Verslagen van de Fladderaars

Voorjaarsschoonmaak in het Kabouterbos

Op 11 maart tijdens de NL.Doet dagen is het een mooie gelegenheid om een voorjaarsschoonmaak in het Kabouterbos te houden. Even de frisse wind erdoor.

Zaterdagochtend was het heerlijk toeven en werken in het Kabouterbos naast het bezoekerscentrum De Veenweiden. Om 10 uur hadden zich vijftien volwassenen en 14 kinderen gemeld om ons te helpen!

We gingen op pad met volle emmers warm water, kruiwagen voor gereedschap en beschilderde boomstammen, eten en drinken en een heerlijke bak fruit.

De kinderen kregen allereerst de opdracht alle kabouters te verzamelen op een plek. Twee vrijwilligers van IVN Alphen aan den Rijn gaven ze een plek: afvoeren, ophangen in de bomen of een mooi nieuw plekje in het opgeruimde bos.

Er werd gesopt, gepoetst, gesjouwd, gezaagd en de was werd opgehangen. En natuurlijk genoten we van warme chocomelk en wat lekkers erbij.

Dit alles is mogelijk gemaakt door het Oranjefonds, de Gemeente Alphen aan den Rijn en Froot.nu. En natuurlijk met alle vrijwilligers die zich belangeloos hebben ingezet

Resultaat: een heerlijk opgeruimd bos waar het weer goed toeven is.

11 februari Zagen en knotten

De Fladderaars zijn vandaag op bezoek bij boomgaard de Brongaard. De vrijwilligers van het landschapsbeheer beheren hier en op andere plekken de natuur om te voorkomen dat deze het heft in eigen hand neemt. De kinderen doen handschoenen aan, nemen zagen en knipscharen mee en worden opgedeeld in 3 groepen. Er wordt samengewerkt in groepjes van twee of drie. De wat kleinere kinderen knippen wilgentenen. Trapje tegen de boom, even afspreken wie eerst gaat en dan… knippen maar. Andere kinderen kleine bomen of dikkere takken te lijf. Dat is nog moeilijker dan je denkt, want als het hout iets overhelt dan wordt je zaagsnede dichtgedrukt. Daarom wordt in deze gevallen aan één kant een inkeping gemaakt en dan van de andere kant gezaagd. Je kunt dan ook bepalen welke kant het op valt. Hangt de tak of boom boven het water, bind er dan een stuk touw aan, dan kan een ander de tak op de kant trekken.

Eenmaal bezig hoor je de kinderen niet meer, want ze zijn helemaal in hun element.. Sommige dikke takken vragen wat meer geduld. Laat de zaag het werk doen, anders wordt je arm heel snel moe! En als de grote tak dan bijna door is, vergeet niet de omstanders te waarschuwen: van onderen! Bij de paddenpoel ligt ook een boom in het water. Deze moet eruit, maar daar heb je vele handen voor nodig. Er wordt een constructie gebouwd om het touw te leiden en dan stellen de kinderen zich aan de overkant op in een lange rij. Met vereende krachten wordt de boom op het droge getrokken. Wat een teamwork! Dit alles vindt plaats onder vakkundige begeleiding van de werkgroep vrijwillig landschapsbeheer. Hartelijk dank weer dat we mochten helpen!

Tot slot roosteren de kinderen een stukje deeg boven het vuurtje. Worstje erin en smullen maar. Zo wordt deze ochtend feestelijk afgerond

 

 

 

 

14 januari 2023 Duurzaamheid

Het is belangrijk om met z’n allen duurzamer te gaan leven. Daarom is duurzaamheid vandaag het onderwerp. Aan de kinderen is gevraagd om op de fiets te komen en het eten en drinken op een duurzame manier mee te nemen. Helaas gooit het weer deels roet in het eten. Regen, regen en nog eens regen. Het op de fiets komen lukt hierdoor slechts een enkeling. Toch mogen we vandaag 24 Fladderaars verwelkomen, die zich niet hebben laten afschrikken!

Het programma wordt een beetje omgegooid, omdat we niet veel naar buiten kunnen. De eerste groep gaat aan de slag met het bouwen van een zo hoog mogelijke toren van restafval. Er komt een heuse wolkenkrabber tevoorschijn, nog hoger dan de kinderen zelf! De tweede groep doet een afvalestafette, waarbij ze zelf afval scheiden. Wat hoort bij PMD, wat bij papier en wat is restafval? Bij de meeste stukken afval is het wel duidelijk waar het hoort, maar een paar stuks zijn lastiger. Zo zit piepschuin een keer bij het plastic en een envelop met een plastic “ruitje” heeft zowel papier als plastic, dus waar hoort het dan? Er zijn ook plastic fruitnetjes, maar deze mogen dan weer niet bij  PMD, omdat de machine die plastic scheidt dan vastloopt. Na ronde 1 bespreken we het resultaat en krijgen de kinderen een tweede kans. Nu wordt al het afval op de juiste manier gescheiden.

Na de pauze wordt er ook nog afval geraapt. Eén groep maakt de directe omgeving van het bezoekerscentrum schoon, een andere groep waagt zich wat verder richting het Irene bos. Na een half uur is iedereen nat en koud en keren we terug. Ondanks het slechte weer hadden we toch nog een mooie score van 7 kilo zwerfafval!

 

 

 

 

safari in de (moes)tuin.

fladderaars

Maar liefst 20 vrolijke Fladderaars kwamen bij elkaar voor de eerste activiteit van het seizoen: safari in de (moes)tuin. De kinderen stonden te trappelen om hun energie los te laten op de omringende natuur! We startten met een kennismakingsspel. Tijdens het noemen van een naam werd een bolletje wol naar elkaar gegooid. Iedereen die aan de beurt kwam, hield het touw vast, zodat een spinnenweb ontstond!

Vervolgens werden in groepjes van 5 kinderen 4 verschillende activiteiten gedaan: het maken van een eigen spinnenweb (met spin!), het onderzoeken van slakken, het maken van een eigen wormenhotel en het zoeken naar beestjes in de grond.

fladderaars Zo leerden ze bijvoorbeeld dat slakken tweeslachtig zijn (hermafrodiet), dat pissebedden een gas uitzweten dat naar plas ruikt en hoe je een eigen wormenhotel maakt van een melkpak, aarde, gft-afval en tijgerwormen. Het was een gezellige ochtend met elkaar en dat smaakt naar meer!

Groet, Maarten

Hier begint de zee!

fladderaars

De negentien Fladderaars bezochten op zaterdag 14 mei 2022 het gemaal De Kromme Aar en waren onder de indruk dat als dit gemaal stopt met pompen, dat dan de kans dat de wijk Ridderveld blank komt te staan, heel groot is. We discussieerden over de weg van het water en alles wat zich in het water bevindt. Via de Kromme Aar, naar de Zegerplas en het Aarkanaal en zo de Oude Rijn in. Op naar het laagste punt en dat is de zee. Dus alles wat er in het water ligt komt zo in de zee!

fladderaars
Alle kinderen hebben vanochtend thuis schoon water gebruikt: om tanden te poetsen, thee of water te drinken, de w.c. door te spoelen. En al dat water wat we gebruiken en verbruiken moet ook weer gereinigd worden. Wim Tuijn (Rotary Alphen aan den Rijn) vertelde dat hij vroeger aan de Oude Rijn woonde hij tussen de drollen en het toiletpapier zwom. Het water werd toen nog niet gezuiverd. Marjon Verkleij vertelde dat we heel blij moesten zijn met het Hoogheemraadschap dat op alle manieren zorgt voor een goed watersysteem.

