Klimaat en duurzaamheid

Waarom is de lucht blauw?

Bernheze 9 februari 2024

IVN lezing Optische verschijnselen in de atmosfeer

De kring om de maan, het morgenrood, de regenboog: dat zijn natuurverschijnselen die we allemaal wel eens hebben gezien. Maar wie kent de ring van Bishop, de bogen van Lowitz of de groene flits? Hoe ontstaat een fata morgana? En hoe komt het eigenlijk dat de lucht blauw is? Op dinsdagavond 5 maart is een lezing georganiseerd door natuurvereniging IVN Veghel over weerfenomenen en optische verschijnselen in de natuur. De spreker Peter Paul Hattinga Verschure, tevens auteur van het naslagwerk Optische verschijnselen in Nederland, heeft zich vele jaren beziggehouden met het bestuderen van dit soort natuurverschijnselen. De lezing is in het PieterBrueghel Huis, Middegaal 25 in Veghel en start om 20.00 uur. Aan het bijwonen van deze avond zijn geen kosten verbonden.

 

Zo verschillend als ze zijn hebben al deze fenomenen één ding gemeen: het zijn hemelverschijnselen die ontstaan door het spel van zonlicht met deeltjes die in de dampkring zweven. Daarom worden ze ‘optische verschijnselen’ genoemd. Die kunnen we wel de ‘special effects’ noemen die ons meer vertellen over het weer van nu en van morgen. We komen ze dan ook wel eens tegen in oude weerspreuken.

Er zijn allerlei soorten optische verschijnselen en veel ervan zien we makkelijk over het hoofd. Maar we kunnen ze allemaal waarnemen, gewoon met het blote oog. Het enige wat ons daarin op weg helpt is het weten hoe, waar en wanneer te kijken. In deze lezing licht de spreker aan de hand van prachtige kleurenbeelden een tip van de sluier op. En met een paar leuke proefjes wordt aanschouwelijk gemaakt hoe ze ontstaan. Kijk hier het boek.

Meer informatie info@ivn-veghel.nl of 06-29513720

Ontdek meer over

Deel deze pagina