Natuurbeleving in de kinderopvang

Natuurbeleving in de kinderopvang is onmisbaar voor een gezonde en evenwichtige ontwikkeling van kinderen. IVN begeleidt, adviseert, coacht en traint kinderopvanglocaties en buitenschoolse opvang om de relatie tussen kind en natuur te versterken.

Wat kan IVN voor mij doen?

Wil je meer weten over wat IVN Groningen voor je kan betekenen op het gebied van kinderopvang of heb je vragen of een leuk idee? Neem dan contact op met Henriette Beukema.

Elk seizoen ander thema met de Natuurkist

Om kinderopvang en BSO locaties in de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta op weg te helpen met natuureducatie, organiseren we elk seizoen een bijeenkomst voor pedagogisch medewerkers. Met telkens een ander thema, zoals slootjes, diersporen of ‘alles voor een pannenkoek’ (voedseleducatie). Met inspiratie, tips en een natuurkist vol materialen om op de eigen locatie met kinderen aan de slag te gaan.

 

Aanbod voor kinderopvang

Jong Leren Eten

Vanuit het programma Jong Leren Eten is er een divers educatie-aanbod beschikbaar voor de kinderopvang. Zoals het educatieve programma ‘Smakelijk Moestuinieren’. Of de Gezonde Smikkelweken waarbij je in de zomer aan de slag kunt met allerlei groenten-activiteiten.

Zaaiplezier

We willen kinderen graag laten ontdekken en ervaren waar hun groente vandaan komt. Van het zaaien, zien hoe het groeit tot het oogsten en het opeten. Samen moestuinieren is leuk, leerzaam en lekker! Op de website Zaaiplezier hebben we per stap allemaal tips verzameld om moestuinieren tot een succes te brengen.

Modderdag

Vies worden mag! Tijdens ModderDag op 29 juni staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven.

Hartje Winter

In de winter naar buiten? Jazeker! Ook dan valt er genoeg te ontdekken en zijn er verrassende dingen te doen in de natuur. IVN biedt met Hartje Winter een reeks sprankelende winterse buitenactiviteiten. Ontwikkeld voor verschillende leeftijdsgroepen, speciaal voor de kinderopvang.