Idylle

Leden van de werkgroep zijn:
Anneke Gersen
Arie de Ruiter
Desiree Bergsma
Jan Lesschen
Jos Vink
Oebele Huitema
Lenie Doornkamp
Wietze Koops
Gerrie Koops

Bekijk hier de actuele lijst van soorten die we in de Idylle inmiddels geteld hebben:

2022-tellijst-Idylle

 

Geschiedenis

Enige jaren geleden startte de Vlinderstichting samen met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en financieel gesteund door de Postcodeloterij het “Idylle-projekt”. Door heel Nederland zouden terreinen en terreintjes worden ingezaaid met nectarrijke bloemenmengsels. Vlinders en bijen hebben het moeilijk, omdat er steeds minder bloemrijke plekken zijn. Ze hebben bloemen nodig om nectar en stuifmeel te kunnen vinden en daarmee te overleven. De ingezaaide veldjes worden idylles genoemd. Idylles zijn niet alleen voor vlinders en bijen maar ook voor mensen, want ze geven meer kleur aan het landschap en het zijn heerlijke plekjes om te wandelen en te genieten van de natuur.

Het toen nog nieuwbakken IVN Borger-Odoorn i.o. zag in de krant de oproep: “Lokaties gezocht voor de aanleg van Idylles in Nederland”. Samen met het Hunebedcentrum hebben we ons aangemeld. We waren van mening dat het terrein van het Hunebedcentrum een uitstekende locatie zou zijn voor de aanleg van een idylle.Na diverse bezoeken van de Vlinderstichting kregen we te horen dat zij dit inderdaad ook vonden en konden de plannen vorm krijgen.

Op dinsdag 8 oktober 2013 werd onze idylle ingezaaid door Groenvoorziening A.J. van der Werf B.V. Dit bedrijf zou ook nog drie jaar zorgen voor het beheer van de idylle (met hulp van vrijwilligers van onze IVN-afdeling). 

Groot koolwitje