Doe-tip: Tegel eruit, planten erin! Tuin en moestuin

Tegel eruit, planten erin!

Het grootste natuurgebied van Nederland? Dat zijn al onze tuinen bij elkaar opgeteld. Help je mee om dit gebied weer een stukje groener te krijgen? Begin klein: haal één tegel eruit en plant er een bloemzaadje. Hartstikke fijn voor de wilde bij!

Waarom is een groene tuin belangrijk?

Minder tegels in tuinen en straten en meer ruimte voor levend groen is belangrijk. Groen zorgt voor een natuurlijke waterafvoer, beperkt hittestress, zorgt voor biodiversiteit en is een woonplek voor kleine dieren en insecten. En groen is goed voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Wel zo belangrijk!

Wat heb je nodig?

  • Een schep(je)
  • Biologische tuinaarde of potgrond
  • Wilde bloemenzaadjes

Tip: je kunt gerust ‘oude’ potgrond uit je potten van vorig jaar gebruiken als je niets in huis hebt. Wilde bloemen doen het op elke grondsoort. Dat is ook nog eens lekker duurzaam!

Zo maak je het

Kies een stenige plek uit waar jij over een aantal weken de bijen wilt horen zoemen. Zet je schep tussen de stenen om ze eruit te wippen. Kijk goed naar de ondergrond, waarschijnlijk ligt hier zand. Schep ongeveer 5-10cm zand weg. Vul het gat met aarde en meng het een klein beetje door de ondergrond heen. Strooi de zaadjes uit en bedek deze met een dun laagje aarde. Geef tot slot de zaadjes water. Et Voilà! Samen maken we Nederland een stukje groener!

Week van de Groene Tuin

Een groene tuin: daar word je toch vrolijk van? Van 4 t/m 10 april 2023 delen we tijdens de Week van de Groene Tuin elke dag verschillende groene én duurzame tips. Door je tuin, balkon of straat te vergroenen en te verduurzamen zorg je voor minder wateroverlast en hittestress die worden veroorzaakt door het veranderende klimaat. Met groen verwelkom je ook insecten, vogels en andere dieren en draag je daarmee bij aan biodiversiteit. Bovendien krijgen plagen en onkruid in een evenwichtige tuin minder ruimte en zijn minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig.

Samen met een groot aantal partners, waaronder IVN, organiseert Milieu Centraal de Week van de Groene Tuin. Samen zetten we ons in om Nederlandse tuinen te vergroenen en ontwikkelen we initiatieven om inwoners te helpen hun tuin klimaatadaptief en biodivers in te richten. De Week van de Groene Tuin is in 2020 voor het eerst opgezet door Stichting Steenbreek en NL Greenlabel.

Ontdek meer over

Deel deze pagina