De Rode bosmier (2017)

25 en 26 augustus 

leerschool voor duurzame samenleving.

Zelfs bij menig natuurliefhebber lijden mieren onder een negatief imago. Het zijn lastpakken die je tegelterras ondermijnen, het gemunt hebben op het eten in je keuken of je in de billen bijten zodra je ergens in de natuur gaat zitten.
Maar niet zo voor Arjan van den Bosch die al jong gefascineerd raakte door mieren en hun leefwijze. Vrijdag 25 augustus was hij als spreker te gast in het Zoemhukske om 's avonds te vertellen over zijn passie: de Rode bosmier.

Wanneer Arjan in 1996 in Venlo komt wonen, maakt hij kennis met het natuurgebied in het dal van de Mierbeek, waar hij een grote kolonie Rode bosmieren ontdekt. Hij begint de nesten te tellen en in kaart te brengen. Arjan van den Bosch Bosmieren
Het wordt spannend als de Gemeente Venlo besluit dat precies op die plaats in 2012 de Floriade zal plaatsvinden.
De vraag is of de Bosmierkolonie bestand zal zijn tegen zo veel menselijke stadsactiviteiten.

Nu vijf jaar na de Floriade en onnoemelijk veel observaties later is het antwoord nog altijd niet definitief. De ingrepen in het landschap door de bouw en de afbraak van het Floriadeterrein hebben de mieren ongetwijfeld in het defensief gedrongen, maar ze vertonen ook een wonderbaarlijke veerkracht om zich te herstellen en aan te passen aan de veranderingen. Zowaar een echte leerschool voor de verstedelijkte mens.
Zaterdagmorgen 26 augustus nam Arjan de belangstellenden mee voor een rondgang door zijn onderzoeksgebied. Wat een openbaring! Een nieuwe verborgen wereld gaat open voor de ogen van de deelnemers. Vele aspecten van de mierenmaatschappij passeren de revue. En als de deelnemers aan het eind van de excursie terugkeren, weten ze het zeker, ze zullen mieren nooit meer kunnen zien als alleen maar ‘lastpakken’.
Peter Hammer. Foto's van de excursie