Herfst: Ze schieten er als paddenstoelen uit de grond,

Alphen aan den Rijn 25 oktober 2023

Herfst: ‘Ze schieten als paddenstoelen uit de grond

 

di 24 okt., 10:02

BOSKOOP/ALPHEN – Het is herfst! Wie buiten loopt in de natuur ziet alle verschijnselen: kleurend blad, kastanjes én paddenstoelen. De sprookjesachtige natuurverschijnselen zijn een waar fenomeen en brengen elk najaar weer veel mensen op de been. Waarom zijn paddenstoelen zo populair?

Natuurkenner Hans van Dam (80) hield afgelopen weekend twee paddenstoelenwandelingen in Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

Door Morvenna Goudkade

In Boskoop waren afgelopen weekend twee drukbezochte paddenstoelenwandelingen. In Alphen staat komende zondag een tocht op het programma. Succes verzekerd, want paddenstoelen zijn ware publiekstrekkers, daar weet Boskoper Hans van Dam (80) alles van. De natuurkenner voelt zelf ook de magie van de roze berkenrussula, het elfenbankje en de dodemansvingers.

‘Paddenstoelen worden in de sprookjeswereld geplaatst en niet alleen vanwege vriendelijke kabouters’

“Ze verschijnen plotseling en zijn ook zo weer weg. Niet voor niets worden paddenstoelen al sinds 1300 in de sprookjeswereld geplaatst”, zegt Van Dam. “En niet alleen in associatie met vriendelijke kabouters. Ook met heksen en duivels, door de onberekenbare eigenschappen.” Nog steeds hebben paddenstoelen een zweem van geheimzinnigheid. En een onweerstaanbare aantrekkingskracht, want jong en oud is gefascineerd door de bijzondere verschijningen. Het natte weer is ideaal voor paddenstoelen’

Gids Hans van Dam is zondag erg tevreden over de aanblik van het Gouwebos, waar de paddenstoelenexcursies worden gehouden. Het bosgebiedje, tussen Boskoop en Waddinxveen, staat vol met paddenstoelen. “Het is verrassend, zoveel als er te zien is”, vindt Van Dam.

Het natte weer draagt hieraan bij, want paddenstoelen houden niet van droogte. “Een ideaal paddenstoelenseizoen”, zegt de natuurkenner, die intussen de deelnemers aan de excursie de ene na de andere bijzondere paddenstoel aanwijst.

Heel veel vliegenzwammen, rood met witte stippen. Populair bij veel mensen als de ultieme paddenstoel. Ook enorme berkenzwammen op boomstammen. “Dit zijn parasieten, die tasten zieke bomen aan en dat leidt onverbiddelijk tot afsterven.”

‘Mooie verhalen en mythen’

De gids wijst op groenachtige tonderzwammen, aan stammen gekleefd, ze zijn zo hard als steen. En op grote stinkzwammen, oftewel de ‘piemelpaddenstoel’. Van Dam, met een knipoog: “Dat vinden mensen altijd wel grappig.”

De Boskoper is klimaatburgemeester van Alphen, samen met Wilma Gerver. Hij krijgt een tweede termijn, onthult Van Dam. “Ik ben benaderd voor verlenging van mijn benoeming. Daar sta ik heel positief tegenover.”

Ondertussen wordt in Alphen alles voorbereid voor de paddenstoelenwandeling van zondag 29 oktober. IVN-coördinator Dick Warmerdam vertelt dat de gratis excursie om 14.00 uur van start gaat, bij Bowling Alphen aan de Sportlaan 3. “We verwachten veel belangstelling voor de tocht. Het is verschrikkelijk leuk om al die paddenstoelen te zien en onze gidsen, Liesbeth Bos en Lia van der Sandt, zijn heel deskundig.” Warmerdam belooft ‘mooie verhalen, mythen en bijzondere namen’.

“Soms denken mensen dat je voor paddenstoelen altijd het bos in moet, maar dat is in dit geval helemaal niet zo. We wandelen langs de Sportlaan, daar staat het aan twee kanten van de weg in de bermen helemaal vol. Ze schieten er als paddenstoelen uit de grond, haha.

 

Artikel van rodi.nl

Deel deze pagina