Opleiding Moestuincoach Groningen najaar 2024

Nieuwe opleiding in najaar 2024!

Weet jij al veel over natuurlijk moestuinieren? Droom je ervan om je kennis en ervaringen te delen met kinderen? Doe dan mee met de opleiding ‘Moestuincoach’. Deze opleiding wordt georganiseerd door Jong Leren Eten Groningen, Velt en IVN Natuureducatie.

De komende jaren wordt de vraag van basisscholen en kinderopvang om met hun leerlingen te moestuinieren steeds groter. Dankzij diverse impulsen van Jong Leren Eten worden scholen in het primair onderwijs gestimuleerd om moestuinieren op te nemen in het onderwijsprogramma. Alleen niet iedere leerkracht heeft groene vingers! Daarom is er behoefte aan moestuincoaches die basisscholen en kinderopvang kunnen bijstaan. Dat kan op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer, in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen of misschien wel in jouw eigen tuin?

Van zaaien tot oogsten met de klas

Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. Wat een geweldige belevenis is het om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. Die zelfgekweekte wortel en radijs wil je natuurlijk graag proeven. Geen betere plek dan een moestuin in of nabij de school om die ontdekkingstocht te starten. Laat kinderen zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen opnieuw vuil maken.

Wie zoeken we voor de opleiding?

Kandidaten voor de opleiding:

  • hebben minstens 2 jaar ervaring met het werken in een natuurlijke moestuin;
  • hebben (bij voorkeur) 2 jaar ervaring in het werken met kinderen;
  • zijn gedreven en enthousiast om kinderen iets bij te brengen over voedselproductie;
  • hebben affiniteit met het verwerken van voedsel;
  • volgen deze volledige 4-daagse opleiding tot moestuincoach;
  • zijn na de opleiding minstens 4 halve dagen per maand beschikbaar; voor scholen/kinderopvang (beschikbaarheid hangt af van de vraag);
  • zijn in het bezit van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), of zijn bereid deze tijdens werkzaamheden aan te vragen;
  • zijn woonachtig en/of werkzaam in provincie Groningen.
  • komen na het volgen van de opleiding met hun moestuincoachprofiel op de website van JLE Groningen.

De opleiding

Verwacht een praktijkgerichte opleiding met veel eigen inbreng. Theorie wordt onmiddellijk gekoppeld aan kleine praktische opdrachten tijdens de cursusdagen zelf. Naast de 4 opleidingsdagen voorzie je ook tijd om thuisopdrachten uit te werken en zoek je zelf een school waar je een korte gastles mag komen geven. De opdrachten geven je een goed beeld van wat er in de praktijk als moestuincoach van jou verwacht zal worden.

De opleiding bestaat uit een trainingsprogramma van 4 dagen door professionele lesgevers van Velt en IVN.  De opleiding vindt plaats op verschillende locaties, verspreid over de provincie Groningen. We streven ernaar dat de locaties bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en vragen, zodra de deelnemers bekend zijn, ook of carpoolen mogelijk is. De lessen vinden plaats op 4 vrijdagen van 10.00 tot 16.00 tussen half september en eind november 2024.

Data zijn:

dag 1 : 20 september – Kornhorn
dag 2 : 27 september – Kornhorn
dag 3 : 25 oktober – Blijham
dag 4 : 15 november – Blijham

De opleiding kost € 200,- (leden Velt/IVN) of € 240,- (niet-leden). We maken een selectie op basis van ervaring, motivatie en verspreiding over de provincie Groningen. Er is plaats voor maximaal 22 personen, bij meer deelnemers hanteren wij een wachtlijst. Indien er onvoldoende aanmeldingen zijn, kan de opleiding helaas niet doorgaan. Je kunt je aanmelden tot maandag 9 september. Uiterlijk donderdag 12 september mailen we je of de opleiding doorgaat en of je bent geselecteerd.

Meer weten?

Stuur een mail naar docent van de opleiding Eveline van Oudbroekhuizen e.van.oudbroekhuizen@ivn.nl.

En na de opleiding?

Na de opleiding ga je aan de slag met concrete vragen van scholen en/of kinderopvang omtrent moestuinieren. Dit doe je als vrijwilliger, of met een vergoeding die je zelf met school/kinderopvang afstemt. Wijs hen daarvoor ook op de mogelijkheden van de stimuleringsbijdrage Lekker naar Buiten.

Scholen/kinderopvang kunnen jou vinden via de website van Jong Leren Eten, maar je kunt ook zelf actief aan de slag gaan. Verder biedt de opleiding jou een landelijk netwerk van moestuincoaches, waar inspiratie en tips gedeeld kunnen worden en mooie samenwerkingen kunnen ontstaan.

Aanmelden Opleiding Moestuincoach Groningen 2024 najaar

Geboortedatum(Vereist)

Ervaringen met natuurlijk tuinieren

Ben je gespecialiseerd in bepaalde teeltmethoden of gewassen?(Vereist)

Ervaring als lesgever

Heb je ervaring als lesgever, in het begeleiden van workshops of lessen?(Vereist)

Ervaring als begeleider van kinderen

Heb je ervaring met het begeleiden van kinderen?(Vereist)
Denk bijv. aan reisbegeleider, uitstap met groep kinderen of jongeren....

Algemeen

Algemene voorwaarden

Gegevens(Vereist)
Betalingsvoorwaarden(Vereist)
De opleiding kost € 200,- (voor leden Velt/IVN) en € 240,- (niet-leden). Pas na betaling is je inschrijving definitief. Je ontvangt een betalingsverzoek van Velt vzw na selectie. Tot een week voor aanvang van de opleiding kun je kosteloos annuleren. De week voor de opleiding is annuleren alleen mogelijk indien er iemand anders van de wachtlijst geplaats kan worden. Na start van de opleiding is annulering niet meer mogelijk en wordt er geen geld terug betaald.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.