Indrukwekkend was het dieselgemaal, het oude gemaal dat onderhouden wordt door Wim Egdom. Hij is eigenaar en helemaal gek van dit historische dieselgemaal uit 1943. Hij liet het gemaal ook nog voor ons draaien.

fladderaars

Daarna onderzochten de kinderen het water in de buurt van het gemaal. De tegel “Hier begint de zee” van de Fladderaars wordt voor de brug bij het golfterrein geplaatst als herinnering aan deze wandeling, maar ook om alle bezoekers hier te attenderen dat het vuil ook echt in de zee stroomt.

Grashof tuinen inspectie

fladderaars

Op zaterdagochtend 10 april 2022 waren er, ondanks de kou, toch weer 17 Fladderaars, die als tuin inspecteurs de voortuinen aan de Grashof gingen inspecteren. Is het een vriendelijke tuin voor bijen, wilde planten, vogels, egels of amfibieën. Toen bleek dat Victor daar ook woonde en groep 2 bezocht de tuin van Victor. Een waar paradijs voor vogels en hij ontving trots als beloning het bordje : “de vogelvriendelijke tuin”.

Er waren gelukkig geen volledig stenen tuinen te vinden. Die waren wel bij de watertafel. De Fladderaars lieten het regenen boven de versteende stad (met een gieter) en de stad stroomde in no time over. Toen we maatregelen namen door tuinen aan te leggen, gemalen te laten werken, maar ook huizen groene daken gaven. Maar ook werden er sloten aangelegd, de parkeerplaatsen werden aangepakt. Toen bleek dat het water werd opgenomen en de overstroming verdween. Zo kunnen we zelf met het aanleggen van groene tuinen meewerken aan het klimaatprobleem.

fladderaars
Dank zij Operatie Steenbreek van de Gemeente Alphen aan den Rijn vulden kinderen bloembakjes met bolletjes. Door de koude wind en soms wat regen en hagel hebben wij ook nog flink tikkertje gespeeld om warm te worden.

Mestlessen voor de Fladderaars

fladderaars

Zaterdagochtend 12 maart meldden de Fladderaars zich bij de Kinderboerderij voor een mestles. Nanouk, de beheerder van de kinderboerderij, heette de kinderen van harte welkom. Natuurlijk kregen ze uitleg over wat we zouden gaan doen. Maar allereerst een aantal regels. Om naar de dieren te gaan moeten we door sluizen, dus nooit twee deuren tegelijk open. Ook gaan we voorzichtig om met de dieren. Moet een dier opzij, dan loop je gewoon langzaam naar het dier toe. Dan doet hij een stap opzij.

fladderaars

Wat heb je allemaal nodig voor het schoonmaken, het mesten, van een hok: een schep, een riek en een bezem. En voor de konijnen: een veger en blik en een schraper. En dan stoer aan de slag: scheppen, bezemen, kruien, vegen. En wat hebben ze hard gewerkt. Daarna hooi, stro en zaagsel in de hokken. Hooi om te eten, stro om te spelen en zaagsel om de urine op te vangen. Ook kregen de dieren lekker vers eten na het schoonmaken.

fladderaars

Na de pauze nog een speurtocht over de hele kinderboerderij. En natuurlijk mogen wij het knuffelen met de jonge lammetjes (jongen van de geitjes) niet vergeten,

Verslag IVN Fladderaars van zaterdag 12 februari 2022

Fladderaarsz

IJzig koud, zonnig en heel vroeg op deze zaterdag 12 februari 2022. De achttien Fladderaars hadden er zin in om de wilgen in het Hengstenbos te knotten. Door gewoon heel hard te werken, voelden ze de kou amper.

Wim Dieho gaf eerst een instructie over de zagen. We werken vandaag met kleine hele scherpe trekzagen. Dat wil zeggen dat je de zaag naar je toe moet trekken met de vorm van de tak mee. En vooral hoe loop je met zo’n scherpe zaag in je hand. En dan aan het werk met de vrijwilligers van het Landschapsbeheer, die ook genoten van de hardwerkende Fladderaars.

Fladderaars

Regelmatig klonk er “Van onderen” als er een tak bijna om was. Met touwen werden de takken boven het water naar ons toe getrokken. De kleintjes stonden op “krukken”, er werd geklommen in bomen en geklauterd op trappen. Alles om die ene tak af te zagen.

Fladderaars

Als toetje mochten een aantal kinderen ook in de aanhanger van de quad mee. In de pauze bij het warme vuur even bijkomen en warm worden. Daarna nog wat verder. En als toetje op de taart een broodje bakken met jam of een worstje.

Noud genoot zo van het zagen, dat hij de pauze maar niets vond. “Ik wil gewoon weer zagen!”

Sporen in allerlei vormen

fladderaars

13-11-2021

De activiteit van de Fladderaars stond in het teken van de sporen. Sporen die mensen achterlaten in de vorm van afval, maar ook sporen van paddenstoelen! In korte tijd hadden de kinderen met hun grijpers ongelooflijk veel sporen gevonden van de mens: blikjes, sigarettenpeuken, snoeppapiertjes. Daarna liepen we door het bos verder om te zoeken naar paddenstoelen. Geweldige Judasoren, klontjes trilzwammen, blote billetjes en eikenschorsschijfjes. Deze paddenstoelen werden bekeken met spiegeltjes en loepjes. Zoekkaarten en apps kwamen er aan te pas.

fladderaars
Terug bij het bezoekerscentrum De Veenweiden bereiden de kinderen champignonsoep, kruidenboter en appelmoes. Alles moesten zij zelf snijden tot de uien en de knoflook toe. Kinderen genoten van dit bereiden van het voedsel. En alles werd door iedereen gegeten. Zelfs ouders mochten nog even proeven.

Het was fijn om te zien dat de aanwezige kinderen volop genoten.

fladderaars

Tiny Forest, ons Gigantische bos

fladderaars

In ons eigen Gigantische bos (Tiny Forest) hebben de Fladderaars op de banken een alfabet gemaakt van allemaal natuurlijke materialen. Wat een plezier hadden de Fladderaars om deze opdracht uit te voeren op een prachtige herfstochtend. En daarna op zoek naar allemaal herfstbladeren om buiten aan de tafels een windlicht te maken in de tuin van het bezoekerscentrum De Veenweiden.

Speuren, spotten en spannende spinnen

fladderaarsBij sporen denken wij in de natuur vaak aan pootafdrukken van dieren, maar er zijn veel soorten sporen. Sporen zijn alle dingen die dieren achterlaten waardoor wij kunnen zien dat ze er waren: een veer, poep, nesten, vraat- en piksporen aan bessen, noten en paddenstoelen. Zo legt de hazelnootboorder, een kever uit de snuitkever-familie een eitje in de hazelnoot als deze nog zacht en groen is. De larve eet de hazelnoot op en als hij groot genoeg is vreet hij zich naar buiten. Zo kan je aan het gaatje in de hazelnoot zien, dat hij er was. Of het muisje heeft met zijn tanden een stuk van de hazelnoot gevreten. De tanden sporen zijn goed te zien.
De Fladderaars – de IVN jeugdgroep van 8-12 jaar, was zaterdagochtend 11 september bij elkaar bij het bezoekerscentrum De Veenweiden om te speuren naar sporen. Ze vonden onder de hazelaar in ieder geval genoeg vraatsporen.
Na de pauze gingen de Fladderaars op zoek naar spannende spinnen. Een spin heeft aan zijn borstkopstuk 8 poten met ieder 7 segmenten. De enige soort met 8 poten. Met de plantenspuit werd het gesponnen web zichtbaar gemaakt.

Zo’n muggenvanger wil ik ook wel op mijn kamer!
fladderaars

Noud was diep onder de indruk van de zwaluwen. Jenny Heemskerk vertelde dat de zwaluwen met dit weer laag vliegen om muggen te vangen. Daar werd Noud heel blij van. Hij zou zijn kamerraam wel open zetten om de muggen op te laten eten in zijn kamer.

Zaterdagochtend 12 juni waren de Fladderaars op bezoek bij de Molenviergang in Aarlanderveen.

