Verslagen activiteiten van de Vlinders

De Vlindertjes beleven de geboorte van 3 lammetjes

Zondag 14 april gingen wij op bezoek bij Boer Ben en Boerin Marjon van Brentano’s Kaasboerderij. Wat werden we hartelijk ontvangen: biertafels en stoelen stonden al klaar. De kinderen druppelden binnen. De boer had de schapen net van het land gehaald en een schaap apart gezet. Hij had gezien dat het schaap moest lammeren. En alle kinderen van de jeugdgroep de Vlinder Ivn waren erbij. Een lam, daarna nog een, en toen nog een!! En allemaal uit een moederschaap!
De meeste ouders hadden ook nog nooit een geboorte van een lammetje gezien. Muisstil en onder de indruk waren de kinderen (en ouders) tot de lammetjes geboren werden. De boer had wel gewaarschuwd dat het lammetje moet schrikken. Het lam moet bewegen na de geboorte. Dus lekker koud water over zijn koppetje.
Daarna met zijn allen de grote wei in. Daar staan sinds zaterdag staan overdag de koeien. ‘s Nachts staan ze op stal en krijgen ze speciaal voedsel. Alle dames (koeien) waren stiknieuwsgierig en kwamen heel dicht bij. Heel spannend om als vierjarige een koe van 600 kilo voor je neus te zien staan. En niet een, maar heel veel koeien.
Ondertussen in de zon even een pauze: limo gedronken en een stokje fruit gegeten. Daarna mochten we ook de kaasafdeling nog zien. Marjon vertelde heel veel over de kaas die zij maakt. En hoe de kaas rijpt.
Marjon vertelde: “Kaas maakte je eigenlijk om de grote hoeveelheid gezonde eiwitten, vetten en mineralen in de melk langer te kunnen bewaren. Melk kun je 1 week goed houden. Kaas zelfs langer dan 1 jaar!”
Er stonden heerlijke stukjes kaas klaar om te proeven. Heel veel ouders hebben ook een stuk kaas gekocht uit de kaasautomaat.
Het was een topmiddag! Dank je wel Ben en Marjon.

Voorjaarsschoonmaak in het kabouterbos

Twintig Vlinders, waaronder ook een aantal kinderen, die gewoon op bezoek waren in het kabouterbos, hebben alle kabouters en kabouterhuisjes schoongemaakt in het kabouterbos. Ook zijn er een heleboel kapotte kabouters verwijderd uit het bos. Vijftien emmers sop, schuursponsjes, schoonmaakdoekjes en een flink aantal borstel waren er nodig om de huisjes en kabouters te ontdoen van de modder. En ook de ouders staken de handen uit de mouwen.
Door alle regen in de wintermaanden was alles zwart van de modder geworden. De mannen van de Gemeente Alphen aan den Rijn hebben van de afgelopen week de paden voorzien van houtsnippers. Er zijn gevaarlijke bomen omgezaagd en door mee te denken hebben ze de flinke bomen tot zitjes gezaagd. Het is lekker licht en veilig in het kabouterbos. Het ziet er weer top uit. We kunnen weer schoon de lente in.

 

Wintertrucjes

Vandaag. 14-1-2024,  ontdekten de Vlinders met Jennifer het verschil in gevoel wanneer je je vingers insmeert met vaseline of een andere vinger een jas aandoet dat het heel veel uitmaakt in temperatuur.

Ook hielden ze natuurlijk een vinger zonder jas of vet in hetzelfde water. En dat was een stuk kouder. Zo ontdekten ze dat een vogel het minder koud heeft door al het vet en zijn veren. En dat wij ons beschermen met een dikke (dons)jas.

Bij Annemiek leerden de kinderen de functie van de verschillende veren. Vliegveren om kilometers mee te maken en donsveren om jezelf te beschermen tegen de kou.

En bij Sylvia Deijs mochten de kinderen vragen beantwoorden, zoals ” het sneeuwt en je moet naar school. Wat doe je dan: ga je lekker met de auto of ga je op de slee naar school. Bij elk antwoord mochten ze de ‘sneeuwbal’ in een van de emmers gooien. Ook moesten ze vertellen waarom zij dachten dat het dat antwoord was.

Na de pauze werd er druk geknutseld: een pinguïn en een aankleedkleurplaat. De kleurplaat werd gekleurd en beplakt. De sneeuwpop en de kikker werden aangekleed.

Vlinders op zoek naar knotsgekke paddenstoelen

Oktober 2023

We zijn op zoek gegaan naar paddenstoelen met al onze zintuigen.

Het kabouterbos is natuurlijk de uitgelezen plek om paddenstoelen te vinden. Want hoe groeit een paddenstoel, vlinders oktober 2023.docxhoe zien ze eruit? Wie eten de paddenstoelen? Hoe ruiken ze? En ze hebben soms geweldig leuke namen, zoals het plooirokje, varkensoor of blote billetjes.

 

De kinderen vonden meer paddenstoelen dan toen de begeleiders voorliepen. Maar de oogst van minimaal: te warm en te droog.

Maar we hadden ook nog vanuit Vinkeveen mooie waslijnen en kabouters gekregen voor ons kabouterbos. De Vlinders hebben deze aanwinsten allemaal op zijn plek gezet en gehangen. Na de pauze nog een spel: “Het kabouterspel”.

Even lekker de energie eruit door wat te rennen.

En dan wordt er met afvalmateriaal en kastanjes druk geknutseld: een spinnenweb en een paddenstoel!

12 maart: blij met de bij

Zondag 12 maart stond in het teken van de bij bij de Vlinders. Zonder bij geen aardbei, geen courgette, geen bloemkool en geen appels. Kinderen hoorden over de bestuiving. Bekeken wilgenkatjes onder een loep en zagen niet een bloem, maar honderden. Katjes danken hun naam aan de zachtheid van het katje. Het voelt als de vacht van een kat en een katje lijkt op de staart van een kat.

Ze roken de bloesem van verschillende planten. Ook gingen zij met Annemiek naar buiten op zoek naar insecten. Ze bekeken het insectenhotel en in de moestuin bezochten zij de krokussen met diverse insecten die deze bloemen bezochten.
Na de pauze en het spel maakten de kinderen zaadbommen en mochten zij andijvie en tomaatjes poten in een potje.
Minder kinderen dan normaal. Dat kwam door de 20 van Alphen. Maar het was des te knusser om zo met elkaar te werken.

Vlinders op zoek naar afval

Vier zakken vol vuil hebben de Vlinders in een half uur bij elkaar geraapt. Ieder kind had een grijper om vuil te rapen en per groep een grote vuilniszak. En elk klein stukje afval zagen de kinderen. Opvallend was dat er maar weinig petflesjes – waarschijnlijk door de invoering van statiegeld – te vinden waren. Dat is heel positief nieuws!
Ouders vroegen gelijk of de grijper mee naar huis mocht om regelmatig in de straat te gaan zoeken naar afval.

                 
Hester las een mooi verhaal voor over afval uit het boek: “Oude rommel, nieuwe dingen”. Na het rapen van vuil was er nog een levend kwartet in het teken van afval. En van melkpakken maakten de kinderen een spaarpot, een voederbak voor vogels, een pennenbak, een robot of een huis.

 

“Kijk eens onder je voeten”

vlinders

Met schep, wormenbakjes, witte bakjes gingen de kinderen van de Vlinders, de IVN groep van 4-8 jaar, op zoek naar alles wat leeft onder hun voeten. Er werd door 18 kinderen driftig geschept en gezocht. Ondertussen vertelden de begeleiders van alles over de kriebeldiertjes. Wormen die compost uitpoepen! Spinnen die muggen vangen, slakken die eitjes in de grond leggen. Alle diertjes hebben een functie en zijn heel belangrijk.

vlinderss
Na de pauze het spel van de mol, die de spinnen, pissebedden en slakken “opeet”. Ben je gevangen lever je je kaartje in en krijg je een nieuw kaartje. Maar nu kan je ook een teek zijn. En die lust de mol niet. Dan is de mol af.
Na het spel werden er prachtige kriebeldiertjes van klei gemaakt met de diverse zaden uit de natuur.

