Wad ’n Wonder 

Groningen 1 november 2023

Twaalf basisscholen in de gemeenten Het Hogeland, Eemsdelta, Westerwolde en Oldambt doen mee met een nieuwe IVN-belevenis: Wad ’n Wonder. Leerlingen gaan hierbij naar de dijk en het wad om te ruiken, voelen, kijken en zo te ontdekken wat het wad is en wat er allemaal leeft. Natuurgids Guido Lek, een echte kenner, vertelt de verhalen die erbij horen.

De natuur op een andere manier beleven

De leerlingen gaan tijdens dit project allemaal naar buiten; het wad en de zee zelf beleven en ontdekken. Met hun voeten in de drab vinden ze krabbetjes en kwallen, maar ook plastic troep. Ze ruiken de zilte zeelucht, voelen de glibberige zeebodem en kunnen in de verte soms een eilandje zien liggen. Tijdens hun uitstapje leert de bovenbouw om hun ervaringen onder woorden te brengen met Tjitse Hofman, een heuse dichter van het Poëziepaleis. Door poëzie leren kinderen weer op een hele andere manier de natuur om zich heen te beleven, ervaren en beschrijven.

“Het voelde fijn. De wind door mijn haren. De geur van zee en natuur. Het geluid van riet en stilte. Ook hoorde ik mijn voetstappen zachtjes op het hout. Ik zag niet alleen het water onder me ruisen, ik voelde het. Ik voelde de natuur, het riet, de wind en de stilte.

Het voelde fijn. Het voelde magisch. Terwijl ik liep voelde ik veel meer, maar ook weinig. Ik was in mezelf. Ik was in de natuur kun je beter zeggen. Het pad leek oneindig en veranderde steeds. Het riet ging van hoog naar laag. Het water kwam en ging. De wind voelde hard en zacht.

Ik kreeg kippenvel maar het was niet koud. En toen was daar het water. Het grote on

eindige water. Het voelde als het einde van de wereld. En dat was het.”

Julia, 11 jaar

De midden/onderbouw gaat aan de slag met het maken van een “modderschilderij” voor op het schoolplein. Kunstenaar Marieke Doeksen begeleidt de kinderen en kijkt naar lijnen in het waddenlandschap. Bij strand Bierum maken de kinderen “land art” om hun natuurervaring te verwerken.

Elk kind een natuurervaring

Als IVN vinden we dat elk kind het recht heeft om met natuur in contact te komen. Contact met de natuur maakt kinderen creatiever, gezonder en socialer. Door hen actief te laten zijn in de natuur, krijgen ze een beter begrip van de wereld om hen heen en leren ze van de natuur te houden.

Dat een project als dit van belang is, blijkt wel uit het feit dat sommige kinderen die deelnemen nog nooit bij de dijk zijn geweest. Terwijl ze er soms praktisch naast wonen. En zoals een meisje vertelde: “Ik wist helemaal niet dat hier ook krabben leefden!”

Verder in de klas

Na het uitstapje naar het water, krijgen de deelnemende scholen nog een goodiebag met daarin onder andere het boek Kluut en Kanoet ontdekken eb en vloed en een lesbrief om in de les verder aan de slag te gaan met het thema Waddenzee.

Ook zo’n leuk project in jouw gemeente?

Wil je als gemeente ook leerlingen de natuur laten beleven? Neem contact met ons op:

Groningen: Agnes Schiphof

Friesland: Eveline van Oudbroekhuizen

Drenthe: Mathijs ter Bork

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina