Verslagen activiteiten natuurXplorers

Gezellige boel op slot avond NatureXplorers

Vind jij het leuk om 1x per maand lekker bezig te zijn in de natuur? Wil jij ook buiten aan de slag en de natuur in? Lees dan snel verder! Onze IVN jongerengroep de NatureXplorers had 10 juni hun slot avond van dit seizoen.

x

Vrijdag 10 juni, eindelijk na 2 jaar mag het dan eindelijk doorgaan, de slotavond bij onze buur IVN-vereniging: IVN Nieuwkoop. Om zes uur ‘s avonds is het een gezellige bedoening in de Heemtuin in Nieuwkoop. Alle leden van de NatureXplorers zijn aanwezig en al snel is het tijd om met z’n allen te eten en het gebouw waar we de nacht doorbrengen te verkennen. De Stal, zoals het gebouw heet, is een mooie locatie voor natuureducatie en de heemtuin is een prachtige plek om te wandelen, paddestoelen te zoeken en allerlei insecten waar te nemen.
Een uurtje voor de zon ondergaat zijn Nicole en Bert (van de vlinder werkgroep) aanwezig en geven een fantastische presentatie over nachtvlinders. Er over praten is natuurlijk één ding maar ze zelf gaan vangen dat is toch wel een uitdaging. Met een vlinderemmer en een lichtscherm en heel veel potjes om de vlinders te vangen werd het al snel laat.xp

Rond twaalf uur rommelde de magen weer en werd er een klein kampvuur gemaakt in de natuurspeeltuin, deze zit helemaal achter de heemtuin. Er komen was voor sommige al een heel avontuur in het donker, want zaklampen… daar was niet aan gedacht. Onder het genot van marshmallows en bruin geroosterde tosti’s werd er gezellig gepraat. Rond half twee was het dan toch echt tijd om Nicole en Bert te helpen de boel op te ruimen. Met een grote collectie vlinders en de belofte dat ze die de volgende ochtend zouden determineren werd er afscheid genomen.

Na een heel korte nacht was het om acht uur tijd om wakker te worden en aan het ontbijt te werken. Eitjes koken en bakken op een camping brander, tafeldekken (ja jongens daar hoort ook een vork en mes bij). Ondertussen werd ook de Stal weer op orde gebracht door alle slaap spullen op te ruimen.

Na een gezellig ontbijt was het tijd voor Natuur Hints. Een spel dat Willemijn (een van onze begeleiders) gemaakt heeft. Er werden drie groepen gemaakt. Een groep moest zonder praten uitbeelden wat er op hun kaartje stond. Dikke pret met woorden als elvenbankje, reiger en kikkerdril.

Met schitterend zomers weer was er nog tijd om of waterdiertjes te gaan vangen en determineren of in de Stal SketchUp te doen. Twee bijna gelijke groepen gingen lekker aan de slag, binnen bleek het tekentalent van enkele toch doorslag gevend te kunnen zijn. Buiten werden er slakken, stekelbaarsjes en ja… natuurlijk ook een NatureXplorer uit de sloot gevist. Nils in onbalans gebracht op een steiger ging er natuurlijk tot z’n knieën in. Na wat opdrogen was ook Nils klaar om de aftocht te maken naar huis. Het is maar goed dat er geen geur pallet kan worden toegevoegd aan dit dit verslag.xp

Al met al een geslaagde logeerpartij die wat ons betreft een vervolg verdient. Geniet van je vakantie en we zien jullie hopelijk allemaal in het nieuwe seizoen 2022-2023 weer terug. 1x per maand op de vrijdag avond bij de NatureXplorers.

Bedankt voor een leuk jaar
Team NatureXplorers

Ben je na het lezen van ons verhaal ook benieuwd hoe de 25 soorten nachtvlinders die we gevangen hebben heten? Kijk dan op deze linkvlindersvoor het overzicht. 

Wil jij ook mee doen met de natureXplorers? Kijk dan op onze webpagina voor onze contact gegevens en laat van je horen bij Willemijn!

 

 

NatureXplorers zien film I am Greta’

”I am Greta’, de film over de jonge Zweedse klimaatactiviste, werd speciaal voor onze NatureXporers vertoond. Vrijdagavond 11 december  werd deze film gedraaid bij het filmhuis van Parkvilla voor 9 jongeren van het IVN jeugdgroep De NatureXplorers (jongeren van 12+). 
Na afloop waren Laura en Frouke erg onder de indruk en zeiden: “We vonden het een interessante film, maar erg heftig! We wisten wel wat er ging gebeuren, maar niet dat Greta zelfs met de dood bedreigd is”.”

Door een unieke samenwerking van Parkvilla en het IVN werd de film speciaal voor hen en Coronaproof georganiseerd. Heel fijn omdat de normale natuuractiviteiten door Covid niet door kunnen gaan.
De film werd enthousiast ingeleid door Flip van het Parkvilla Filmhuis. De film laat zien hoe ingrijpend het persoonlijke leven van Greta Thunberg (zelf nu 17 jaar oud) is veranderd de afgelopen twee jaar, maar dat zij niet van plan is haar strijd voor het klimaat op te geven. Geen gezellige of romantische film, maar wel eentje met een boodschap die alle jongeren positief kan inspireren.

 

 

Kabouterbos wordt ‘beschermd’

12 februari 2022

De NatureXplorers (jongerengroep voor 12-18 jarigen van IVN Alphen aan den Rijn) hebben in het weekend van 12 februari 2022 gewerkt aan een vlechtscherm van 35 meter lang. Verschillende IVN-groepen boden hen de helpende hand. Ook mensen uit de aangrenzende wijk werkten mee. Het scherm is bestemd voor het Kabouterbos naast het Bezoekerscentrum in Alphen.

De IVN-NatureXplorers begonnen op vrijdag 12 februari met het aanslepen van materiaal, de wilgentakken waarmee zij gaan vlechten. De volgende dag waren zij weer vroeg present om verder te werken. ‘s Ochtends was er ondersteuning van diverse IVN-leden en in de middag kwam een groep van het IVN Zuid-Holland Tiny Forest Team om de gigantische klus af te maken. Het scherm is dan maar liefst 2 meter hoog geworden. Onder toeziend oog van de gemeente wordt tenslotte het enorme werk tot ieders voldoening ‘opgeleverd’.

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar met interesse in natuur, klimaatverandering en zaken als schone rivieren zijn – ook op proef – welkom bij de maandelijkse bijeenkomsten van de NatureXplorers.

voorbeeld van een vlechtscherm

vlechtschermen