Duurzame zondag in de bibliotheek

vlinders

“Mag ik ook zaadbommetjes maken?”, werd er gevraagd door groot en klein. Natuurlijk mag iedereen gratis meedoen in het belang van de solitaire bij. Er was zoveel belangstelling dat we er een tweede workshop aan vast hebben geplakt. Iedereen mocht deze zaadbommetjes maken om ze later neer te leggen op plekken waar wel wat bloemen mogen groeien. Tenslotte heeft de solitaire bij stuifmeel nodig. Dat kon iedereen zelf zien in het meegenomen bijenhotel met doorzichtige buisjes en plexiglas.

vlindersVeel bezoekers hebben al een insectenhotel in hun tuin, maar nu zagen ze met eigen ogen hoe de roze metselbij zijn kamertjes maakt voor de eitjes, die later larf en pop wordt.

Verbaast over wat moeder bij allemaal moet doen, voordat zij 1 eitje kan leggen. Met nog meer plezier werden bij elkaar meer dan 300 zaadbommen gemaakt van aarde, klei en zaadjes. Daar had iedereen wel vieze handen voor over.

Gerda Bonninga
vlinders

Vlinders zuiveren water 15 mei 2022

vlinders

“Kan je dit ook drinken?” vroegen de achttien Vlinders na het zuiveren van water met hun eigen zuiveringsinstallatie. We hebben het maar afgeraden, omdat wij het water uit de sloot niet kunnen testen zoals het hoort. Maar er werd bloedserieus een eigen waterzuiveringsinstallatie gebouwd met filters, zand en grind. Daarna ging er vuil en vies water in.

vlindersEn na een klein beetje geduld – moeilijk voor een aantal kinderen – kwam het water er een stuk schoner uit.

Twee maanden geleden hadden de kinderen een kabouter geverfd voor in het kabouterbos. Met elkaar hebben wij deze in het bos geplaatst. Na de pauze – met aardbeien, banaan en appel, maakten de kinderen een windlicht met gedroogde bloemen voor iemand die zij heel lief vinden.

vlinders

Verslag van zondag 13 maart van de Vlinders

De Vlinders hebben zondag 14 maart de benen uit het lijf gerend met boomspelletjes

(Vera werd naderhand bestempeld tot ‘die leuke boomjuf’). Eerst keken we samen wat er allemaal aan een boom zit en of er al verschillende boomsoorten herkend konden worden. Saai? Nee hoor! Want je kunt dan stiekem in de lente met elkaar ‘oh dennenboom’ zingen als je het over dennenappels hebt en zo kom je er ook nog achter dat een mini-dennenappel eigenlijk niet van een den komt maar van een els, en een elzenpropje heet.

vlinder

Toen we hiermee klaar waren, begon het rennen! Ieder kreeg een kaartje waarop ‘tak’, ‘knop’, ‘vrucht’ of ‘blad’ stond en als jouw kaartje werd opgenoemd, moest je rennen naar de heg. Werd er ‘boom’ geroepen dan moest iedereen rennen en bij de heg samen een grote boom maken met je armen. Dus je moest heel goed opletten en snel reageren!

vlinder

Daarna hebben we nog een rennende quiz gedaan waarbij je de vrucht van een boom kreeg als je naar de juiste boom was gerend. Niet echte bomen maar vrijwilligers die met takken en vruchten verspreid stonden in het park. Dus goed luisteren naar de vragen en dan rennen en zoeken! Iedereen won zo een kleine voorraad elzenpropjes en kastanjes en dennenappels!

vlinder

En op het laatst zijn we op bezoek geweest bij de kabouters in het bos en hebben we in de lentezon kabouters geschilderd op dikke schuin afgesneden takken. Eentje voor thuis en eentje voor de kabouters.

Speuren naar sporen
13 februari 2022

vlinders

Waar woont een muis in de bos? “In een kooitje”, was het antwoord van een van de Vlinders. Na enige uitleg van begeleidster Nanne kwamen de kinderen erachter dat ze in een holletje leven. En dat vogels in een nestje hoog in de bomen of in de takkenrillen rondom bijvoorbeeld het kabouterbos.

vlinders

Sporen worden gemaakt door mens en dier gemaakt worden. Aan sporen kan je zien dat er iets of iemand geweest is. De mens laat vooral afval sporen achter. zoals sigarettenpeuken, lege blikjes en snoeppapiertjes. De Vlinders deden eerst een aantal malen een actief sporenspel.

De eerste keer vonden kinderen het heel moeilijk om bijvoorbeeld achteruit een spoor te volgen. Maar oefening baart kunst. Daarna gingen zij met kijkers en grijpers op zoek naar sporen.

vlinders

En die vonden ze: molshopen, vraatsporen van de Galloway, muizenholletjes, een schil van een vogelei en poep van een hond. Zelfs een spoor van de hoeven van een paard.

Uilen laten ook sporen achter: de braakbal. Een uil eet van 3 tot 4 muizen, gaat ze dan verteren in de boom en braakt de resten eruit. Dat is de braakbal. Alle kinderen kregen een braakbal mee naar huis, maar eerst moesten ze nog even ‘een flinke drol’ kleien.

Weer of geen weer

vlinders

We hoopten op regen, wind of storm met de kinderen van de IVN jeugdgroep De Vlinders op zondagmiddag 10 oktober. Maar het was prachtig, zonnig en vrijwel windstil weer. Als we de wind niet goed voelen, dan vangen we de wind maar zelf. “Fiet wil rennen”, het prentenboek werd als filmpje bekeken. En Fiet had wind tegen! Dat loopt niet lekker. Ze was boos op de wind omdat deze haar alsmaar plaagde. Zo boos dat Fiet zich omdraait en dan ontdekt ze dat ze wel kon rennen, want ze had “windje mee”.

vlinders

De Vlinders vingen of maakten vanmiddag zelf wind. Bellenblazen in allerlei vormen, dan vang je in de bellen de wind. Maar ook moesten ze door rietjes bellen blazen en watten met een rietje in een beker proberen te krijgen. En ze maakten een windvaan in de herfstkleuren. Het was een vrolijke activiteit, waarbij we allemaal hebben genoten.

Waar zitten de zaadjes verstopt?

vlinders

Stop een zaadje in de grond en er komt een plantje uit. Maar waar zitten de zaden nu verstopt. De IVN-jeugdgroep De Vlinders, kinderen  in de leeftijd van 4-8 jaar, gingen zondagmiddag 12 september op ontdekkingstocht.
Ze kraakten een dennenappel om de zaden te zoeken, de zaaddozen van de gele lis werden geopend en de kurkachtige zaden mochten ze in de sloot gooien. Ze bleven drijven en nu maar hopen dat ze ergens landen om te gaan groeien tot een nieuwe lisdodde. Eikels en hazelnoten worden verstopt door eksters en gaaien. Merels eten graag de bessen van de vuilboom.

vlinders
Overal in de tuin van het bezoekerscentrum De Veenweiden waren zaden te vinden. Na het zoeken van zaden maakten de kinderen een prachtig schilderijlijstje versierd met allerlei zaden.

Trek de natuur aan!

vlinders

De Vlinders waren op zondag 13 juni 2021 in de boomgaard De Brongaard aan het Windepad te Alphen aan den Rijn. De boomgaard ligt aan het fietspad naar Ter Aar. Met rabarberbladen uit de tuin van Vera werden hoeden, harnassen en vlaggenstokken gemaakt, versierd met takken, bloemen en grassen uit de boomgaard.

Dan even je energie kwijt om een kwartetspel in de boomgaard te spelen en te zorgen dat je dan een kwartet in handen krijgt. Best moeilijk voor de kleintjes. De temperatuur stijgt behoorlijk, dus wat water is op zijn plaats. Dan aan de slag met duurzaamheid. We gebruiken stroken karton, gemaakt van oude dozen. waarin we bloemen en grassen steken. Daar maken we hoeden of tafelversieringen van.

