Excursies Bovenbouw

De volgende excursies zijn beschikbaar voor basisscholen in de gemeenten Het Hogeland | Westerkwartier | Eemsdelta | Oldambt | Westerwolde | Pekela . Geïnteresseerd in een excursie voor jouw leerlingen? Meld je klas aan!

Aanmeldformulier

Op schoolreisje met de Natuurschool van IVN

Gaat jouw school (klas) mee op schoolreisje in de natuur?

Dag waddenzee! in Lauwersoog is al bijna 30 jaar de topbestemming van de Natuurschool! Afhankelijk van hoog- en laagwater op de dag waarop je ons bezoekt kiezen wij drie activiteiten. Tijdens laagwater een mooie wadloopexcursie. Met hoogwater: vissen met een sleepnet vissen langs de dijk/ korren. Met hybienetten vissen op zoetwaterdiertjes in het Lauwersmeer. Steigervissen in de vissershaven, krabben vangen en meer!

De enthousiaste Natuurschoolgids is de hele dag bij de klas en begeleidt de activiteiten op zo’n manier dat elke leerling er plezier aan beleeft.

Een dag bij de Natuurschool is zeker ook een ‘social event’ waarbij leerlingen en docenten elkaar op een informele manier beter leren kennen. Steeds meer scholen zien een excursie bij de Natuurschool dan ook als een prima introductie van het nieuwe schooljaar in augustus/september.

Met de klas het wad op!

Met de klas het wad op! Het kan met Stichting Wadlopcentrum Pieterburen. Ze bieden drie mooie tochten aan om de zeebodem te verkennen. De eerste tocht duurt ongeveer 3 uur. Deze begint op de dijk, gaat langs de sluis en vervolgens het wad op om te leren over wat er in de bodem zit en over navigeren op het wad. De tweede tocht is een zeehondensafari met een schip om vervolgens het wad op te gaan. Deze tocht duurt tussen de 4 en 5 uur (waarvan 1,5 uur wadlopen). Als laatste kan je met de klas een hele dag op pad. Je begint met de boot en vaart een stuk de Waddenzee op. Vervolgens loop je in 1,5 uur naar Schiermonnikoog. Je verblijft 2 uur op het eiland om daarna met de boot terug naar Lauwersoog te varen.

Fierljeppen

Kom met de klas naar Opende en maak er een sportieve en leerzame dag van! Polsstokspringen in combinatie met een excursie van de boswachter, dat staat garant voor ee topdag! De leerlingen worden opgevangen in de theetuin en krijgen hier uitleg en nemen de stokken mee. Onderweg vangt de boswachter jullie op en is het tijd voor een leuke leerzame educatieactiviteit, afgestemd op de leerdoelen van de klas. Als je niet durft te springen, kun je gewoon gebruik maken van een plank of brug.

De Beleefroute Slag bij Heiligerlee

Dit is een avontuurlijke route met historische routepalen en spannende houten elementen in de natuurgebieden De Hoogte in Heiligerlee en De Garst in Westerlee. De boswachter of natuurgids kent dit gebied als geen ander en neemt de klas graag mee op ontdekkingstocht. Er is hier onderweg heel veel te beleven en we vertellen over de geschiedenis van dit gebied.  Deze activiteit wordt op maat gemaakt, afgestemd op de kinderen, de school en het seizoen.

Sloot en waterdieren

Welke waterdieren leven er in de sloot? Onder begeleiding van vrijwililgers van IVN Noord Groningen gaan de kinderen zelf met schepnetten waterdiertjes uit het water vangen. De gevangen dieren gaan we bestuderen met loepen en zoekkaarten. Zo kunnen de kinderen als echte onderzoekers ontdekken welke diersoorten er in de sloot leven! Na afloop mogen de kinderen de gevangen dieren weer vrijlaten.

Boerderijeducatie: op ontdekkingstocht bij de boer

Kinderen gaan op ontdekkingstocht in en om de boerderij. Via een interactief programma met roulerende opdrachten leren de kinderen waar hun voedsel vandaan komt. Als leerkracht ontvang je een handleiding met achtergrondinformatie en een toets voor in de klas.

Natuurspeurderstocht Landgoed Nienoord

Het landgoed Nienoord is al eeuwenoud en heeft veel kenmerkende historische elementen en is rijk aan diverse flora en fauna. Vrijwilligers van IVN afdeling Westerkwartier e.o. nemen de kinderen voor een speurtocht over dit historische landgoed. Tijdens deze speurtocht gaan de kinderen aan de hand van een opdrachtenboekje van alles leren over het landgoed. Ze gaan ontdekken waar de oude Poort van gemaakt is, hoe men vroeger kookte op turf en natuurlijk over de vele oude bomen die het landgoed rijk is. Alle leerlingen krijgen een eigen opdrachtenboekje mee.

