Kweektips per soort

Moestuinieren is ontzettend leuk maar niet altijd even makkelijk! IVN helpt je met handige tips en trucs om van jouw moestuin een succes te maken. Wist je bijvoorbeeld dat sla ontzettend geliefd is bij slakken? Gelukkig kan je er ook iets tegen doen. Lees per soort alle bijzonderheden. Van het zaaien tot het oogsten! Meteen thuis aan de slag? Bestel nu jouw biologische moestuinzaden in de IVN-webwinkel!

CourgetteCougette met bloem

Courgette is van alle markten thuis in de keuken. Van heerlijk gegrild tot een mooie romige courgettesoep, deze groente is een alleskunner! Daarom een heleboel tips en trucs om de mooiste en lekkerste courgettes uit eigen tuin te oosten.

Lees alle kweektips voor courgettes

 

Dilledille klein

Een sterke dilleplant kan wel een meter hoog worden! De plant heeft een sterke geur en werkt als natuurlijk anti-insecten en anti-luizenmiddel in jouw moestuin. Handig om te hebben toch?

Lees alle kweektips voor dille

 

Doperwtdoperwt in hand

Doperwten zijn graag geziene bewoners van de moestuin. Ze hebben doorgaans weinig last van ziekten en plagen en sommige soorten kunnen mooi de hoogte in langs een gaas of ‘rijshout’. Maar ook doperwten hebben eigen uitdagingen in de moestuin…

Lees alle kweektips voor doperwten

 

KomkommerKromme komkommer

De komkommer is een klimplant met ‘hechtranken’ en aan een stengel kunnen wel tientallen vruchten groeien. Met zijn mooie gele bloemen is het een leuke groente voor je moestuin. De komkommerplant kan heel groot worden dus je hebt wel wat ruimte nodig.

Lees alle kweektips voor komkommer

 

PeterseliePeterselie

Peterselie kennen we als alleskunner in de keuken. Heerlijk door soepen, sauzen en als garnering over een verse salade. De plant kan tot wel 80 cm (!) hoog worden en wordt ook wel de ‘Italian giant’ genoemd.

Lees alle kweektips voor (blad)peterselie

 

Radijsradijs

Radijsjes behoren tot de koolplanten. Ze zijn lekker pittig van smaak en heerlijk om zo op te eten of te gebruiken in een salade of op een bruine boterham met (oude) kaas!

lees alle kweektips voor radijsjes

 

Rode bietrode biet

Bij rode bieten eet je de knollen die in de aarde groeien.  Ze zijn het lekkerst als ze niet groter zijn dan een tennisbal. Ook het jonge blad kun je eten bijvoorbeeld in een salade. De zaden van de rode biet zijn kluwens en daardoor krijg je per zaadje meestal meerdere plantjes. Rode bieten zijn er in allerlei vormen en kleuren.

Lees alle kweektips voor rode biet

 

Rucolarucola

Rucola wordt ook wel raketsla genoemd. Je zal merken dat zelfgekweekte rucola nog pittiger smaakt dan in de winkel. Rucola is een hele makkelijke plant om zelf op te kweken.

Lees alle kweektips voor rucolaSlasla

Sla groeit heerlijk door als je op de juiste manier oogst. Zo kan je heel lang genieten van een enkele plant. Dankbaar moestuinieren dus!

Lees kweektips voor sla

 

Spinaziespinazie

Spinazie komt van oorsprong uit West-Azië en China en kwam in de 12e eeuw naar Europa. Het is een bladgroente die rijk is aan kalium, vitamine C-E, ijzer, natrium en fosfor. Spinazie is zowel rauw in salades als verwarmd te eten. Het blad slinkt enorm bij verhitting.

Lees alle kweektips voor spinazie

 

Tomaattomaat

Niets lekkerder dan een zelfgekweekt rood tomaatje! Maar, tomaten kweken brengt wel een paar uitdagingen met zicht mee. De tomaat hoort namelijk bij de gevoeliger gewassen. Hij kan niet tegen kou en vorst, dus ze kunnen zeker niet voor 15 mei (IJsheiligen) naar buiten!

Lees alle kweektips voor tomaten

 

Tuinboontuinboon en sla

Voordat de boontjes gedopt kunnen worden (of misschien wel dubbel?) moeten ze eerst uitgroeien tot een prachtig bonenplantje. Lees alle ins en outs over het opkweken van een mooie tuinbonenplant.

Lees alle kweektips voor tuinbonen

 

Tuinkerstuinkers kiem

Tuinkers doet het eigenlijk áltijd goed. In je moestuin, maar ook gewoon in je keuken! Deze supersnelle kiemer groeit al op een vochtige ondergrond zoals een keukenpapiertje.

Lees alle kweektips voor tuinkers

 

Wortelwortel

Een wortel is tweejarig: in het eerste jaar maakt de plant de eetbare wortel. In het tweede jaar bloeit de plant, maakt ze zaden en sterft ze af. Omdat we normaal gesproken wortelen meteen oogsten, komt het nooit zo ver. Worteltjes zijn erg gezond. Ze bevatten caroteen, daaruit wordt vitamine A gemaakt.

Lees alle kweektips voor wortel

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel. Moestuinplan

Alle moestuin-downloads