Voor de boomgaard is een net aangebracht insectenhotel. De hotelgasten konden niet wachten en legden al volop eitjes in de buisjes. De kraamkamer is voor iedereen te bezichtigen door het deurtje aan de zijkant te openen. vlinders

En als slotstuk een rietbootje maken van een rietblad. Zelfs voor ouders nog moeilijk. Maar als beloning een bootje dat nog vaart ook!.

Van vogelnest tot nest voor kabouters

vlinders

De Vlinders, de IVN jeugdgroep voor kinderen van 4-8 jaar, hebben vandaag alvast in het kabouterbos naar nesten van vogels gezocht. Nesten van koolmeesjes, zwanen en eenden. En zelfs werd er een echt ganzenei gevonden.

vlinders

De Vlinders mochten eerst het kabouterbos verkennen en spelen met de kabouters, die daar alvast waren neergezet. Zelf maakten de kinderen ook nesten in de bomen en zij maakten van klei een vogeltje dat daar in paste. Maar een paar kinderen pakten het groot aan en maakten zelfs een nest voor kabouters.

Het was een heerlijke kennismaking met het binnenkort te openen kabouterbos.

vlinders

Ontdekkingstocht op Natuureiland Pampus

lindersDe IVN jeugdgroep De Vlinders voor kinderen van 4-8 jaar is in verband met de drukte in het Irenebos uitgeweken naar Natuureiland Pampus. Voor al die kleintjes best een avontuur met de verschillende waterpompen en de vijvertjes. Knus en uitdagend. Na de eerste vijf minuten was er al een kind met laarzen en broek in de vijver gevallen.

Naar huis en snel terug met een schone broek aan om je eigen struik te planten en deze water te geven, om samen een takkenril te maken, maar ook om zomaar te spelen met de pompen en het water.

vlindersDan ontdek je dat een stuk hout blijft drijven, dat een lieveheersbeestje in de oksel van een tak overwintert. En dat je van schelpen je eigen foto kan maken.

vlinderts

Stoelen voor een pad? Ja, paddenstoelen
vlinders11 oktober 2020

Eerst wat onwennig, maar daarna gingen de Vlinders, kinderen van de IVN jeugdgroep van 4-8 jaar, helemaal los. Zij gingen met spiegel en loep op zoek naar paddenstoelen. Deze paddenstoelen zijn de vuilnismannen van het bos, de opruimers van bladeren, takken en bomen. Maar paddenstoelen zijn ook voedsel voor egels, muizen en slakken. De Vlinders ontdekten de wondere wereld van de paddenstoelen. vlinders

Wat zijn paddenstoelen nu eigenlijk?

Paddenstoelen zijn een soort rare schepsels die opeens, vooral in de herfst na flink wat regen naar boven komen. Zo uit het niets en dan ook nog in donkere bossen. Lang geleden dacht men dat paddenstoelen iets met toverij te maken hadden. Mensen verzonnen spannende verhalen omdat ze deze rare schepsels niet konden verklaren. Alleen de naam al: men dacht dat dit stoeltjes waren voor padden. Ook de elfjes kregen een zitje: de elfenbankjes. En ze groeien vaak in een cirkel: de heksenkring. En nu vertellen wij onze jongste kinderen over kabouters die wonen in paddenstoelen.

Na het zoeken en ontdekken

Na het inspannende zoeken mochten de kinderen bij de gevonden paddenstoelen een mooi tuintje maken, waar de kabouters in mogen werken. Met heel veel plezier zochten zij een mooi plekje, legden een paadje aan, versierden ze het tuintje met takjes, besjes, rozebottels en sierappeltjes

Gelukkig weten de Vlinders na deze activiteit, dat paddenstoelen heel belangrijk zijn voor het bos. En dat ze er naar mogen kijken en genieten, maar dat ze de paddenstoelen vooral moeten laten staan.

vlinders

Alle Vlinders een eigen boom in onze TIny Forest

vlinders

Vandaag ontvingen wij de Vlinders, de IVN jeugdgroep voor kinderen van 4-8 jaar met hun ouders in onze in het voorjaar aangeplante Tiny Forest in het Zegerslootgebied. Eigenlijk planten de kinderen zelf hun bomen, maar door de Corona was dit niet mogelijk. Daarom hebben een aantal vrijwilligers deze bomen geplant. Maar vandaag mocht de IVN Jeugd een boom uitkiezen, die ze in het komende tijd gaan volgen.

Een TIny Forest is een bos ter grootte van een tennisveld. In dit bosje staan wel 900 bomen en struiken, dicht op elkaar. Zij willen door de grote hoeveelheid bomen heel hard groeien en gaan de concurrentie aan. Wanneer je na een half jaar ziet hoe hard de bomen gegroeid zijn. Na het kiezen hingen de kinderen een houten schijf met hun naam aan de boom. Gelijk zagen wij de rupsen van de wapendrager, een nachtvlinder.

Het was super warm in ons kleine bosje. Daarom gingen wij snel naar het “grote” speelbos, waar de kinderen de koelte van de bomen goed konden ervaren. Op zoek naar de stok zo groot als je arm tot je elleboog! En daar maakten de kinderen een bosstok van: versieren met mos, rozenbotels, besjes van de meidoorn, pinda’s, hazelnoten, bladeren, veertjes en elzenpropjes. Een mooie stok voor in de tuin waar vogels weer van kunnen eten.
En dan natuurlijk nog even spelen in een van de vele boomhutten: klimmen, klauteren, evenwicht bewaren.

Vlinders vormden het orkest van het bos

vlinders

Eerst naar buiten om naar de bosgeluiden te luisteren. Dat is al spannend om als vierjarige met je ogen dicht daar stil te staan en te luisteren naar alle geluiden. De Vlinders, kinderen van 4-8 jaar van de IVN jeugdgroep, deden zondagmiddag 8 maart mee.

vlinders

In het bos hoorden zij de bladeren ritselen, de wind ruisen, de takken kraken, de Galloways loeien en de vogels zingen. Ze zochten ook een mooie tak om daarmee in het bezoekerscentrum De Veenweiden een van de muziekinstrumenten te maken: een ratelstok, drumstokken, een klepperende kikker of schutkokers van toiletrollen.

vlinders
Aan het einde van de activiteit vormden de kinderen het orkest van het bos met al hun instrumenten gemaakt van natuurlijke materialen.

Kerstkrans voor de vogels

vlinders

De kinderen van de IVN jeugdgroep De Vlinders maakten zondag 8 december kerstkransen voor vogels. Keihard hebben ze gewerkt om pinda- en diverse appelslingers te maken.

vlindersEn ze vulden dennenappels met vet en zaden. De kerstkrans werd versierd met dennengroen. Ook mochten de kinderen van vier tot acht jaar er een gierststengel en een vetbol aanhangen. Zo hebben de vogels ook een heerlijke kerst.

Een gaai verstopt per winter 15.000 eikelsvlinders

De Vlinders, de kinderen van de  IVN jeugdgroep in de leeftijd van 4-8 jaar, gingen op zondagmiddag 10 november net als een Vlaamse Gaai eikels verstoppen in de natuur. Alleen maar 5 eikels in plaats van de 15.000 van de gaai. En wat was het moeilijk om ze alle vijf weer terug te vinden. Soms ruilden we ze zelfs voor een hazelnoot. Maar ook een Gaai vindt ze niet altijd terug, want soms hebben wij in de tuin ineens een klein eikenboompjes.

vlinders

Dieren houden winterslaap, winterrust of ze vertrekken naar een warm land. Want al die regen en kou vinden de dieren niet altijd fijn. Ook eten een aantal dieren heel veel in de herfst ter voorbereiding voor de winter. Of ze krijgen een dikkere vacht om de winter door te komen.