De Fladderaars gingen in twee groepen op pad. De eerste groep bezocht eerst de molen. Het water in de polder ligt maar liefst 5,4 meter onder zeeniveau. Als wij niets zouden doen, zou het hier onbewoonbaar zijn. De wieken van de molen malen het water omhoog naar de Oude Rijn. Dat gebeurt in vier stappen. Van molen 4 naar molen 1 en zo de Oude Rijn in.

Leuk was om te zien  hoe de molenaar en zijn vrouw in de molen wonen en leven. En spannend was de smalle steile trappen omhoog naar het binnenste van de molen. Johan Slingerland en zijn vrouw Rita ontvingen de kinderen met veel plezier. Imposant om te zien is de vijzel waarmee het water omhoog gepompt wordt. Groep 1 hoorde van Yannick van molen 2 dat hij een andere systeem in zijn molen had: een scheprad.

fladderaars

Tijdens de wandeltocht naar de andere molens zagen de kinderen van alles in de sloot en weilanden: zwanen met pulletjes, meerkoeten met jongen, gier- en boerenzwaluwen op jacht naar insecten.

Al met al een mooie en leerzame ochtend

IJsvogelpad? Ja, gewoon bij ons in de buurt!

Fladderaars

Het IJsvogelpad, tussen het Rietveldsepad en het Ravelijnpad, heeft zaterdagochtend 10 april 2021 bezoek gehad van de IVN jeugdgroep De Fladderaars.

Twintig kinderen van 8-12 jaar spotten vogels. Door de kou en de wind zagen zij iets minder vogels dan anders. Maar wel de Canadese -, de Nijl- en de Brandgans en natuurlijk ook de grauwe Gans. In de lucht zagen wij kieviten, boeren- en oeverzwaluwen en veel meeuwen. En natuurlijk spectaculaire baltsende roofvogels, zoals de bruine Kiekendief en de Torenvalk. Ook hoorden wij het schelle, hoge en vérdragende geluid van de Scholekster met zijn “te-piet”, ook wel Bonte Piet genoemd.

fladderaars
In het water van het IJsvogelpad zijn eilandjes aangebracht, waar de kokmeeuwen broeden. Bij de IJsvogelwand zagen de kinderen zelfs in een flits de blauw gekleurde ijsvogel. En natuurlijk was het een grote ontdektocht in het doe – en ontdek gebied, ingericht door Avifauna met waterpompen en klimbomen.
fladderaars
Na deze ochtend buiten met een buitentemperatuur van 5 graden waren de kinderen behoorlijk koud, maar zij hebben super genoten van deze bijzondere activiteit.

Fladderaars steken de handen uit de mouwen

Fladderaars

13 maart 2021
Eindelijk, na meer dan een half jaar kwam de jeugdgroep De Fladderaars van het IVN Alphen aan den Rijn buiten bij elkaar en gelijk staken ze de handen uit de mouwen! De wilgen rondom het bezoekerscentrum De Veenweiden werden verantwoord geknot door de kinderen met scherpe zaagjes en natuurlijk niet alle wilgen. En de afgezaagde takken werden gebruikt om takkenrillen van te maken waar roodborstjes, winterkoninkjes, muisjes en insecten kunnen wonen. Ook de moestuinbakken werden opnieuw gevuld met aarde. De moestuin van de jeugd s dan ook weer klaar voor het nieuwe seizoen. En er werd druk geverfd om de boomstammen om te toveren naar kabouterstoelen voor het nieuwe kabouterbos. fladderaars
We merkten dat de Fladderaars en de begeleiders hebben uitgekeken naar dit moment om weer lekker bezig te zijn in de natuur.

Fladderaars onderzoeken de bodem

jeugd

De Fladderaars zijn zaterdagochtend 12 september 2020 rondom het bezoekerscentrum De Veenweiden op zoek gegaan naar bodemdiertjes. Wat leeft er nu eigenlijk in de grond waarop wij lopen? Eerst zie je helemaal niets, maar als je goed kijkt zie je allemaal leven in de grond

En daar begint het voor ons allemaal. In een goede grond, waar veel dieren willen leven, groeien de plantjes graag. En dan pak je ook nog een schep en dan begint het avontuur. Regenwormen, die compost voor ons maken en gangen in de grond, waar andere diertjes weer van profiteren, maar ook de wortels van plantjes. Pissebedden, de grote opruimers in het bos. Slakken, die erg van jonge plantjes houden, maar ook weer gegeten worden door lijsters en egels. Engerlingen, larven van kevers, duizendpoten en oorwurmen. Met alle dieren hebben wij kennis gemaakt.
En de kers op de taart was de rups van de Koninginnepage, die tot voor kort niet in Alphen aan den Rijn voorkwam.

Deze woonde vooral in zuidelijke warme landen. De rups verdedigt zich bij gevaar door fel oranje klieren naar buiten te duwen om predatoren af te schrikken.

jeugd
Ook maakten de kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar een oorwurmenpot (huisvesting voor de winter), hielden ze een slakkenrace en een pissebeddendoolhof

Geoloog? Wat is dat?fladderaars

Zaterdagochtend 9 november kropen de kinderen, in de leeftijd van 8-12 jaar, van de IVN jeugdgroep De Fladderaars in de huid van de geoloog. Als geoloog bestudeer je gesteenten en losse sedimenten (zand, silt, klei), spoor je olie en gas op in de ondergrond, beklim je vulkanen of daal je af in mijnen en grotten. De Fladderaars hebben met een aantal onderdelen kennis gemaakt: onder de binoculair werden verschillende soorten zand bestudeerd: uit de Sahara, speel- en ophoogzand, Australisch zand, maar pas nadat zij gehoord hebben hoe zand ontstaat. Ook hoorde zij over de aardplaten waarop de continenten (de werelddelen) liggen. Een model van de binnenkant van de aarde hielp de kinderen te begrijpen hoe vulkanen ontstaan. Ruben van Egmond toonde zijn grote fossielenverzameling. Voor de Fladderaars was het een grote reis tot 80 miljoen jaar terug.

fladderaars
En Fladderaars ontvingen ook nog een haaientand van 65 miljoen jaar oud, een stukje amethist en aventurijn. Het begin van hun eigen fossielen verzameling. En ook nog een stuk Belgisch hardsteen met daarin opgesloten stukjes zeelelie (lijkt op koraal) en brachiopoden. Maar voor heel veel Fladderaars was de proef met de vloeiende vulkaan het allerleukst.

Fladderaars op bezoek bij boomkwekers in Boskoop

fladderaars

Op zaterdag 15 juni 2019 gingen 27 Fladderaars met hun begeleiders op bezoek bij het Boomkwekerijmuseum te Boskoop met aansluitend een vaartocht tussen alle oude en nieuwe kwekerijen. En afsluitend aten we door ouders gebakken pannenkoeken op een landje van Aad midden tussen de kwekerijen. Gelukkig werkte het weer mee na alle regenbuien van de afgelopen week.

fladderaars

Daar op dat landje voelden wij heel goed dat wij op veen liepen. Nat en drassig en bij het oude boomkwekershuisje mochten de kinderen bij de voordeur springen. Dan voelde je de grond trillen, want het oude huisje is op veen gebouwd in plaats van op houten palen.
In het huis sliepen de mensen vroeger in de bedstee, half zittend en onder het bed lag een kindje te slapen in een lade. Letterlijk het ondergeschoven kindje. Oma kreeg een mooie kamer in het huis, Naast het huis was de wasplaats. Daar werden de kopjes afgewassen en de was gedaan. Maar op 20 meter afstand stond de poepdoos, die rechtstreeks op hetzelfde water uitkwam.  Een hoop geleerd en als klap op de vuurpijl naar Janssens ijssalon, waar iedereen het lekkerste ijsje mocht uitkiezen. Het was weer een heerlijke dag met elkaar.

