Verslagen activiteiten van de Vlinders

De Vlindertjes beleven de geboorte van 3 lammetjes

Zondag 14 april gingen wij op bezoek bij Boer Ben en Boerin Marjon van Brentano’s Kaasboerderij. Wat werden we hartelijk ontvangen: biertafels en stoelen stonden al klaar. De kinderen druppelden binnen. De boer had de schapen net van het land gehaald en een schaap apart gezet. Hij had gezien dat het schaap moest lammeren. En alle kinderen van de jeugdgroep de Vlinder Ivn waren erbij. Een lam, daarna nog een, en toen nog een!! En allemaal uit een moederschaap!
De meeste ouders hadden ook nog nooit een geboorte van een lammetje gezien. Muisstil en onder de indruk waren de kinderen (en ouders) tot de lammetjes geboren werden. De boer had wel gewaarschuwd dat het lammetje moet schrikken. Het lam moet bewegen na de geboorte. Dus lekker koud water over zijn koppetje.
Daarna met zijn allen de grote wei in. Daar staan sinds zaterdag staan overdag de koeien. ‘s Nachts staan ze op stal en krijgen ze speciaal voedsel. Alle dames (koeien) waren stiknieuwsgierig en kwamen heel dicht bij. Heel spannend om als vierjarige een koe van 600 kilo voor je neus te zien staan. En niet een, maar heel veel koeien.
Ondertussen in de zon even een pauze: limo gedronken en een stokje fruit gegeten. Daarna mochten we ook de kaasafdeling nog zien. Marjon vertelde heel veel over de kaas die zij maakt. En hoe de kaas rijpt.
Marjon vertelde: “Kaas maakte je eigenlijk om de grote hoeveelheid gezonde eiwitten, vetten en mineralen in de melk langer te kunnen bewaren. Melk kun je 1 week goed houden. Kaas zelfs langer dan 1 jaar!”
Er stonden heerlijke stukjes kaas klaar om te proeven. Heel veel ouders hebben ook een stuk kaas gekocht uit de kaasautomaat.
Het was een topmiddag! Dank je wel Ben en Marjon.