloeiende perenboom

Foto: IVN Coördinatoren Kwekerij/Boomgaard Paleis Soestdijk.
Vlnr:  Wim Kok, Els van Weering, Gerda Spruit.

Namens IVN-Eemland beheren wij met ongeveer twintig vrijwilligers de voormalige kwekerij/boomgaard van Paleis Soestdijk, in eigendom van de  MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG). Ons beheer is natuurlijk gif- en kunstmestvrij, met oog voor biodiversiteit en gericht op natuurbeleving en -educatie. 

Wil je meewerken? Wij kunnen altijd handen gebruiken bij het snoeien, enten, bewateren, wieden, spitten, zaaien, poten, oogsten en bij open dagen. Meld je aan bij Wim Kok als je ons team wilt komen versterken.

Soestdijk paleis boomgaard bloesem 2020In goed overleg met de eigenaren van Paleis Soestdijk willen wij deze prachtige plek verder opknappen en inrichten voor het verbouwen van lokaal duurzaam voedsel, natuurbeleving en educatie. Met respect voor de historie laten we zien dat je voedsel kunt produceren en tegelijkertijd de biodiversiteit kunt vergroten. Met deze boodschap willen we zoveel mogelijk mensen bereiken. 

hommelnest

Activiteiten 

Gedurende het jaar worden diverse publieksactiviteiten georganiseerd zoals open dagen, workshops (enten, snoeien, stekken), bloemen plukdagen en oogstdagen. Voor kinderen (en volwassenen!) is er een natuurspeurtocht en bieden we allerlei natuuractiviteiten aan zoals grondboringen, beestjesbingo, voorleeshoekjes etc. Verder hangen er door de hele boomgaard heen kaarten met interessante weetjes over de natuur. We hebben ook vaak een herder met schapen op bezoek. 

In de boomgaard is geen catering.
Er is wel een bescheiden toilet en een waterpunt.

Libelle op braam

Open dagen en bloemen pluktuin zomeropenstelling 2022

Op open dagen bent u welkom van 11.00 tot 16.00 uur.
Tijdens de zomeropenstelling bent u welkom van 11.00 tot 15.00 uur. 

Paasmaandag 18 april: De eerste open dag. Of er appel- en perenbloesem is hangt van het weer af. Bloesem of geen bloesem, het is in april ook al heerlijk toeven in de boomgaard. Lekker luisteren naar de vogels en er is altijd wel iets te doen. Onze speurtocht hangt sowieso elke open dag klaar voor de kinderen.

Zondag 15 mei: Er beginnen al wat bloemen te bloeien en je kunt bij mooi weer al heerlijk picknicken in de kwekerij/boomgaard, neem je eigen kleedje en wat lekkers mee! Onze IVN-uilenexpert komt de steenuilenkast inspecteren en kan al je vragen over uilen beantwoorden. De herders met de schapen zullen er nu ook zijn. En we gaan een insectenhotel bouwen met denneappels, holle bamboestokjes, houtjes etc. Neem zelf ook wat mee dan kan je het in het hotel stoppen!

Zaterdag 18 juni: Bijna de langste dag, met informatiekaarten over het belang van licht en donker in de natuur. Je mag ook gewoon komen genieten van het groen en alles wat er in de boomgaard leeft (veel vlinders en libellen!).

Zomeropenstelling, alle zaterdagen van 9 juli tot en met 10 september en twee extra zondagen, 31 juli en 21 augustus: Kom voor een schappelijke prijs je eigen bosje bloemen plukken. Gifvrij! Alle inkomsten gaan terug in de kwekerij/boomgaard. Of kom gewoon eens kijken naar de insecten die van onze bloemenzee genieten. Onze IVN-experts kunnen je er veel over vertellen.

Zondag 18 september: Nazomeren in de boomgaard, er zijn appels en peren te koop en misschien ook nog wat bloemen, dat hangt van het weer af.

Zondag 23 oktober: De laatste open dag van het seizoen. Kom walnoten rapen! We hebben ze ook gewoon in zakjes te koop. De afgelopen jaren waren er in deze tijd ook prachtige paddestoelen in de boomgaard!

Tijdens de open dagen zijn er diverse IVN experts aanwezig om wat te vertellen over planten, dieren en duurzaamheid. 

vrijwilligers bij de ingang

Waar

De kwekerij/boomgaard ligt (een beetje verstopt achter oude beukenhagen) tegenover het Paleis aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg in Baarn, naast de Praamgracht.

Kom op de fiets! Er is maar zeer beperkt parkeergelegenheid. De kwekerij/boomgaard is ook te bereiken met bus 70.

Biodiversiteit

Deze historische plek is niet alleen een klein paradijs voor mensen, ook dieren vinden er een goed onderkomen. Naast de meer gangbare diersoorten zoals konijnen, vossen en roodborstjes hebben we bijvoorbeeld de hazelworm, de das en diverse roofvogels kunnen waarnemen. Ook insecten voelen zich hier thuis. Met takkenrillen, dode bomen die we laten staan en rommelhoekjes bieden we schuilplaatsen aan egels, eekhoorns, muizen, vogels, bijen, hommels, vlinders, de ringslang en nog veel meer soorten.

ringslangVoor meer informatie over de soorten die we hier aantreffen, kijk op waarneming.nl: Boomgaard Paleis Soestdijk Utrecht . Diverse IVN-ers hebben hun waarnemingen en foto’s al op waarneming.nl geplaatst. Er kan natuurlijk altijd meer bij; kom tijdens een open dag ook een keer fotograferen!

Achtergrond

Voor de overname door de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) is de kwekerij/boomgaard van Paleis Soestdijk vijftien  jaar lang niet onderhouden. Bramen overwoekerden de heesters en de fruitbomen waren veel te lang niet gesnoeid. In de kas overleefde alleen de oude druif.

In 2019 heeft de stichting Trees for Peace een gebruikersovereenkomst met MBEG gesloten. Deze overeenkomst is, eind 2020, overgenomen door IVN-Eemland met inzet van grotendeels dezelfde vrijwilligers. Het betreft een overeenkomst ‘om niet’ die aan het eind van ieder jaar met een jaar kan worden verlengd. We zijn blij dat we als IVN de gelegenheid krijgen om op deze prachtige plek onze boodschap over duurzaamheid uit te dragen.

Donateurs

  • Erfgoed Utrecht
  • KNHM-Foundation (Kern met Pit)
  • Kiem Utrecht
  • Privé-donaties

Professionele support om niet

Luuk Mondé, hovenier en IVN natuurgids.

vlinder op appel