Ook hebben wij nog van 11 kinderen afscheid genomen als Fladderaar, waardoor er weer plekken ontstaan voor nieuwe kinderen.

Steen eruit, plant erin

jeugd

“In de Grashof – de naam zegt het al – is het best groen”, dit was een opmerking van Nils Mannem, een van de Fladderaars bij het bezoeken en bekijken van een aantal voortuinen. Veel voortuinen waren best groen met veel struiken waar vogels zich heerlijk in kunnen verstoppen. Een enkele tuin was voorzien van stenen, vooral omdat de auto op de oprit moet staan. Bewoners gingen in gesprek met de Fladderaars en als dank dat wij bij hen in de tuin mochten kijken kregen de bewoners het steenbreekplantje dat heel goed is voor bijen.

jeugd

Zowel de Vlinders als de Fladderaar waren in het weekend van 11 en 12 mei volop aan het nadenken wat goed is in een tuin: bomen, die voor koelte zorgen, bloemen en struiken, een vogelhuisje, een nestkastje en vooral heel veel dieren, zoals egels, bijen, vlinders en vogels.

Als het aan de kinderen ligt zullen er heel veel groene tuinen zijn in Alphen aan den Rijn, maar alleen tuinen die voor iedereen fijn zijn om in te verblijven.

jeugd

Aan het einde van de activiteiten mochten de kinderen een minituintje maken van sedum plantjes op een dakpan. Dit werd een mooi cadeau voor iemand die je lief vindt. Maar wel met de opdracht dat ze dit tuintje af en toe water moeten geven. Dit alles werd mogelijk gemaakt door de gemeente Alphen aan den Rijn vanuit het project Steenbreek

Fladderaars maken tapas met ingrediënten uit de natuur

fladderaarsBloemenpannenkoeken, kruidenkaas, brandnetelsoep en tosti-flapjes met zevenblad en daslook. Eerst werd er buiten in de tuin van het bezoekerscentrum De Veenweiden van alles geplukt, zoals de bloemen van de vergeet-mij-nietjes, de paardenbloem, het speenkruid en de witte, gele en paarse dovenetel, maar ook bloesem van de appel- en perenboom.

fladderaars

Natuurlijk werden de namen van de geplukte planten geoefend. Ook werd het speenkruid bestudeerd met de worteltjes als spenen. Alle Fladderaars – op 1 na – hebben alles opgegeten en geproefd. Zelfs de brandnetelsoep vonden de kinderen erg lekker. We waren heel trots op deze kinderen die in een ochtend een tapasmaaltijd hebben bereid.
Tijdens de activiteit “Eten uit de natuur” kwam moeder eend met haar 12 jongen van haar nest. Parmantig stappend, zo het water in, zwemmen en op een tak gaan zitten. En wij als kinderen jarenlang in het zwembad ploeteren voor het A en B diploma.
De kinderen namen allemaal een doosje kruidenboter of -kaas mee naar huis.

Knotters, zagers, planters en sjouwers

Knotten, zagen, planten en dan ook nog eens takken sjouwen! Dat is wat de Fladderaars, de IVN-jeugdgroep van 8-12 jaar, op zaterdagochtend 9 maart 2019 hebben gedaan.

fladderaars

Ze hebben keihard gewerkt om een mooi stukje natuurgebied, een oud geriefbosje, te bewaren voor de toekomst.

Het land bij de boomgaard De Brongaard aan het Windepad werd door meer dan 20 kinderen samen met een aantal mensen van de IVN werkgroep Landschapsbeheer onder handen genomen.

En natuurlijk veiligheidsinstructie voordat we beginnen. Het knotten van een boom is zwaar werk. Je doet dit werk samen. Je helpt elkaar door de tak weg te duwen, zodat de ander makkelijker kan zagen. Of de ander houdt een zware tak met een touw vast, omdat deze anders het water invalt. De kinderen hebben bomen geplant naast bomen, die ziek zijn. Deze worden later gekapt.

fladderaars

Bij de Fladderaars gaat werken in de natuur altijd samen met een hoop plezier, dus marshmallows op het vuur en lekker snoepen hoort er ook bij. Rollen in het opgestapelde riet en gewoon genieten van het buiten zijn. En dan heb je ook nog mazzel met het weer. Droog en zonnig in de ochtend, terwijl twee uur later de buien fel overtrekken.

Fladderaars worden jeugd schone buurt coaches

Dat de Fladderaars van de IVN jeugdgroep voor kinderen van 8-12 jaar zich inzetten voor de natuur en omgeving weten we al. Tijdens hun duurzaamheidsactiviteit in januari gingen ze de omgeving van het bezoekerscentrum opschonen. Het resultaat was 6 zakken vol met afval. Zij kwamen zelf met de vraag of zij ook een grijper en een hesje konden krijgen om in hun eigen straat aan de slag te gaan. En de gemeente Alphen aan den Rijn werkte mee en zorgde voor grijpers en hesjes, zodat de kinderen als jeugd schone buurtcoach het juiste voorbeeld kunnen geven.

Nog maar net thuisgekomen na de natuuractiviteit op zaterdag 9 februari gingen Björn Bedijs, Lars Janssen en Ruben Splinter, onafhankelijk van elkaar aan de slag. Ieder haalde in iets meer dan een half uur ieder een zak met vuil op: pakjes shag, sigarettenpakjes, plastic, glas, piepschuim, blikjes bier, resten van vuurwerk en nog veel meer. Ze verbaasden zich over al het vuil, terwijl er voldoende gele prullenbakken in de buurt staan.

Fladderaars

Wij als IVN jeugdbegeleiders zijn trots op deze kanjers, die het goede voorbeeld gaan geven in Alphen aan den Rijn.

Fladderaars maken een eigen BeeAndBeefLADDERAARS9 februari 2019

Je bent tussen de 8 en 12 jaar en je hebt al je eigen BeeAndBee., een kamerverhuurbedrijf voor solitaire bijen en andere insecten. Honderden kamers hebben de 24 Fladderaars bij elkaar ingericht. Kamers van bamboe, riet, vlier en van de fazantenplant. Allemaal holle stengels waar de solitaire hun eitjes in kunnen leggen. Maar ook boorden de kinderen gaten van verschillende groottes in een stuk boomstam met daarin plastic buisjes, zodat het leggen van eitjes kunnen volgen. Vol trots poseerden de kinderen met hun hotel, dat ze kunnen ophangen in de eigen tuin of op het balkon. Ook kregen ze van de Vlinderstichting nog een zakje bloemenzaad om te zorgen de insecten voldoende stuifmeel in de directe omgeving van de BeeAndBee kunnen vinden. Vanuit Steenbreek, een initiatief van de gemeente Alphen aan den Rijn hebben wij veel hulp en materialen gekregen om de BeeAndBees met de kinderen te maken.

De Fladderaars de IVN jeugdgroep voor kinderen van 8-12 jaar zijn erg geïnteresseerd in de natuur. Elke tweede zaterdag van de maand komen zij bij elkaar in bezoekerscentrum De Veenweiden te Alphen aan den Rijn. Wil je ook een keer kennismaken met deze enthousiaste natuurjeugdgroep, stuur dan een mail naar: fladderaars.vlinders@gmail.com.

De buit van een uur opruimen

fladdereaars

De buit van een uur opruimen door de Fladderaars: 6 volle zakken vuil, 38 lege blikjes en 12 Fristi-pakjes op een hoop, heel veel  lokale kranten gedumpt door de bezorgers achter Restaurant Hen. Peuken, kauwgom, snoeppapiertjes en heel lege blikjes. Tijdens de activiteit op zaterdagochtend 12 januari 2019 hebben de Fladderaars, IVN jeugdleden van 8-12 jaar, de parkeerplaatsen voor Hen en het Chinese Restaurant en de paden bij de Grashof onder handen genomen. En wat een vuil hebben ze gevonden.

