Aanbod voor het Basisonderwijs Winsum e.o.

Speciaal voor scholen in Winsum, Adorp, Sauwerd en Baflo heeft IVN Noord- Groningen, werkgroep NME Winsum, een extra aanbod voor Natuur- en Milieueducatie. Hieronder vind je meer informatie over het aanbod en via onderstaand formulier kun je je direct aanmelden.

Sloot en plas buitenprogramma – middenbouw 

Het onderwaterleven in sloot en plas is zeer gevarieerd: insectenlarven, visjes, waterkevers en waterslakjes. De kinderen gaan met een schepnet waterbeestjes vangen. Vervolgens gaan we deze beestje bekijken in een mini-aquarium om ze goed te bestuderen. Met behulp van zoekkaarten én een microscoop gaan de kinderen ontdekken welke beestjes er in het water leven.

Sloot en plas buitenprogramma –bovenbouw

Voor de bovenbouw wordt bovenstaand programma uitgebreid met:

Praktische informatie 

Weide- en watervogels- onderbouw

Met de kinderen gaan we op zoek naar weide- en watervogels. Aan de hand van zoekkaarten gaan we zoveel mogelijk soorten ontdekken.

Praktische informatie 

Weide- en watervogels- midden- en bovenbouw

Vooraf aan deze excursie gaan we een korte film bekijken over de toekomst van weidevogels. Vervolgens stappen we op de fiets naar een locatie waar veel weide- en watervogels te vinden zijn. We proberen de weide- en watervogels te herkennen met zoekkaarten en verrekijkers en leren over weidevogelbeheer; waarom hebben de weidevogels het zo moeilijk?

Fruitboomgaarden- midden- en bovenbouw

Met een educatieve speurtocht door een appelboomgaard in Winsum ontdekken we aan de hand van 20 opdrachten de waarde van fruit, de gezondheidsaspecten van fruit en het belang van hoogstamfruit in een fruitboomgaarden.

Praktische informatie 

Bijen en insecten – midden- en bovenbouw

Met de kinderen gaan we verschillende insecten vangen. Met een loeppotje gaan we ze goed bekijken en gaan we met behulp van een bijen- en insectenzoekkaart de soorten opsporen. De kinderen leren over het belang van insecten en hun rol in de natuur.

Praktische informatie

Bodem en bodemleven- midden- en bovenbouw

Wat leeft er in de bodem? Welke diertjes kun je daar vinden? De kinderen gaan op onderzoek uit. Ze gaan aan de hand van werkbladen het bodemleven ontdekken en leren over het belang van het bodemleven voor de natuur.

Praktische informatie 

Bomen en struiken- midden- en bovenbouw

Op een geschikte locatie in de wijk gaan we op zoek naar bomen. Waaraan kun je bomen goed herkennen? Waar leeft een boom van? Hoe plant een boom zich voort? Met zoekkaarten en werkbladen gaan we de kinderen helpen om bomen te herkennen, vertellen over de functie van bomen en het belang van bomen.

Praktische informatie 

Moestuinen- midden- en bovenbouw

Wil je aan de slag met een moestuin op school? IVN Noord-Groningen, werkgroep NME Winsum heeft compleet uitgewerkt IVN lesmateriaal beschikbaar (digitaal) én heeft ook uitleenmaterialen voor de moestuin, zoals harken en schepjes etc.

Wilt u het digitale lesmateriaal ontvangen en/of materialen lenen voor de moestuin? Meld je dan via het aanmeldformulier.

Praktische informatie 

Aanmeldformulier NME Winsum

Ik meld mijn klas aan voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.