Regenbogen zijn ook in dit seizoen veel te zien. Met een prisma mochten ze de lichtstralen breken en op zoek gaan naar de kleuren van de regenboog, met de superbellenblaas zagen ze in de bellen alle kleuren van de regenboog en zij maakten een eigen wolk met regenboog.

vlinders

———————————————————————————————————–

Vlinders zien de mooiste paddenstoelen

vlinders

Het bos in, laarzen aan en we stapten na alle regen flink door de modder. De kinderen van  De Vlinders, de IVN jeugdgroep van 4-8 jaar, gingen op zoek naar paddenstoelen in het Zegerplasgebied. 21 kinderen zochten samen met hun ouders op zoek naar paddenstoelen. De opdracht  was zondag 13 oktober 2019 om zelf namen te verzinnen voor de paddenstoelen die zij ontdekten. Ze moesten goed naar de vorm en kleur kijken van de paddenstoel en daarvan maakten ze een eigen zoekkaart door de paddenstoelen te tekenen en ze zetten de zelfverzonnen namen er bij: ‘cd-tje’, ‘balletje’, ‘een aardappel’, ‘een hondenoor’, ‘een elfenstoel’, ‘een muts’ en ‘een ufo’. Vooraf hadden de kinderen voorbeelden gezien paddenstoelen met een leuke naam: trechterzwam, een plooirokje, de koningsmantel en een varkensoor. Paddenstoelen krijgen officieel vaak de naam van iets waarop ze lijken.
De kinderen zagen er honderden. Ouders en kinderen waren onder de indruk van de verscheidenheid en de hoeveelheid. Daarna maakten de kinderen eigen paddenstoelen van eierdozen. En het snackje tussendoor zag er ook uit als een paddenstoel.
En alle kinderen werden beloond met een badge: Paddenstoelenexpert, iets wat ze dik verdiend hebben.

Helaas geen bloedzuigers!

16-6-2019

Helaas geen bloedzuigers”, dat zei Ayoub, een van de Vlinders die dit diertje vandaag hoopte te vangen. Maar gelukkig werden er wel heel veel andere diertjes, zoals kreeftjes, watermijtjes, larven van de echte libelle en waterjuffers gevangen. En natuurlijk de druk zwemmende bootsmannetjes en de over het water lopende schaatsenrijders.

vlinders
De Vlinders, kinderen van de IVN werkgroep in de leeftijd van 4-8 jaar, gingen samen met (groot)ouders op zondagmiddag 16 juni in de sloten rondom het bezoekerscentrum op zoek naar alles wat leeft in het water. In eerste instantie wordt er geroepen dat ze niets vangen. Maar na het water in de witte bakken even te laten rusten, zie je ineens van alles kriebelen en krioelen in het water. Diertjes verstoppen zich zelfs onder kleine blaadjes.
Ouders en kinderen waren vol verwondering. Met de Vlinders deden we mee aan de Nationale Slootjesdagen, georganiseerd door het landelijk IVN. En omdat het de laatste activiteit van het seizoen was, was er voor ieder kind ook een ijsje.
Na de pauze werden er verschillende bootjes gemaakt: van riet, gemotoriseerd met karton en een elastiekje. Het was gewoon weer genieten.

Steen eruit, plant erin

jeugd

“In de Grashof – de naam zegt het al – is het best groen”, dit was een opmerking van Nils Mannem, een van de Fladderaars bij het bezoeken en bekijken van een aantal voortuinen. Veel voortuinen waren best groen met veel struiken waar vogels zich heerlijk in kunnen verstoppen. Een enkele tuin was voorzien van stenen, vooral omdat de auto op de oprit moet staan. Bewoners gingen in gesprek met de Fladderaars en als dank dat wij bij hen in de tuin mochten kijken kregen de bewoners het steenbreekplantje dat heel goed is voor bijen.

jeugd

Zowel de Vlinders als de Fladderaar waren in het weekend van 11 en 12 mei volop aan het nadenken wat goed is in een tuin: bomen, die voor koelte zorgen, bloemen en struiken, een vogelhuisje, een nestkastje en vooral heel veel dieren, zoals egels, bijen, vlinders en vogels.

Als het aan de kinderen ligt zullen er heel veel groene tuinen zijn in Alphen aan den Rijn, maar alleen tuinen die voor iedereen fijn zijn om in te verblijven.

jeugd

Aan het einde van de activiteiten mochten de kinderen een minituintje maken van sedum plantjes op een dakpan. Dit werd een mooi cadeau voor iemand die je lief vindt. Maar wel met de opdracht dat ze dit tuintje af en toe water moeten geven. Dit alles werd mogelijk gemaakt door de gemeente Alphen aan den Rijn vanuit het project Steenbreek

Vlinders in de ban van fossielen

vlinders

Na een inleidend filmpje over dinosaurussen ontdekten de kinderen dat de kippen familie zijn van de dino’s. En er viel vandaag nog veel meer te ontdekken. Ruben van Egmond had een deel van zijn indrukwekkende collectie fossielen bij zich. Anne-Merijne had de fossielen van opa mee genomen. De Vlinders, kinderen van 4-8 jaar mochten de fossielen voelen, bekijken, vasthouden. We zagen een mammoetkies en een kies van een kind. Wat een verschil!. En met een zaklamp kan je ontdekken of een voorwerp een fossiel is of niet. En als je Belgisch hardsteen nat maakt, zie je dit stuk steen vol zit met fossielen. In een bak met zand zaten puzzelstukjes van een dino, die tot een echte dino moest leiden. Loepjes met en zonder licht, klein en groot, natte doekjes en een plantenspuit: alles werd gebruikt om de fossielen op te sporen.

vlinders

Elke Vlinder ging naar huis met een prachtige haaientand van 65 miljoen jaar oud, een fossiel gevonden door Ruben aan de Jurrasic Coast en een stukje Belgisch hardsteen. En alles werd meegenomen in een eigengemaakt doosje. Een doosje vol schatten met ook een eigen gemaakt fossiel.
Het was heel mooi om te zien hoe geïnteresseerd de kleintjes waren, maar ook hun (groot)ouders. Ze waren dan ook echt in de ban van fossielen.

Vlinders op Scharreljacht

vlindersZondagmiddag 10 maart 2019: guur, koud, storm, regen. Gelukkig waren er toch een paar Vlinders die het slechte weer trotseerden met hun ouders. Een klein clubje met zelfs een Vlindertje in de luiers, die lekker mee dartelt. De kinderen gingen op Scharreljacht. Wel een beetje aangepast aan het weer, maar de grote Scharrelaar wilde alle schatten hebben: eikels, beukennootjes, larixkegeltjes, hazelnoten en walnoten.

vlinders

Na het renspel buiten mochten de kinderen heerlijk knutselen met klei en alle gevonden schatten. Ondertussen kwam er uit het verse mos van alles kruipen: mieren, kevertjes, pissebedden en rupsen. De kinderen hebben deze diertjes onder een vergrootglas goed bekeken en vooral pootjes geteld.

Ondanks, of misschien wel dankzij, het kleine aantal kinderen hebben wij genoten.

Trots op hun eigengemaakte insectenhotel
10 februari 2019

Wat zijn de Vlinders, kinderen van 4-8 jaar trots op hun eigengemaakte insectenhotel. Prachtige creaties versierd met jute, mos en schors van de berk en omwikkeld met jute- of sisaltouw.

De allerkleinsten vulden een petfles, ook nog duurzaam) met allerlei materialen. De oudste Vlinders mochten ook nog een in boomstam boren. En zij maakten allemaal bosjes met bamboe, riet en vlier en bonden al deze bosjes tot een geheel.

vlinders Daarna mochten ze nog plastic buisjes in de gaten van de boomstam steken. Daar gaan de bijen heel graag hun eitjes in leggen.