De kinderen werden zelfs boos, verdrietig en verontwaardigd over al dat afval wat ze vonden. Maar wat hebben wij als leiding een bewondering voor deze kanjers, die zich niets aantrokken van regen en kou. Onvermoeibaar gingen zij door met de grijpers in de hand.

fladdereaars
En na de pauze hebben de Fladderaars van plastic flesjes nog een vogelvoeder gemaakt met bamboelepels en ook nog een potje versierd om tuinkers in op te kweken.

En op deze speciale ochtend waren de kinderen zoveel mogelijk duurzaam gekomen: lopend of op de fiets en ook hadden zij een duurzame versnapering bij zich voor in de pauze.

Fladderaars op bushcraft
8 december 2018

Fladderaars

Hoe overleef je, met respect voor de natuur, met minimale middelen. Dat leerden de Fladderaars vandaag van Stan van Vuuren en zijn familie, ervaren bushcrafters, die graag met familie en vrienden een aantal dagen in de natuur verblijven. Geen huis, toilet, gasfornuis of stoel. Dat maak je allemaal zelf van takken, bladeren, tonderzwammen en berkenbast.

De Fladderaars, IVN-jeugdleden in de leeftijd van 8-12 jaar, leerden op zaerdagochtend 8 december 2018 van Frank van Vuuren hoe ze met messen om moeten gaan, want veiligheid voor alles.

FladderaarsVan je af snijden, afstand houden van je buurman en komt er plotseling een vriendje langs dan moet je direct stoppen. Maar alle kinderen maakten van een wilgentak een haring met een mooie scherpe punt.
Ook leerden ze een vuur te maken van tonderzwam, berkenbast en wat gedroogd gras. Door het slaan van vuur hebben alle kinderen een beginnend vuurtje gemaakt  De kinderen werkten super geconcentreerd. Bovendien werd er van een leeg limonadeblikje een brander gemaakt om op te koken. Een blikje tonijn op olie heeft een dubbelfunctie. Eerst kan je ‘s avonds een lont in het blikje doen om de olie op te branden. Dit fungeert als olielamp en de volgende dag eet je de tonijn gewoon op.
En natuurlijk hoort bij Bushcraft een mooi open vuur, waarop je van alles kan bereiden: worstjes, marshmallows en zelf brownies, geprikt op takken van de wilg. Een prima buitenactiviteit voor deze kinderen.

De Fladderaars leren over de otter.
10 november 2018

flaaderaars

De otter is slim, snel, kan goed ruiken en zien, vooral onder water. Eén otterman heeft een harem. Een mannetje regeert over de Nieuwkoopse plassen en hij duldt geen ander mannetje in dit gebied. Wel vrouwtjes die ieder een eigen plek hebben om te wonen met hun jongen. De vrouwtjes zorgen voor het grootbrengen van de jongen.
Een otter heeft geen vetlaag om zich warm te houden in het koude water, maar wel 50.000 haren per cm2, die de otter beschermen. En dat is heel veel! Man otter zet zijn gebied af met zijn eigen poepje op strategische plekken in zijn territorium.

flaaderaars
Daarna een buitenopdracht met 11 vragen en diverse activiteiten. Het was weer een topochtend met een mooie opkomst van kinderen.

Fladderaars op zoek naar mysterieuze schepsels
13 oktober 2018.

fladderaars

De Fladderaars, de jeugdgroep van het IVN Alphen aan den Rijn, gaat op zaterdag 13 oktober op zoek naar paddenstoelen. Wat zijn dat eigenlijk? Rare schepsels die opeens uit de grond naar boven komen in donkere bossen en op natte dagen. Ze lijken niet op planten, maar je komt ze overal tegen. De naam is ook al vreemd.

Vroeger dacht men dat het de stoeltjes van de padden, het huisdier van de heks, waren. Ze zijn mysterieus, spannend en hebben vreemde namen.

fladderaars
De kinderen gaan niet alleen rondom bezoekerscentrum De Veenweiden op zoek naar paddenstoelen, maar zij gaan deze vreemde schepsels ook onderzoeken, proeven. Ook maken zij zelf van koffiedik een eigen kweekset oesterzwammen om mee naar huis te nemen om over zes weken deze zwammen te eten. .

Fladderaars op fotosafari
8 september

fladderaars

De kinderen van de IVN jeugdwerkgroep De Fladderaars zijn zaterdagochtend 8 september 2018 samen met een aantal fotografen van de Natuurkiekers op fotosafari geweest. Hans Pet, een van de leden van de IVN fotowerkgroep De Natuurkiekers, legde uit waar kinderen op moeten letten bij het maken van foto’s en vooral dat zij ook op hun eigen en elkaars veiligheid moeten letten. Vier fotografen gingen met de kinderen aan de slag om de mooiste foto te maken. Natuurtalenten waren deze kinderen van 8-12 jaar, die heel enthousiast gingen fotograferen, maar ook eerst met diaraampjes keken of de compositie wel goed was.
De foto’s komen vanaf oktober bij de huidige tentoonstelling Tempora in het bezoekerscentrum De Veenweiden te hangen. Een tentoonstelling waar de Fladderaars ook al aan meegewerkt hebben door gedichtjes te maken over de natuur.

fladderaars
Op zaterdag13 oktober horen en ontdekken de kinderen van alles over de paddenstoelen en natuurlijk proeven wij ze ook. Er is nog plaats voor nieuwe Fladderaars. Heb je belangstelling, stuur dan een mail naar Fladderaars.vlinders@gmail.com

Ringslangen  5 mei 2018

Ringslangen leggen als enige slangen eieren buien het lichaam op plaatse die vochtig en warm zijn. De Fladderaars hielpen bij het maken van deze broeihopen

flaDDERAARSDe kinderen hebben heel hard gewerkt in de moerasachtige omgeving tussen de zingende rietzangers, de karekieten en de kwakende kikkers. Na een uur zijn we gestopt omdat het op de golfbaan te druk werd. Daarna gewoon even wat gedronken en gegeten. En we hebben genoten van de traktatie van Luuk, die ons volgend jaar gaat verlaten. Daarna terug naar het bezoekerscentrum De Veenweiden om daar nog op zoek te gaan naar kikkervisjes, rivierkreeftjes, haften, maar ook allerlei libellen

flaDDERAARS

Fladderaars werken mee aan Plantdag bij Polderflora

Dertig Fladderaars hebben weer een topochtend gehad in het Zaans Rietveld rondom camping Polderflora.
Op zaterdagochtend 10 maart werkten zij aan een nieuw wandelpad direct naast camping Polderflora. Eerder is er ook al een ijsvogelwand neergezet.

fladderaars

Gebied nog aantrekkelijker

Daar worden veel struiken geplant om het gebied nog aantrekkelijker te maken voor diverse dieren, zoals insecten en weidevogels. De Fladderaars, IVN jeugdgroep voor kinderen van 8-12 jaar mochten hierbij helpen. Door de heftige en langdurige regelval in de nacht ervoor was het hard werken in de zompige klei. De kinderen hebben te weinig lichaamsgewicht om de spa goed de grond in te krijgen. Hulp kregen ze van Joost van Beek, projectleider van dit gebied, bij het planten. Fladderaar Eva zei tegen hem: “U bent zeker een professional”. En Feline heeft de eerste struik geplant.fladderaars

Bij het afgraven en bouwrijp maken van de grond kwam er een 2000 jaar oude boomstam te voorschijn. Bijzonder en indrukwekkend om deze boom te zien.