Bezoek de molen De Weddemarke

Vroeger werd de molen gebruikt om water uit de polders te pompen, zodat deze niet zou overstromen. Tegenwoordig zijn de molens door gemalen vervangen, maar bestaan ze gelukkig nog wel. Zoals nabij de Wedderbergen. Daar staat nog zo’n oude molen! De vrijwillig molenaar van Waterschap Hunze en Aa’s leidt jullie graag rond. Leerlingen mogen zelf in de kap klimmen. Voor groepen tot 20 personen.

Rondleiding gemaal De Waterwolf Electra

Soms regent het veel en lang. Dijken en gemalen moeten er dan voor zorgen dat het land niet overstroomt. Een medewerker van Waterschap Noorderzijlvest laat het gemaal Waterwolf zien en vertelt de leerlingen wat een gemaal doet.

Rondleiding rioolwaterzuivering in Garmerwolde

Hoe maken we ons afvalwater weer schoon? En kunnen we wat doen om water te besparen? Een medewerker van Waterschap Noorderzijlvest neemt de kinderen mee over de rioolwaterzuivering en legt uit hoe het werkt. Daarna doen we een creatieve opdracht om bewust te worden van waterbesparing, omdat dit beter is voor het milieu. Vanwege veiligheidsregels mogen alleen kinderen van 10 jaar en ouder de zuivering op.

Het Midwolderbos beleven en waterbeestjes vangen bij de Ennemaborg.

(Geschikt voor groep 6 ,7 en 8)

De kinderen gaan het Midwolderbos beleven!
De groep leerlingen wordt in tweeën gesplitst. Beide groepjes gaan onder begeleiding van een gids een aantal opdrachten uitvoeren die te maken hebben met het beleven, voelen, horen, meten en fantaseren in het bos.

Halverwege de ochtend/middag verzamelen we op de pauzeplek. Hier is gelegenheid om de meegebrachte boterhammen en drankjes te nuttigen.

Na de pauze gaan alle kinderen met een schepnet en herkenningskaarten naar een sloot. Daar mogen ze naar hartenlust door het water scheppen, waarbij ze allerlei diertjes vinden die in het water leven. De gidsen van Het Groninger Landschap geven uitleg en helpen de kinderen bij het op naam brengen van de gevangen waterdiertjes.

De gidsen zorgen voor de opdrachten en voor het benodigde materiaal. Een actieve deelname van de leerkracht(en) is noodzakelijk omdat er in kleine groepjes wordt gewerkt. We gaan hierbij uit van 2 begeleiders per bezoekende groep leerlingen.

Op zoek naar eetbare planten

Tijdens deze excursie gaan we met de kinderen op zoek naar eetbare wilde planten en kruiden in de natuur. We onderzoeken welke eetbare planten in het park groeien en hoe je ze kunt herkennen. Welke delen van de plant kun je eten en hoe smaken ze eigenlijk? Ook gaan we kijken welke planten je beter niet kunt eten en welke zelfs giftig zijn.

Waterleerpad

Na een korte introductie in de klas, gaan we in de nabijheid van de school vanuit een raftboot wateronderzoek doen. We gaan de watertemperatuur meten, de oppervlaktespanning meten, met de waterkijker aan de slag op zoek naar waterdiertjes en plastic afval verzamelen.

 

Onderstaande optie is beschikbaar voor alle scholen in de provincie Groningen:

‘Gif’ Bij jou op school?

Iedere dag komen we overal in onze omgeving gifstoffen tegen. We ademen ze in, eten en drinken ze op en smeren ze op onze huid. Gelukkig worden we niet meteen overal ziek van. In de installatie over gifstoffen leer je waarom dit het geval is en krijg je antwoorden op verschillende vragen. Hoe schoon is onze lucht eigenlijk? Hoe zit het met de microplastics en bestrijdingsmiddelen in onze omgeving? En wat kun je doen om te zorgen dat je zo weinig mogelijk gifstoffen binnenkrijgt?

Leer dit en meer bij de interactieve expositie ‘Gif’ bij jou op school, tijdens een interactieve les en/of een rondleiding bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten! Kijk hier voor meer informatie en schrijf jouw klas in!