En daar gingen de kinderen op zondagmiddag, na anderhalf uur hard werken heel trots naar huis om hun insectenhotel thuis op te hangen. De kinderen ontvingen van de Vlinderstichting ook nog een zakje bloemenzaad om thuis 1 m2 aarde in te zaaien in de tuin of in bloempotten. Alphen aan den Rijn is weer 22 insectenhotels rijker.

Vlinders bouwen een duurzame stad

Wat weten De Vlinders, kinderen van 4-8 jaar, al veel over duurzaamheid: afval scheiden, ondergrondse containers, opruimen en weggooien op de juiste manier. Op zondagmiddag 13 januari kwamen de kinderen en hun ouders de IVN jeugdgroep De Vlinders bij elkaar in het Bezoekerscentrum De Veenweiden. Er werd voorgelezen uit het boek Plastic Soup. De kinderen wisten ook dat dat vuil, en vooral plastic, in zee komt en dat vissen en vogels dat vuil opeten en daar ziek van worden en zelfs dood van kunnen gaan.

vlinders

De opdracht voor de kinderen was deze middag om een stad te maken waar je graag wilt wonen. En dat deden ze: van afval maakten ze met elkaar een fantastische stad. Om alles te realiseren heb je geld nodig, daarom maakten ze een geldboom. Maar ook maakten ze diverse (wind)molens om energie op te wekken, prachtige huizen, flats en auto’s met zonnepanelen. Een zwembad om het regenwater in op te vangen, maar ook een groen gebied voor schapen. En de schapen leveren je ook nog wol voor je kleding. Een prachtige boot en een glazen huis. Deze prachtige plek kan tijdens de openingstijden (wo., za. en zondagmiddag) van het bezoekerscentrum De Veenweiden bewonderd worden

vlinders.

Vlinders pluizen braakballen van de steenuil

11 november 2018

vlinderHeel geconcentreerd waren 34 Vlinders – IVN jeugdleden van 4-8 jaar- braakballen van de kerkuil aan het pluizen in het bezoekerscentrum De Veenweiden op zondag 11 november. Een puntje van de tong uit je mond omdat het zo spannend was om te ontdekken wat en hoeveel de uil gegeten had. Jurre Lever had zelfs zeven schedeltjes in zijn braakbal zitten. Dat betekent dat de uil zeven muizen met huid en haar opgegeten had.

vl

Na een kort filmpje over een uil gezien te hebben hoorden de kinderen dat er botjes in de braakbal zaten. En dat een muis zelfs meer botjes heeft dan de 206 botjes van de mens. De muis heeft namelijk nog een staart van 20 botjes. We hadden ook bezoek van “magere Hein”, een mooi zilver  skelet, bijna net zo groot als Lex. Daar zagen we de ribbetjes, de ruggenwervels, het staartbeen, scheen- en kuitbeen. Allemaal botjes die de muis ook heeft. Veel kleiner dan wij hebben, maar toch wel heel veel voor zo’n klein beestje.

vlinder

En dan op werkelijk op zoek als een echte rechercheur naar botjes in de braakbal. En aan het einde van de middag mochten de kinderen de botjes op een plankje opplakken om mee naar huis te nemen. Trots gaan de kinderen op school laten zien wat ze allemaal ontdekt hebben, omdat veel kinderen nu projecten hebben met het thema: bos, herfst of zelfs uilen

Vlinders op zoek naar alles wat fladdert
9 september 2018

De kinderen van de IVN jeugdwerkgroep Vlinders, kinderen van 4-8 jaar, zijn zondagmiddag 9 september met hun (groot)ouders op zoek geweest naar alles wat fladdert.vlinders

Na eerst naar het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg te hebben geluisterd, zijn de kinderen op zoek gegaan naar insecten (met 6 poten) en spinnen (met 8 poten). Bij elk dier werd er eerste geteld of het een insect of een spin was. En ze vonden heel wat: libellen, verschillende vlinders, munt- en elzenhaantjes, vliegen, hommels, bijen en wespen. Maar ook kikkers werden voorzichtig gevangen en bekeken. En de kinderen zagen niet alleen hoe een walnoot aan de boom groeit, maar ook hoe deze ruikt.

vlinders Ze bewonderden de eerder door ons gevangen koolwitjes en haar rups, maar ook een lieveheersbeestje. En kinderen maakten voor de vlinders nog een voerschaal, waar zij thuis rottend fruit op kunnen leggen en kunnen ophangen in de tuin of balkon. voedsel voor de:vlinders.
Op 14 oktober komen de Vlinders ook weer bij elkaar en dan is het thema Takkenwerk. Wil je een keer meedoen stuur dan een mail naar fladderaars.vlinders@gmail.com. Er zijn nog wat plekjes vrij voor nieuwe kinderen

Kleurenpalet bij de Vlinders  6 MEI 2018

Wat een knusse middag met maar drie Vlindertjes, die alle aandacht kregen. Door de meivakantie en het prachtige weer waren er heel veel afmeldingen.

VLINDERS
Springend als een kikker naar de vijver om de groene kikkers te zien, die het heel gezellig hadden. Eerst zie je geen kikker, maar als je goed kijkt zie je ze ineens overal. En toen gingen ze brullen met hun wangen met grote “kauwgomballen”.

VLINDERS
Daarna gingen we op zoek naar eetbare bloemen en planten in de tuin rondom de Vlinder: daslook, witte dovenetel, hondsdraf, bieslook, look zonder look, koekoeksbloem en paardenbloem. We kwamen er ook achter dat madeliefjes alleen in laag gras groeien. De bloemen en planten werden gewassen en de kinderen maakten een heerlijke bloemenboter. Ze vonden het zo lekker dat ze nog meer wilde maken voor de BBQ en voor hun papa.
Ook maakten ze nog een tafelversiering van ribkarton gevuld met bloemen. Ook al waren er minder kinderen, toch was het een heerlijke middag.

Vogels, vogels en nog eens vogels      8 april 2018

Door een verrekijker naar vogels kijken is toch nog wel een hele prestatie.Soms hou je de kijker gewoon op zijn kop. Dan kan je “foto’s maken.
vlindersMaar met de (telescoop)kijkers zagen de kinderen de ooievaars op hun nest, maar ook de schapen van de kinderboerderij kwamen ineens heel dicht bij. Op de bank van het amfitheater moesten de kinderen het juiste ei bij de juiste vogel leggen. vlinders

En waarom is het ei van een waterhoen groter dan het ei van een kauwtje. En eigenlijk is het ei van de ooievaar zelfs klein te noemen. Maar deze jongen worden dan ook een aantal weken vertroeteld in het nest, terwijl de waterhoen en eend gelijk moeten gaan zwemmen, dus moeten ze al helemaal klaar zijn als ze uit het ei komen.

vlinders En dan moesten de kinderen eten met “snavels”. Met een pincet, een zeef je, Chinese eetstokjes, maar ook met knijptangen. De snavels zijn het bestek van de vogel.
Na de pauze zagen wij nog padden en kikkers met hun dril, een waterhoen op het nest. En hoe komt het plantje speenkruid aan zijn naam.

Aan het eind maakten de kinderen voor de vogels nog een “vogelnestmateriaalhouder” met allemaal materialen voor het maken van een vogelnest. Zo helpen zij de vogels weer een beetje.

Zintuigen? Wat zijn dat?

Een speurtocht voor de IVN jeugdgroep de Vlinders stond zondag 11 maart 2017 op het programma. Het was nog even spannend in verband met het weer. De hele ochtend regende het pijpenstelen. Maar vanaf 12.00 uur werd het beter en om 14.00 uur scheen de zon. vlinders

De hele middag met een lentegevoel een speurtocht gehouden waarbij alle zintuigen van de kinderen werden getest. Voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Dat hebben deze kinderen van 4-8 jaar allemaal gedaan. Luisteren naar vogels die volop laten horen dat ze een vrouwtje zoeken.

vlindersDe kinderen proberen ook zelf een vogelnest te maken en ervaren zelf hoe moeilijk het is. Blijft het paasei erop of erin liggen, dan is het ei voor jou. Met een blinddoek om een boom voelen en terugvinden. Ook smaak en geur kwamen volop aan de orde. Aan het einde van de activiteit hebben de kinderen alle zintuigen gebruikt.