Vogels spotten

Ook gingen de kinderen vogels kijken in het Zaans Rietveld. Daar zag een van de Fladderaars een buizerd goed door een telescoopkijker. Daarna riep ze enthousiast: “Nu herken ik hem ook in de lucht zonder kijker. Luuk heeft door de kijker twee vogels gezien, die hij nog niet eerder had gezien. En heel veel kinderen hebben de pijlstaarteend goed kunnen bekijken door de telescoopkijker.
Een aantal Fladderaars vond de plassen leuker dan de vogels. En niemand ging schoner naar huis dan hij of zij gekomen was.

CSI-onderzoek door Fladderaars

Ingespannen doen de Fladderaars, kinderen van 8-12 jaar, hun onderzoek naar een uilenbal. Wat heeft hij gegeten en hoeveel kadavers zitten er niet in de braakbal van de uil.
Op zaterdagochtend 13 januari 2018 kwamen 32 kinderen van de IVN-jeugdgroep bij elkaar om eerst van alles te horen over de in Nederland levende uilen. Corry Uljee van de Stichting Groen Licht (Kaag en Brasem) vertelde over de zes in Nederland voorkomende uilen: De kerkuil, de ransuil, de bosuil, de oehoe, de steen- en de velduil. Elke uil heeft zijn specifieke eigenschappen en vliegperioden. Dat hangt af van de kleur van de ogen van de uil.

De oogkleur van een uil
In Nederland komen uilen voor met zwarte ogen, oranje ogen en gele ogen. Uilen met zwarte ogen, zoals de bosuil en de kerkuil, zijn pure nachtjagers. Soorten die oranje ogen hebben, zoals de oehoe en de ransuil, jagen ook in de schemering, dus met zonsopgang of zonsondergang. Uilen met een gele iris, zoals steenuil, velduil en ook de sperweruil, zijn voor een groot deel ook overdag actief. Je kunt dus over het algemeen zeggen: hoe lichter de ogen van de uil, hoe lichter het is op het tijdstip waarop hij jaagt.

Fladderaars

Andere eigenschappen
Een uil kan zijn kop 270 gr.draaien en de uil is bijziend. Hij kan dus alleen verre afstanden goed bekijken. Een uil vliegt geruisloos, maar heeft  ook een prima gehoor. De uil is een echte rover en hij eet dan ook graag muizen, kikkers, kuikentjes en insecten

Fladderaars

Braakballen pluizen
Maar na het eten kan hij niet alles verteren. Dan spuugt hij de resten uit in de vorm van braakballen. Braakballen lijken drolletjes, maar dat zijn het niet. Je vind ze onder bomen waar de uilen rusten.
De kinderen kregen allemaal een braakbal van een steenuil.Natuurlijk vonden de meeste kinderen het eerst best eng en een beetje vies, maar dan wint de nieuwsgierigheid. Snel met het aangeboden gereedschap aan de slag. En in elke braakbal zaten minstens vier schedeltjes, dan kan je als CSI-speurder concluderen dat er vier muizen gegeten zijn. En aan de vorm van de schedel kan je zien of het een gewone -, een spits- of een woelmuis is geweest. Er was zelfs een braakbal met tien schedeltjes. Alle kinderen gingen met een stoere plank met ribbetjes, dijen, scheenbenen en kaken naar huis.

Fladderaars

Fladderaars activiteit van 9 december; Kerstkransen, kerstlichten en kerstbrood

“Mag ik er nog een maken?”, zei een van de jongens bij de Fladderaars. De begeleiding twijfelde of de activiteit ook geschikt was voor alle kinderen.

Fladderaars

Gelukkig werd dit bevestigd door deze vraag. En voor de kinderen die liever buiten zijn, ging Mayelle takken met ze zagen voor het versieren van de potten.
Wat hebben ze hard gewerkt de meer dan dertig Fladderaars. En voor de begeleiding was het in halve formatie ook buffelen. Een intensieve activiteit met veel hulp en aandacht…. Het is gelukt: de kinderen gingen met een prachtige kerstkrans en windlicht, gemaakt van natuurlijke materialen naar huis.

Fladderaars
En zoals altijd zijn we met de kinderen tussen de buien door nog naar buiten gegaan. Tijdens de wandeling zagen ze nog steeds allemaal paddenstoelen, waarvan de kinderen aangaven, dat ze deze de vorige keer ook hadden gezien. Dus er blijft gelukkig wat hangen van wat we doen.

Nog steeds heel veel paddenstoelen en het is al november!
11 november 2017

Dertig kinderen, in de leeftijd van 8-12 jaar, van de IVN jeugdgroep De Fladderaars zijn zaterdagochtend 11 november 2017 in de bossen rondom het bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen aan den Rijn op zoek gegaan naar paddenstoelen. En eigenlijk hoefden ze niet heel ver, want op de liggende bomen voor de ingang waren er al vijftien te vinden, zoals  het geweizwammetje, de paarse knoopzwam (lijkt net op hersenen), de gele trilzwam en natuurlijk het bekende elfenbankje. En wat dacht je van de stijfselzwam en het oorzwammetje.
FLADDERAARS

De kinderen trotseerden regen en wind, diep weggedoken in hun jassen en capuchons met laarzen aan baggerden zij dapper door de blubber. Maar zij genoten van de zoektocht naar paddenstoelen.
FLADDERAARS

Onderweg zagen zij de boschampignon, het Judasoor en de verschillende tonderzwammen. Terug op honk waren er nog diverse andere activiteiten, zoals het onderzoek naar buisjes- en plaatjeszwammen. En aan het einde van de ochtend werd er ook nog geproefd hoe paddenstoelen (uit de winkel) nu smaken. Eerst aarzelend, want dat lust ik niet, maar eenmaal geproefd, smaken de ragoutbakjes naar meer. Ook de gevulde champignons en de soep gingen er met smaak in.

FLADDERAARS

En na afloop namen de kinderen hun ouders mee naar de boom met de vele paddenstoelen en vertelden zij trots wat zij deze ochtend ontdekt hadden.

Fladderaars kruien Putmolen op de wind.  7 oktober 2017

Op zaterdagochtend 7 oktober 2017 stond er een stevige wind met een kracht van 5 en het had de laatste dagen flink geregend. Dat waren de ideale omstandigheden om de Putmolen te Aarlanderveen te bezoeken met dertig Fladderaars, kinderen van 8-12 jaar, die veel interesse hebben in natuurlijke activiteiten.

Bij de Putmolen aangekomen vroeg molenaar Jan Slingerland of de Fladderaars hem wilden helpen met de molen op de wind te zetten. Er moest snel water uit de polder opgepompt worden. De andere drie molens draaiden al volop.
Handen uit de mouwen om het water uit de polder weg te kruien. De kinderen draaiden heel hard aan het kruiwiel om de wieken op de wind te zetten. De molenaar demonstreerde hoe de zeilen op de wieken gespannen werden.
molen

Vandaag waren de zeilen niet nodig omdat het windkracht 5 was. Voldoende wind om de wieken te laten draaien. En dan staat de molen klaar om te gaan draaien. Dan is het oppassen geblazen, omdat een klap van de molen verstrekkende gevolgen heeft voor de mens. Dus achter het veiligheidshek en de kettingen. En los mogen de wieken. Heel indrukwekkend als deze molen, gebouwd in 1801, draait. Als je stil bent hoor je de molens zingen.

Ook hoorden de kinderen dat als er niet gemalen werd, dat we dan met zijn allen onder water zouden staan. De putmolen staat op -4,80 m NAP. Dat zijn dus drie kinderen op elkaar. Dus bij hoog water laat de molenaar al het andere werk en plezier uit de handen vallen om de molen te laten werken. molen

Na dit harde werken liepen we terug naar de Cora’s schaapsfarm. Daar mochten de kinderen of met boer Willem het land in om de schapen te tellen en te voeren. Of de kinderen gingen droogvilten met de wol van de eigen schapen. De mooiste schilderijtjes werden door de kinderen gemaakt: harten, uilen, papegaaien, poesjes en nog veel meer.molen
Dank zij de inzet van Cora en Wim Herrewijn, Johan Slingerland en zijn vrouw en de Stichting Molenviergang Aarlanderveen hadden de Fladderaars een mooie activiteit, waarin zij heel veel geleerd hebben over het beheer van het water in ons lage woongebied.

