47e Bos- en Peelwandeling

IVN De Maasvallei in samenwerking met KWBN.

Elk jaar, nu op zondag 8 oktober, organiseert ons IVN in samenwerking met de KWBN en Scouting Sint Patrick de Bos- en Peelwandeling. In 2023 al weer voor de 47e keer. Het is een wandeling waar iedereen, jong of oud, levensgenieter, natuurmens, sportliefhebber en rustzoeker aan zijn trekken komt. Voor deelname hoeft men geen lid te zijn van IVN of wandelbond.

Juist te voet is het interessant het prachtige en afwisselende landschap, boerderijen en oorlogsrestanten te aanschouwen. Veelal zijn deze bezienswaardigheden niet goed met auto of fiets bereikbaar.
In de maand oktober vormen de bossen en heide door de herfstkleuren bovendien een schitterend gezicht. Tijdens de wandeltocht bestaat nog de kans dat de wandelaar een kudde Kempische heideschapen of Schotse hooglandrunderen ontdekt.

De medische verzorging is in handen van een EHBO-vereniging (mede ondersteund door BHV-ers van Scouting Sint Patrick).

Het meenemen van honden is enkel aangelijnd toegestaan, omdat een deel van de route door het schapenpark en recreatiecentrum ‘De Bergen’ loopt.

Gegevens omtrent inschrijving, inschrijfgeld, starttijden zijn op de volgende websites gepubliceerd:

www.bosenpeelwandeling.nl of www.wandel.nl

 

De wandelingen

De 5 km route gaat door de bossen in en rond het recreatiecentrum. Vooral voor gezinnen met kinderen is deze korte afstand leuk. Ter afsluiting loopt het laatste gedeelte van de 5 km door de speeltuin van de dagrecreatie, waar nog volop gespeeld kan worden.

De 10 km-route is komen te vervallen. De rustplek is verplaatst naar de accommodatie van Scouting Sint Patrick. Deze accommodatie ligt buiten bereik van de 10 km route.

De 15 km loopt via de gemeentebossen over de hoge zandrug langs het Berkenbosch, vervolgens door ecologische verbindingszone Tovensche Beek. Na de rustplaats (bij Scouting) gaat de tocht door het schapenpark en heidereservaat van de Ullingse Bergen (Staatsbosbeheer).

De zeer afwisselende 25 en 30 km route, neemt u mee over de hoge zandrug langs het Berkenbosch, over het heidereservaat, langs het Peelven en de betonnen kazematten aan het Defensiekanaal. De 30 km maakt en extra lus naar het dorp Ledeacker en het afwisselende buiengebied bij Sint Anthonis.

De routes zijn volledig met pijlen uitgezet. Tevens worden er routebeschrijvingen verstrekt. De 15 km routes heeft één rustpunt (bij accommodatie Scouting Sint Patrick).  De 25 en 30 km route hebben twee rustpunten (2e bij Cafe “Buitenlust” in Landhorst). Op beide rustpunten is horeca met toiletvoorzieningen aanwezig.

 

Starttijden

Afstand Starttijden
30 km 8.00 – 10.00 uur
25 km 8.00 – 11.00 uur
20 km 8.00 – 11.30 uur
15 km 8.30 – 12.00 uur
5 km 8.30 – 13.00 uur

 

Inschrijfgeld € 4.00, pinnen mogelijk.

Leden van Wandelbond en leden van IVN krijgen €1.00 korting (op vertoon van ledenpas!).

Kinderen t/m 12 jaar: gratis deelname.

Waar
Eetcafé “De Bergen”
Zoetendaal 10
5446 PC Wanroij
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Zie tekst
  • Aanmelden verplicht: Nee

Jan Derks

Coördinator IVN De Maasvallei Bos- en Peelwandeling

Ontdek meer over

Deel deze pagina