Vlinders doneren handdoeken voor egelopvang Zoetermeer

Als dank voor de komst van de egelopvang Zoetermeer op zondagmiddag 14 januari 2018 brachten alle kinderen van de IVN jeugdgroep De Vlinders oude handdoeken of schoonmaakmiddelen mee. Deze handdoeken hadden ze in de afgelopen maanden verzameld bij opa en oma, de buren en natuurlijk gewoon thuis. Dagelijks heeft de egelopvang Zoetermeer heel veel handdoeken nodig voor de opvang van de zieke dieren.

“De vos lust graag egels!. De vos rolt de egelbal het water in. Dan moet de egel gaan zwemmen. Dus al zijn pootjes spreiden om boven water te komen. Dat is de kans voor de vos. Hap. Is er geen water, dan plast de vos al zijn urine over de egel heen. Ook dan schrikt de vos, die dan denkt in het water te vallen.

De kinderen hoorden heel veel over de egel: winterslaap (lichaamstemperatuur daalt naar vier graden), goede zwemmer, insecteneter, bij geboorte zitten stekels nog in een vlies, wonen gewoon in je tuin als je maar een beetje wild stukje hebt. En de egels slapen in een slaapzakje van krantenpapier.

vlinders

Astrid en John, vrijwilligers bij de egelopvang kwamen op deze zondagmiddag met twee leskisten en een aantal opgezette egels en speelgoed egels naar ons toe. En gelukkig lieten zij de zieke egels lekker in hun eigen hok slapen. Maar zelfs een opgezette egel is heel aaibaar.

Meer dan 30 kinderen en hun ouders hebben daarna nog prachtige egels van klei gemaakt.

Activiteit Vlinders 10 december 2017

Wat een bikkels zijn die Vlinders van het IVN Alphen aan den Rijn. Ondanks de hevige sneeuwval waren er 18 kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar. Samen met ouders en begeleiders maakten ze een voederplank voor de vogels. vlinders   Er werd heel hard gewerkt. De planken werden versierd, dennenappels gevuld, vogelzaad in zakjes geschept om thuis in de tuin op de voederplank te strooien. Zo hebben de vogels een heerlijk kerstdiner. In de pauze chocomelk en kerstbrood voor kinderen en ouders. vlinders En natuurlijk na de pauze naar buiten om de mooiste sneeuwpoppen te maken. En wat is er mooier dan een sneeuwbal in je vaders gezicht te gooien. De omgeving van het bezoekerscentrum was vandaag betoverend

Vlinders spelen dierenbord! 12 november 2017

Twintig Vlindertjes in de leeftijd van 4-8 jaar hebben op zondagmiddag 12 november geen ganzenbord gespeeld, maar het “dierenbordspel”. Met Vera van der Hoorn als spin in het web – de spelleider – speelden zij het spel ‘levend ganzenbord’ met allerlei vragen en opdrachten over dieren. Want kan je Loeien als een koe, of springen als een kikker? En ken je een dier van kastanjes en eikeltjes? Maar de kinderen moesten ook een dierenmasker maken. En natuurlijk proeven en ruiken aan geitenyoghurt en kaas

vlinders

Enthousiaste kinderen

Ondanks de heftige regenbuien amuseerden de kinderen zich prima. Rennend van het ene nummer naar het andere nummer van het ganzenbordspel voerden de kinderen de opdrachten uit.

vlindersNa het lezen van de opdracht terug naar Vera en de kinderen moesten vraag en antwoord aan har vertellen. Niet goed, dan over. Ondertussen leerden de kinderen heel veel over allerlei dieren. Want wat doet een poesje als deze het naar het zin heeft en welk geluid maakt een koe.
De kinderen kwamen samen met opa en oma of vader en moeder naar de Vlinders, de jeugdgroep van het IVN, om gewoon fijn met en in de natuur bezig te zijn.

Kabouters op zoek naar paddenstoelen   8 oktober 2017

Je zal maar een kleine kabouter zijn en je mag in het grote bos in het Zegerplasgebied op zoek naar paddenstoelen.

vlinders

Dat overkwam de IVN jeugdgroep de Vlinders. Dit zijn kinderen van 4-8 jaar. Dapper stappend door de blub in het grote bos met je regenlaarzen aan en in je hand een loep of spiegeltje waarmee je onder een paddenstoel kan kijken. Samen met je (groot)ouders op een grote ontdekkingstocht. Als je niet zo groot bent zie je juist heel veel groeien op de takken die op de grond liggen. Daar groeien, vooral in de herfst, heel vaak de opruimers van de natuur op: de paddenstoelen.

vlinders

De kinderen zagen judasoren, boschampignons, kale inktzwammen, geweizwammetjes en zelfs fopzwammen en heksensnot. Soms wel honderd op een boom. Het Judasoor werd door Ruben vergeleken met het echte oor van Thomas. “Het lijkt soms wel goud”, zei een van de ouders over de kleuren van de paddenstoelen. Ouders zijn ook vaak verbaasd over de grote diversiteit aan paddenstoelen.

Na het eten van een kabouterhapje en drankje werd er door de kinderen nog hard gewerkt om een herfstbordje te maken met zelfgemaakte paddenstoelen en allerlei gezocht materiaal uit de natuur.

Wat een zaden!    10 september 2017

Zelf hazelnoten uit de boom plukken en rozenbottels proeven. Maar ook nog ruiken hoe zoet deze zijn. En dan vind je ook nog bramen onderweg. En al deze vruchten met hun zaden kan je ook nog eten!

De activiteit van de Vlinders, kinderen van 4-8 jaar, stond op zondagmiddag 10 september in het teken van bomen, bladeren en zaden. Na een herfstverhaal, voorgelezen hebben met elkaar gekeken naar allerlei zaden, vruchten, bessen en noten. De kinderen kwamen er al snel achter dat deze zaden heerlijk voedsel was voor allerlei dieren. Maar ook dat de zaden op een andere plek kunnen uitgroeien tot een nieuwe plant of boom. zaden

Met vijfentwintig kinderen en hun opa’s en oma’s/vaders en moeders, gewapend met zoekkaarten, gingen we op zoek naar bomen met hun bladeren en zaden. En we hoefden niet eens ver van het Bezoekerscentrum De Veenweiden te lopen om de bomen te zien.
In de pauze hebben wij buiten in het zonnetje op de bank heerlijke vruchten met verstopte zaden gegeten, zoals aardbeien, pruimen, appels, druiven en meloen. Meestal noemen we dat pitjes, maar nu weten we beter. En we hebben ook nog hazel- en walnoten geproefd.

zaden
En dan aan het werk om een muts te maken van ribkarton. Door in de ribbels bladeren en zaden te steken werden de mooiste hoeden gefabriceerd. Maar ook mochten de kinderen een kabouter van een tak schilderen.
Na alle regenbuien van de afgelopen dagen hadden wij het geluk dat de zon lekker scheen, waardoor de activiteit nog leuker was en de foto’s nog stralender werden.

Weer heel veel slootjesexperts- 11 juni 2017

Op zondagmiddag 11 juni 2017 hebben de Vlinders, kinderen van 4-8 jaar, van de IVN jeugdgroep onderzoek gedaan naar alles wat leeft in de sloot rondom het bezoekerscentrum De Veenweiden. Met schepnet, loepjes, witte bakken en zoekkaarten onderzochten zij minutieus de sloot. Ze ontdekten de larven van libellen, die als ware rovers de sloot onveilig maken. Zij leven 3 tot 4 jaar onder water en eten alles wat maar beweegt. Maar ook vonden ze een larve van een grote watertor, een nog grotere rover in de sloot, die zelfs in de bak met gevonden diertjes zijn kaken in andere diertjes zette. Maar ook kikkers, waterspinnen, bootsmannetjes, watervlooien en tubifex werden door de kinderen opgespoord en gedetermineerd. En dan maak je nog een rietbootje, waar je zelfs een kikker op kan laten meevaren.

slootjes

Vol trots werden de kinderen aan het einde van de activiteit bevorderd tot slootjesexpert.

slootjes2

Ook hebben wij afscheid genomen van een aantal Vlinders. Zij gaan door naar de oudere jeugdgroep De Fladderaars. Daarom is vanaf september er weer plaats voor een aantal jonge kinderen, die genieten van de natuur. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: fladderaars.vlinders@gmail.com.