Hoe bijzonder is een gemaal?   9 september 2017

Heel veel keren loop je over het witte bruggetje bij het golfterrein, of je fietst over het Ooievaarspad in het Zegerplasgebied, maar je realiseert je niet dat je op een dijk loopt en daar een gemaal staat. En nog vreemder is het dat we onder de zeespiegel wonen en lopen. En dat het hoogteverschil tussen de Kromme Aar en het gebied aan de andere kant van de dijk meer dan een meter verschilt.

Bij heftige regenval gaat het vijzelgemaal Kromme Aar heel hard aan het werk om het waterpeil in het gebied Ridderveld op de juiste hoogte te houden. Het water wordt opgepompt met grote schoepen naar het riviertje de Kromme Aar en vandaar uit vervolgt het water zijn weg via de Zegerplas en de Oude Rijn naar zee. Na alle regenval van de afgelopen dagen zagen de kinderen het nieuwe gemaal hard werken.

gemaal

Dieselgemaal Kromme Aar
Maar heel bijzonder was dat zij ook nog het oude dieselgemaal mochten bekijken. Wat een prachtige oude dieselmotor, onderhouden door en eigendom van Wim van Egdom. Het ene kind vond het prachtig, maar andere kinderen vonden dat de motor veel herrie maakte of zij vonden de motor stinken. Sebastiaan Nijssen wist zelfs dat er zuigers in de cilinders zaten.

De kinderen liepen dan ook heel bewust over de dijken en hoe bijzonder dat is. Zij hoorden ook dat de muskusratten een groot gevaar voor de dijken zijn.
Een paartje muskusratten brengt in 5 jaar tijd 20.000 muskusratten voort en zij verplaatsen ieder per jaar 14 kruiwagens zand. Hoe zielig het ook is dat zij gedood worden door de vallen, de kinderen begrijpen dat dit dier een gevaar is voor onze veiligheid.

Kijkje in de keuken van Avifauna

De Fladderaars, de IVN jeugdgroep voor kinderen van 8-12 jaar zijn voor de eindactiviteit van het seizoen op bezoek geweest bij Avifauna. Daar mochten zij in ruimtes komen, die normaal alleen voor personeel toegankelijk zijn

. De voedselbereidingsruimtes voor de dieren. Dieren worden gestimuleerd om naar voedsel te zoeken, zodat zij actief bezig zijn en zodat de dieren zich niet vervelen. Daarom hebben de kinderen grote bamboebuizen en een voedselbal gevuld met voedsel. Er ging van alles in: vers fruit, sla, paprika, maar ook hele grote meelwormen. Ook werden er voedselslingers gemaakt, die later bij de halfaapjes werd opgehangen. Mooi om te zien dat wat de kinderen maakten, ook direct werd opgegeten door de raven en de halfaapjes.

av

Bijzonder om te zien hoeveel voedsel er elke dag doorgaat, van eendagskuikens tot diverse dode vissen, van fruit en groenten tot kant en klare brokken. Natuurlijk was er ook nog ruimte voor spelen in de speeltuin en het bezoeken van een kleurrijke vogelshow.

Ook hebben wij afscheid genomen van een aantal Fladderaars, die ons gaan verlaten omdat zij naar de middelbare school gaan. Daardoor is vanaf september er weer plaats voor een aantal kinderen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: fladderaars.vlinders@gmail.com.

av2

 

Nieuw in Alphen aan den Rijn: 29 (vogel)restaurants

In het bezoekerscentrum De Veenweiden leek het zaterdagochtend 10 december 2016 wel een timmerwerkplaats. Alle ruimtes werden gebruikt om de restaurants voor de vogels te maken.

Doffe klappen met de hamers, de boormachines maakten overuren, Overal rook je de verse verf. Timmeren, boren, schroeven, schilderen, etsen; alles wed uit de kast getrokken om de voederplanken in elkaar te zetten. Gelukkig was er veel hulp van ouders en begeleiders en verliep de ochtend bijna zonder ongelukken.

En een restaurant is niets zonder het juiste eten. De Fladderaars, kinderen van 8-12 jaar van de IVN jeugdgroep maakten ook nog pindaslingers en vetbollen. Na een ochtend heel hard werken gingen alle kinderen naar huis met een prachtige voederplank voor in de tuin of op het balkon. Prachtig beschilderd of met een houtgraveerder versierd. “Dit is het allerleukste wat ik dit jaar gedaan heb bij de Fladderaars”, zei een van de kinderen. .

Kruipen oorwurmen echt in je oor?  12 november 2016

Oorwormen lijken nogal enge beestjes, Bovendien hebben ze hun naam niet mee. Maar de oorworm kan niet steken, hij kan hoogstens wat knijpen met zijn tangen vanachter. En in je oren kruipen doet dit diertje dan ook zeker niet of hij moet verdwaald zijn en een slaapplaats zoeken wanneer je ‘s nachts buiten slaap. Het zijn vooral heel nuttige dieren die voor ons een groot probleem kunnen oplossen. Zeker wanneer u hen een beetje helpt kunnen de resultaten spectaculair zijn.
Een oorworm eet ongeveer alles, ook van jonge blaadjes en bloemen. Dat lijkt misschien een argument om ze te weren uit uw fruitbomen en sierplanten, maar de vraat is minimaal en niet schadelijk. Wat veel belangrijker is, is het feit dat ze ook massaal luizen eten. Enkele oorwormen kunnen een boom volledig vrij houden van luizen! De Fladderaars hebben voor deze dieren een oorwurmenpot gemaakt, zodat deze diertjes een schuilplaats hebben in de buurt van hun voedsel. Zo kunnen zij direct in het voorjaar aan het werk. Verder hebben wij met elkaar het dierenbeschermingsspel gespeeld, Kinderen kregen een fragment te zien over dieren “in nood” en moesten met elkaar een vraag beantwoorden. Het is verrassend om te merken dat deze kinderen heel veel weten over dieren die het moeilijk hebben.

Fladderaars zien de natuur door oog van camera. 8 oktober 2016

Verrassend mooie natuurfoto’s zijn door de kinderen gemaakt. Kinderen zien alles vanaf een heel ander standpunt dan de volwassen fotografen. Ze zijn nu eenmaal een stuk kleiner en de belevingswereld van het kind is gewoon anders. Het lieveheersbeestje, de larf van een kever, de eieren van een slak. Dat zijn de zaken die de kinderen waarnemen.Terwijl de volwassenen de paddenstoelen zo mooi vinden, wil het kind juist die vogel of eend vastleggen. Want is vogel is leuk of zelf liefs om te zien. En Felix gaf van te voren al aan dat hij poep op de foto wilde vastleggen. En dan komt er een lieve nieuwsgierige hond langs en alle aandacht gaat daar naar toe. En de hond wordt uitgebreid gefotografeerd.

Aanleiding van deze activiteit was de expositie in het bezoekerscentrum De Veenweiden van de Natuurkierkers, de fotowerkgroep van het IVN Alphen aan den Rijn. Vanuit een van de leden kwam het idee om kinderen in een vroeg stadium enthousiast te maken voor het fotograferen. en met name natuurfotografie waarbij het genieten en het beleven voorop staan. Samen met een aantal leden van de Natuurkiekers gingen de kinderen op stap, maar niet voordat zij eerst de tentoonstelling hadden bekeken. Zij mochten ook nog de mooiste foto van uitzoeken van de tentoonstelling en de winnaar was de foto van de jonge torenvalk. De reden: “Omdat hij zo lief is” en “Omdat hij op een uil lijkt!”. Onderweg ontvingen de kinderen handige tips van de fotografen en de begeleiders van de groep..

