Samenwerken aan groene bewonersinitiatieven in Rijswijk

Hoe stimuleer je bewoners om aan de slag te gaan met groene initiatieven? In opdracht van de gemeente Rijswerk en met veel verschillende partijen werkte IVN Natuureducatie daar van 2017 tot 2022 aan vanuit het project Groen Dichterbij Rijswijk. Met workshops, moestuininitiatieven én een plantenactie. Wat maakte de samenwerking zo succesvol? Tonja van Gorp van IVN Zuid-Holland en Wendy Bakker, coördinator Steenbreek vanuit de gemeente Rijswijk vertellen daarover.

‘Samen maken we Rijswijk groen, daar staat de gemeente Rijswijk voor. Met inwoners, scholen en bedrijven wil de gemeente de stad nog groener maken’, vertelt Wendy Bakker. Onderdeel daarvan was het programma Groen Dichterbij Rijswijk, waaraan IVN Natuureducatie in opdracht van de gemeente Rijswijk en de provincie Zuid-Holland van 2017 tot 2022 werkte. Doel van het programma was om mensen te verbinden; met groen én met elkaar.

Inspireren en samen leren

In afstemming met verschillende partijen werd een mix aan activiteiten opgezet. Tonja van Gorp: ‘We probeerden verschillende dingen uit om te ontdekken wat echt aansloeg. We wilden inspireren en ontmoeting en kennisuitwisseling stimuleren.’ Bewoners konden bijvoorbeeld een webinar volgen over insecten. En huurders van corporatiewoningen deelden hun ideeën voor het vergroenen van de gezamenlijke binnentuinen. Al die mooie ideeën leidden uiteindelijk tot de realisatie van twee nieuwe moestuinen. Maar de kroon op het programma was de balkonparadijsactie samen met Steenbreek Rijswijk, Welzijn Rijswijk, de bewonerscommissie Muziekbuurt, Platform Groen in Rijswijk en woningcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes. In het kader van die actie konden bewoners van 150 appartementen biologische plantenpakketten voor op het balkon konden ophalen. Daarbij kregen ze tips over verzorging van de planten. Dat was een groot succes.

Samenwerken op basis van vertrouwen

Onderdeel van het succes van Groen Dichterbij was de open en heldere samenwerking tussen IVN Natuureducatie en de gemeente. Wendy: ‘De communicatie was altijd transparant, we luisterden goed naar elkaar en waren altijd bereid met elkaar mee te denken. We werkten samen op basis van vertrouwen en gunden elkaar de credits: we deelden successen, maar bespraken ook open als er dingen misgingen.’ Het was geen traditionele samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, vult Tonja aan. ‘We voelden ons samen verantwoordelijk. Daarbij hielden we wel scherp wie in welke rol in zijn kracht stond. Voor IVN was dat mensen verbinden en inspireren en een gemeentebreed netwerk voeden. De gemeente verbond het programma aan de bredere opgave van de gemeente. En Wendy bracht de inhoudelijke groenkennis in, haar grote netwerk en de contacten met bestaande initiatieven.’

Het programma is in 2022 afgerond. Maar de positieve effecten zijn nog steeds te zien. De buurtmoestuinen bestaan bijvoorbeeld nog steeds. En IVN Natuureducatie en de gemeente Rijswijk weten elkaar nog steeds te vinden. IVN dacht bijvoorbeeld mee over de spelregels van groenadoptie. Dit voorjaar lanceerde Rijswijk een online platform waar bewoners groen kunnen adopteren, zoals boomspiegels of een stukje openbaar plantsoen. Daar kunnen ze 250 euro subsidie voor krijgen, met als voorwaarde: dat bewoners het samen met andere bewoners oppakken.

Meer weten over het aanbod van IVN voor gemeenten in Zuid Holland? Kijk dan hier of neem dan contact op met Tonja van Gorp: t.van.gorp@ivn.nl