Tuin en moestuin

Je tuin klimaatbestendig maken? Natuurlijk!

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme buien, meer neerslag, en langere perioden van droogte en hitte. Met een groene tuin ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Een groene tuin zorgt voor verkoeling in de zomer en in een groene tuin kan het regenwater goed weglopen in de grond. Hoe maak je jouw tuin klimaatbestendig? Deze tips helpen je op weg. 

Start met het wippen van je tegels 

De eerste stap naar een groene tuin is het wippen van tegels: maak minimaal 60 procent van je tuin groen. Wil je bepaalde delen van je tuin verharden? Kies dan voor halfverharding, zoals, grind, (klei)schelpen of boomschors, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Zo kan het regenwater goed de bodem intrekken.  

Vergroen je omgeving

Een groene (gevel)tuin, groen balkon of groen dak kan regenwater goed opvangen en werkt verkoelend in periodes van hitte. In sommige gemeenten kun je subsidie krijgen voor verschillende klimaatadaptieve maatregelen. Kijk op groenesubsidiewijzer.nl of je bij jouw gemeentesubsidie kunt krijgen voor het vergroenen en verduurzamen van je tuin. 

Vang regenwater op

Door overtollig regenwater op te vangen, zorg je ervoor dat je in tijden van droogte je tuin mooi en gezond kunt houden zónder veel kraanwater te gebruiken. Je kunt het regenwater bijvoorbeeld opvangen in een regenton of onder de grond in infiltratiekratten. Door je regenpijp af te koppelen stroomt het regenwater niet meer direct het riool in, maar wordt het water opgevangen in de tuin. Zo kan het riool beter omgaan met veel neerslag én wordt het regenwater niet onnodig gezuiverd. 

Week van de Groene Tuin

Elk voorjaar vindt ‘de Week van de Groene Tuin’ plaats. Deze week staat volledig in het teken van het vergroenen en verduurzamen van tuinen, balkons en straten.  

Door je tuin, balkon of straat te vergroenen en te verduurzamen zorg je voor minder wateroverlast en hittestress die worden veroorzaakt door het veranderende klimaat. Met groen verwelkom je ook insecten, vogels en andere dieren en draag je daarmee bij aan biodiversiteit. Bovendien krijgen plagen en onkruid in een evenwichtige tuin minder ruimte en zijn minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig. 

Samen met een groot aantal partners, waaronder IVN, organiseert Milieu Centraal de Week van de Groene Tuin. Samen zetten we ons in om Nederlandse tuinen te vergroenen en ontwikkelen we initiatieven om inwoners te helpen hun tuin klimaatadaptief en biodivers in te richten. De Week van de Groene Tuin is in 2020 voor het eerst opgezet door Stichting Steenbreek en NL Greenlabel. 

Ontdek meer over

Deel deze pagina