Vlinders maken kerstdiner voor vogels:  11 december 2016

De Vlinders, kinderen van de IVN jeugdgroep in de leeftijd van 4-8 jaar, hebben zondagmiddag een kerstdiner voor de vogels gemaakt. Vol enthousiasme gingen de kinderen met vetbollen en zaden aan de slag, vulden zij de eikeltjes met Ilex-besjes. Maar ook sneden zij appels door en boorden ze uit met hartjes, die daarna weer gevuld met vet en zaad.

Maar voordat zij aan het werk gingen werden er met kijkers eerst vogels gespot. Het is wel heel moeilijk om op de juiste manier de verrekijker te gebruiken. Veelvuldig wordt de kijker omgedraaid, “Want zo kan je een foto maken, net als met de telefoon”. Het begrip verrekijker is voor de kleintjes nog niet altijd duidelijk. De Vlinders zagen koolmeesjes, een reiger, eenden, merels en zelfs een buizerd. Met de vleugels gespreid is een buizerd groter dan de kinderen. Heel trots gingen de kinderen met hun versierde zelf gevonden tak naar huis om deze in de tuin op te hangen, zodat de vogels ook lekker te eten hebben met Kerstmis.

Eikel- en beukennotenbomen      13 november 2016

“Eikelbomen en beukennotenbomen”, wqs het antwoord van de Vlinders, kinderen van de jeugdgroep De Vlinders op de vraag:  “Welke bomen ken je allemaal?” De Vlindertjes kwamen op zondagmiddag 13 november 2016 weer bij elkaar om een bomenganzenbordspel te spelen. Op deze manier zijn de kinderen heerlijk buiten, bewegen ze veel en bovendien leren ze op een speelse manier van alles over bomen. Eerst dobbelen, dan het juiste ganzenbordnummer opzoeken en de opdracht uitvoeren. De begeleiders van de jeugd hadden 63 verschillende boomopdrachten verzonnen: doe- en weetopdrachten, zoals: “Zoek vijf verschillende soorten bladeren” of “Leg met kastanjes je eigen naam”. Maar ook moesten de kinderen nadenken over de functie van de bomen en hoeveel wortels een boom wel had. Van de kou hadden de kinderen geen last, zo hard renden ze van opdracht naar opdracht.. En van de bomen komen allemaal knutselmaterialen, zoals eikels, kastanjes, beurkennootjes en  de prachtigste bladeren. Aan het einde van de middag mochten de kinderen met al deze materialen aan de slag. En de resultaten logen er niet om. Trots gingen de kinderen met hun knutsels naar huis.

Koningen en Koninginnen van het herstbos: 9 oktober 2016

De Vlinders, de IVN jeugdwerkgroep Alphen aan den Rijn, hebben zichzelf gekroond met een herfstkroon, die zij zelf gemaakt hebben. Maar niet voordat zij eerst op onderzoek zijn gegaan naar paddenstoelen, die zij volop hebben gevonden: zadelzwammen, tonderzwammen, honinginktzwammen, maar ook een paarse korstzwam. Met loep en spiegel werden de paddenstoelen goed bekeken en gevoeld. De kinderen zijn nu echte paddenstoelenexperts. Daarvoor kregen zij na afloop een mooie button van Scharrelkids, een initiatief van IVN Nederland. Ook kregen zij een paddenstoelenzoekkaart mee naar huis om in de herfstvakantie samen met de ouders op zoek te gaan naar mooie paddenstoelen.

Ook zochten zij tijdens de paddenstoelenspeurtocht allerlei herfstmaterialen. Deze materialen werden gebruikt om de prachtige herfstkroon te versieren. Trots als een pauw gingen de kinderen op deze zonnige herfstdag gekroond naar huis .

Vlinders op zoek naar vlinders 11-9-2016

Op zondagmiddag 11 september 2016 zijn  31 Vlinders, van de IVN jeugdwerkgroep Alphen aan den Rijn, met hun ouders op zoek gegaan naar de vlinders die rondom het bezoekerscentrum De Veenweiden vliegen. Al hoewel het al later in het seizoen is en het op deze zondagmiddag minder zonnig was, hebben de kinderen heel wat vlinders ‘gespot’: Atalanta’s, vosjes, zandoogjes en muntuiltjes,

Bij een van de groepen ging een echt zandoogje op een zoekkaart van een kind zitten en precies op de eigen foto, alsof het wilde zeggen: “Dit ben ik en ik ben in het echt veel mooier dan op een foto”.
Niet alleen vlinders, maar ook eitjes, rupsen en poppen hebben de kinderen bewonderd. . Maar ook kwamen de kinderen wantsen, kikkers, lieveheersbeestjes tegen. En onder een grote loep ziet alles er nog spannender uit.
De ouders die de kinderen begeleidden, waren verbaasd over het vlinderleven. De roltong van de vlinder was een hit, zeker omdat de kinderen die mochten proberen hoe de tong  oprolt met een rolfluitje.
Na het eten van een ‘druivenrups’ hebben de kinderen nog een prachtige vlinder gemaakt.

“Deallerleukstemiddagooit”  12 juni 2016

“De leukstemiddagooit”, zei een van de Vlindertjes. Dat zegt wel iets over hoe de Vlinders, een jeugdwerkgroep van het IVN Alphen aan den Rijn, de activiteit van zondagmiddag 12 juni 2016 ervaren hebben.

Van kool- en rabarberbladeren maakten de kinderen hoeden, een rok of beschermkappen zoals ridders ze vroeger aan hadden.

Vera en Annemiek, begeleiders bij de Vlinders, kwamen in vol ornaat opdraven en zetten met hun outfit de toon. Maar voordat ze kleding gingen maken, losten de kinderen raadsels op over kledingstukken. Daarna nog even een ren- en tikspel, waarbij de kinderen moesten luisteren naar vogelgeluiden. De tikker had natuurlijk wel een hoed op.

Vervolgens op pad om allerlei natuurlijke versiersels te zoeken: veren, bloemen, grassen, noten, schors. Trots werd de gemaakte kleding getoond. Ja dan heb je na het eten van een ijsje ook werkelijk “de leukste middag ooit”.
In september gaan we weer van start met een nieuw seizoen. Kinderen van 4-8 jaar kunnen zich aanmelden om mee te doen.

8 mei 2016: Vlinders op kraamvisite

Zondag 8 mei gingen de Vlindertjes op kraambezoek bij de Galloways. En heel bijzonder was dat een van de Galloways aan het bevallen was. Dat wil zeggen dat er een klein kalfje gaat komen, zo uit de buik van de mama Galloway. Maar met al die kinderen vond ze het toch te druk en liep ze weg. We zijn maar weggegaan om haar rustig haar kindje te laten krijgen. We horen van Anton, de oud-verzorger) wanneer het kalf is geboren en hoe het gaat heten.


We zagen een vrouwtjes Galloway plassen (uit een plasgaatje bij de kont), maar ook de man (onder aan zijn buik). Het was een hele wandel, want door de hitte lagen ze heerlijk in het koele struikgewas vlak bij het water. De kinderen hoorden dat een Galloway wel 60-80 liter water drink en heel veel gras eet. Helaas konden wij deze keer de Galloways niet aaien. De dieren waren waarschijnlijk heel onrustig door de aanstaande geboorte en het warme weer.
Onderweg proefden wij de honing van de dovenetel, bliezen wij de zaden van een paardenbloem de lucht in. Maar ook zagen wij prachtige zadelzwammen op een oude boom.
Teruggekomen kregen de kinderen beschuit met muisjes en flink wat te drinken. Ook vierden wij de verjaardag van Mus. Deze keer hebben wij in de schaduw een mooie Galloway geknutseld met (nep)bont en heel veel verf en wiebelogen. Alweer een activiteit onder een stralende zon.