Het is leuk om te zien dat kinderen zo geconcentreerd aan de slag gingen en trots waren op het resultaat. Een mooie samenwerking tussen twee werkgroepen van het IVN Alphen aan den Rijn.

Fladderaars aan het werk op 1000-jaar oude Dammekade

Op zaterdagochtend 10 september 2016 hebben 37 Fladderaars een paar Vlinders en 18 ouders de handen flink uit de mouwen gestoken. Zij hebben de oude historische Dammekade, een meer dan 1000 jaar oud pad, onder handen genomen door wilgen te snoeien met zaag en takkenschaar.

Het pad was in 1016 de enige verbinding tussen de Romeinse nederzettingen Alphen aan den Rijn, Bodegraven en Zwammerdam – dwars door het veen en het moeras. Nu is het pad alleen nog maar een wandelpad dat door vrijwilligers onderhouden wordt. En daar hebben de Fladderaars flink bij geholpen. In vroeger tijden kapten de mensen ook de bomen, maar toen uit pure noodzaak. Van de elzenstaken en wilgentakken maakten zij allerlei gereedschap rondom hun huizen, zoals bezems, stokken, hekken en manden.

Vandaag maakten de kinderen van de IVN jeugdwerkgroep De Fladderaars bezems, zwaarden, pijl en bogen, maar ook een boerderij met dieren en hekken. Ook werden er heel veel stokken met mooie punten gemaakt om daarmee aan het einde van de ochtend zelf brood boven een open vuur te bakken. Een super leuke ervaring om met de kinderen en enthousiaste ouders aan het werk te zijn op deze historische plek en tijdens  de “Open monumentendag”. Ook wij hebben ons steentje bij gedragen om een historisch pad te behouden.

Fladderaars stekken hun eigen hortensia’s.   11-6-2016

Je eigen hortensia’s stekken! Een secuur klusje, dat met heel veel plezier door de Fladderaars, de jeugdwerkgroep van he IVN in de leeftijd van 8-12 jaar, werd uitgevoerd. Op de laatste activiteit van het seizoen 2015-2016 gingen zij aan het werk in de professionele kas op de plantentuin van Esveld te Boskoop. Heerlijk met je handen in de aarde om de juiste mix van aarde en entstof te krijgen om je hortensia op te laten groeien, knippen en snijden. Daarna goed afdekken, zodat de plantjes goed kunnen groeien. Alle kinderen maakten een aantal plantjes, die zij in september dan in ontvangst mogen nemen.

Dan zijn de plantjes zover dat zij deze in hun eigen tuin of op hun balkon kunnen plaatsen. En dan ook nog een boottocht met de VVV achter de tuinderijen van Boskoop. Na een heerlijke soep met stokbrood bij theehuis Yume, werden de kinderen bij de scouting Mr. van Daalgroep te Boskoop verwacht voor een activiteitenmiddag: op een touw over een sloot gaan, trefbal en overlooptikkertjes.
De Fladderaars van het IVN Alphen aan den Rijn kunnen in september weer kinderen plaatsen. Wanneer je zin hebt om mee te gaan doen aan activiteiten in de natuur, meld je dan snel aan en ga naar de pagina  Jeugd.

Fladderaars op kraamvisite bij Xanna  9 april 2016

“Galloway Fluisteraar Anton” kan, als oud verzorger, heel dicht bij de Galloways komen. Ook bij de pasgeboren Xanna. Moeder Odette hield haar dochter op wankelende pootjes goed in de gaten. Zij loeide geruststellend: “Kom maar, kleintje”. Xanna ging naar haar moeder en de tweede groep Fladderaars die op kraamvisite kwam werd op hun wenken bediend. Xanna dronk bij haar moeder.
Ook heel bijzonder was dat de kinderen de grote Galloways zomaar, heel voorzichtig, mochten aaien. Groot en zacht lagen ze te herkauwen. We kunnen nog 5 jonkies verwachten in de komende maand.


Vader Geert hield op afstand alles goed in de gaten.
Voordat de kinderen op kraamvisite gingen vertelde Anton van alles over de Galloways: dat ze vier magen hebben en dat ze wel een kruiwagen vol poepen en plassen. Dat is 40 liter per Galloway per dag. En ook dat een Galloway baby bijna net zolang in de buik zit als een mensenbaby.
De kinderen hebben ook nog hun eigen rund gemaakt van een melkpak, verf, karton en lappen nep-bont.

12 maart 2016: Fladderaars ontdekken natuur met al hun zintuigen

Op zaterdagochtend 12 maart hielden de kinderen van de IVN jeugdwerkgroep De Fladderaars een zintuigenspeurtocht in het Zegerplasgebied. Zien, horen, ruiken, proeven en voelen, alle zintuigen kwamen aan bod. Met kijkers werden de bomen afgezocht naar vogels, maar soms zagen we gewoon een roodborstje zomaar op de grond. Op het pad luisterden de kinderen in stilte naar alle geluiden en zij probeerden deze allemaal te herkennen. En ja hoor, een heuse specht, een roodborstje, een meerkoet en zelf een klepperende ooievaar hoorden wij onderweg. Met een stok moesten ze roeren in de poep van de Galloways.
En dat was een ware ontdekkingstocht om te zien wat er allemaal in deze poep leeft en beweegt, maar ook de geuren van deze grote vlaaien zijn niet te versmaden. Met een blinddoek om voelen aan de bast van de bomen: wat voel je en kan je de boom terugvinden, die je voelt.

Na twee uur gewandeld te hebben in de natuur, stond er een pot met warme chocomelk klaar en daarna mochten de kinderen op hun meegebrachte stok marshmallows roosteren. Onder de stralende zon hebben wij met elkaar genoten van de prachtige natuur, zomaar in Alphen aan den Rijn.

16 januari 2016: Rode(tover)kolen

Azijn en water zien er precies hetzelfde uit: doorzichtig (helder) en kleurloos. Toch is de ene vloeistof zuur en de andere niet. Hoe zuur iets is kun je niet zien. Je kunt het natuurlijk wel proeven, maar het is niet altijd verstandig om zomaar te doen. Met het proefje met rodekoolsappen kun je wèl zien hoe zuur een vloeistof is. Door de rodekool te mengen met diverse andere stoffen, ontstonden de mooiste kleuren. En daaraan kan je zien hoe zuur een (vloei)stof is.

Zaterdagochtend 16 januari 2016 stond in het teken van zintuigen: wat zie je, wat voel je, wat hoor je en wat ruik je. Anja Peltenburg werkt op een laboratorium en had.voor de kinderen veiligheidsbrillen en allerlei interessante buisjes en rekjes meegenomen. Oppervlaktespanning, maar ook de proefjes met de zuren werden door de Fladderaars met veel aandacht uitgevoerd. Buiten moesten de kinderen blind vertrouwen op hun mede-Fladderaar, die hen naar een boom bracht. Daar aangekomen moesten ze de boom blind betasten om dezelfde boom later terug te vinden. Tussen de buien door toch naar buiten. In de zaal van het bezoekerscentrum mochten de kinderen onder leiding van Mayelle Tuijn en Femke verschillende geuren ruiken, allerlei geuren in potjes. Wat is dat moeilijk! Wanneer je de takken van een kerstboom ziet is de geur makkelijk te herkennen. Maar als je niet ziet wat je ruikt is het moeilijk te raden. Ook in de tuin van de jeugd is er volop geroken: boerenkool, dropplant en ui. Met elkaar hebben wij weer genoten van deze ochtend.

Zie ook eerdere verslagen

verslagen_van_de_activiteiten_de_fladderaars_2015.pdf

verslag_activiteiten_de_fladderaars_2011-2012.pdf

verslag_de_fladderaars_juni_2012-2014.pdf