Gastlessen Onderbouw

De volgende gastlessen zijn beschikbaar voor basisscholen in de gemeenten Het Hogeland | Westerkwartier | Eemsdelta | Oldambt | Westerwolde | Pekela . Geïnteresseerd in een excursie voor jouw leerlingen? Meld je klas aan!

Aanmeldformulier

Slakken

Hoe slakken de hitte zijn doorgekomen blijft een heus raadsel in onze achter- en schooltuin. Nu de hittegolf achter de rug is en de regenton weer gevuld, haasten de slakken zich naar lekkere hapjes als zonnebloemblaadjes en sperziebonen. Slakken zijn boeiende dieren die vorst en hitte moeiteloos lijken te doorstaan. Hoe doen ze dat toch? Hoe werkt dat glijden eigenlijk? En een slakkenmond heb je die wel eens goed bekeken?

Slakken worden voor ons aan snelheid verslaafde wezens een beetje onzichtbaar. Zo traag als zij zijn ontsnappen slakken vaak aan onze aandacht. Maar slakken zijn boeiend genoeg voor lesstof.

IVN Natuureducatie komt graag langs om samen deze boeiende dieren onder de loep te nemen.
Interesse in een gastles slakken bij jou op school?

Zandzakken voor de deur

Waterschappen zorgen voor de dijken. Bij de zee, maar ook langs de kanalen. Deze dijken moeten sterk zijn, zodat ze het water tegenhouden. Soms is een dijk verzwakt, dan moet het waterschap de dijk herstellen. Als dit heel snel  moet, doen ze dit met zandzakken.

In deze les van Waterschap Hunze en Aa’s, leren de kinderen over de dijken, doen ze een proefje met klei dat water kan tegenhouden en zien ze ook dat een verzwakte dijk water doorlaat. We sluiten de les af door met kleine zandzakjes op een helling te gooien. Wie kan zo snel mogelijk het gat dichten?

Nadat u zich heeft aangemeld, zoekt waterschap Hunze en Aa’s contact met u op voor het inplannen van de gastles. Waterschap Hunze en Aa’s organiseert elke dag van de week excursies en gastlessen.