13 maart 2016: Vlinders op zoek naar vogeleieren

De Vlinders, 31 kinderen van de jeugdwerkgroep van het IVN, zochten op zondag 13 maart 2016 naar de vogeleieren in het bos achter het bezoekerscentrum De Veenweiden. Onder een stralende zon vonden zij de verschillende eieren en moesten zij raden van welke vogel deze eieren waren. Ze vonden hele grote van de ooievaar en de zwaan, maar ook hele kleine eitjes van het roodborstje of het winterkoninkje. Het was grappig om te ontdekken dat de eieren allemaal verschillend waren van vorm en kleur. Op een zoekkaart gaven ze aan welke eieren er gevonden waren.

Op de terugweg zochten de kinderen een stok om in een open vuur marshmallows te roosteren. En als je vier jaar bent is dit roosteren heel spannend! Terug bij het bezoekerscentrum kregen de kinderen ook nog warme chocomelk. En als klap op de vuurpijl mochten ze een kip of kuiken versieren – met houten schijfjes of knopen – om met Pasen te gebruiken als onderzetter of gewoon en Paasversiering.

De Vlinders, de IVN jeugdwerkgroep voor kinderen van 4-8 jaar hebben op zondag 10 januari 2016 de wolken bekeken en gezien dat ze echt verschillende vormen hebben. Ze zagen niet alleen bloemkoolwolken, maar ook strikjeswolken! En uitwaaierende vliegtuigstrepen. De harde wind zorgde ervoor dat de wolken heel snel overwaaiden, maar door de snelheid ook vaak veranderde van vorm.

Windmolens en weerwijzers
Niet alleen bestudeerden zij de wolken, maar maakten ze ook een echte windmolen Er werd gevouwen, getimmerd en daarna natuurlijk proberen of de windmolen het ook werkelijk doet. Na het windspel in het grasveld voor de vlinder maakten alle kinderen nog een “weerwijzer”. Thuis kunnen ze dan elke dag noteren wat voor weer het is en de wijzer op het juiste vlak zetten. De kinderen hebben dus weer veel geleerd, maar vooral genoten.
Een feestmaal voor vogels
Het weer werkte weer mee. Daardoor konden wij met 24 Vlinders op zondag 13 december 2015 in verschillende groepjes op zoek naar de vogels in de omgeving van de Vlinder. Een groepje ging de wijk in tussen de huizen en tuinen. Daar zagen ze kauwen, halsbandparkieten, duiven, eksters, meeuwen, koolmeesjes en spreeuwen.

Met de prachtige en kleurrijke kijkers konden de kinderen de vogels dichterbij halen. Het is al een heel avontuur om door een verrekijker te kijken. Welke kant hou je nu voor je ogen en hoe kan je er goed en helder door kijken. Een ander groepje zag van heel vlak bij een roofvogel: een buizerd. Daarna maakten de kinderen een voederhuisje van een melkpak en een slinger van pinda’s, ilex-bessen en appeltjes. Het was weer even hard werken, maar trots gingen ze naar huis om de vogels te voorzien van een feestmaal.
Alphen aan den Rijn, 8 november 2015

De lievelingsknuffels van de Vlinders hebben vandaag een check-up gehad. Een eland had wel twee gebroken poten, een beer met een snee, maar ook een bij, die niet meer hoog durft te vliegen. Daar krijgt hij hoofdpijn van. En elk dier werd vakkundig onderzocht door onze knuffeldokter Fenne Schotel.

De activiteit van zondag 8 november stond in het teken van de zieke dieren. Bij ons kwam ook de dierenambulance op bezoek. Anita van Doorn, vrijwilligster bij de dierenambulance, vertelde de kinderen op enthousiaste wijze over haar mooie werk. Hoe zij bij de dierenambulance dieren in nood vangen met hulpstokken. Zij beschermen zich ook vaak met hele grote handschoenen. Dieren die zich bedreigd voelen krabben en bijten dan ook vaak.

De medewerkers van de ambulance chippen de dieren, zodat zij altijd bij hun baasje terug bezorgd kunnen worden. De kinderen luisterden ademloos. Om de dierenambulance te bedanken voor hun komst verzamelden de Vlinders oude handdoeken, kattenvoer en schoonmaakmiddelen. Vol spanning mochten alle kinderen zelfs in de dierenambulance om te zien hoe deze er van binnen uit ziet.

Na de pauze waren er verschillende doe-dingen georganiseerd voor de kinderen: een bezoek aan de knuffeldokter, een mummie-potje met theelichtje maken met verband en ogen. En in de laatste activiteit konden de kinderen hun energie kwijt: hinkelen met een zeer been en een hindernisbaan met je arm in een mitella. Met elkaar hadden we weer een geweldige middag met 26 Vlindertjes en hun ouders.

Spannende spinnen bij IVN jeugd

Achttien kinderen en net zoveel ouders van de jeugdwerkgroep van het IVN Alphen aan den Rijn hebben zondag 11 oktober 2015 genoten van de vogelspinnen. . De vogelspinnen zijn heel wat groter dan de kruisspinnen, die wij in de herfst veelvuldig in onze tuin zien. Ook leerden de kinderen (en ouders) een heleboel leuke wetenswaardigheden over de spinnen: 8 poten, maar ook 8 ogen. En alle ogen hebben een eigen functie. De Vlinders hebben zelf een eigen web gemaakt met stokjes en een bol wol, maar hebben ook de acht ogen van een spin in een kop bestudeerd. En elke paar ogen heeft een eigen functie.

De vogelspinnen Charlotte en Liselotte kwamen bij de kleintjes op bezoek . Twee vrouwtjes spinnen, die wel 30 jaar oud kunnen worden. Een vrouwtje kan je herkennen aan haar dikke achterlijf. Het mannetje vogelspin sterft in zijn zesde levensjaar, wanneer zijn taak er op zit: het voortplanten. Vol spanning mochten alle kinderen vogelspin Charlotte op hun hand of been voelen. En daar moesten heel veel kinderen toch wel wat angst overwinnen, wat van hun gezicht is af te lezen.

Kijk mee in herfstwereld van de Vlinders

De jeugdwerkgroep van het IVN “de Vlinders”, kinderen van 4-8 jaar, hebben op zondag 13 september 20156 een kijkdoos gemaakt met allerlei natuurlijke materialen. Dit was de eerste keer van het nieuwe seizoen. Eerst hebben de kinderen in de omgeving van het bezoekerscentrum De Veenweiden in het bos gestruind en daar hebben zij allerlei hazelnoten, besjes, mos en bladeren in alle kleuren en vormen verzameld.

Daarna kregen de kinderen een schoenendoos met kijkgaten om te versieren. De dozen werden eerst behangen met mooie natuurplaten. Er was door de leiding ook al veel materiaal verzameld: de eerste kastanjes, eikeltjes, helikoptertjes van de esdoorn, pinda’s en walnoten. Met de prachtige zilverkleurige zaadomhulsels van de judaspenning maak je vlinders, de vergane bladeren worden vleugels van de libellen. De esdoornzaden zijn de vleugels van een bij. Een egel maak je met een kaardenbol of cocktailprikkers. Trots namen de kinderen de kijkdozen mee naar huis.
De Vlinders komen elke 2e zondagmiddag van de maand bij elkaar. Er kunnen nog nieuwe kinderen geplaatst worden.

Zie ook de eerdere verslagen

verslagen_vlinders_2.pdf

verslagen_de_vlinders_2013_2014_0.pdf