Excursies Onderbouw

De volgende excursies zijn beschikbaar voor basisscholen in de gemeenten Het Hogeland | Westerkwartier | Eemsdelta | Oldambt | Westerwolde | Pekela . Geïnteresseerd in een excursie voor jouw leerlingen? Meld je klas aan!

Aanmeldformulier
Op schoolreisje met de Natuurschool van IVN

Geschikt vanaf groep 3 t/m groep 8

Gaat jouw school (klas) mee op schoolreisje in de natuur?

Dag waddenzee! in Lauwersoog is al bijna 30 jaar de topbestemming van de Natuurschool! Afhankelijk van hoog- en laagwater op de dag waarop je ons bezoekt kiezen wij drie activiteiten. Tijdens laagwater een mooie wadloopexcursie. Met hoogwater: vissen met een sleepnet vissen langs de dijk/ korren. Met hybienetten vissen op zoetwaterdiertjes in het Lauwersmeer. Steigervissen in de vissershaven, krabben vangen en meer!

De enthousiaste Natuurschoolgids is de hele dag bij de klas en begeleidt de activiteiten op zo’n manier dat elke leerling er plezier aan beleeft.

Een dag bij de Natuurschool is zeker ook een ‘social event’ waarbij leerlingen en docenten elkaar op een informele manier beter leren kennen. Steeds meer scholen zien een excursie bij de Natuurschool dan ook als een prima introductie van het nieuwe schooljaar in augustus/september.

Met de klas het wad op!

Met de klas het wad op! Het kan met Stichting Wadlopcentrum Pieterburen. Ze bieden drie mooie tochten aan om de zeebodem te verkennen. De eerste tocht duurt ongeveer 3 uur. Deze begint op de dijk, gaat langs de sluis en vervolgens het wad op om te leren over wat er in de bodem zit en over navigeren op het wad. De tweede tocht is een zeehondensafari met een schip om vervolgens het wad op te gaan. Deze tocht duurt tussen de 4 en 5 uur (waarvan 1,5 uur wadlopen). Als laatste kan je met de klas een hele dag op pad. Je begint met de boot en vaart een stuk de Waddenzee op. Vervolgens loop je in 1,5 uur naar Schiermonnikoog. Je verblijft 2 uur op het eiland om daarna met de boot terug naar Lauwersoog te varen.

Natuurwijs

In het Lauwersmeer valt er echt van alles te beleven met de klas! Natuurwijs geeft hier natuureducatie en – beleving in schoolverband aan kinderen. De nadruk ligt op het beleven en ervaren van natuur met hart, hoofd en handen. We kunnen bijvoorbeeld op zoek gaan kriebelbeestjes, de beste opruimers van de natuur. We doen tikspelletjes in allerlei vormen om zo lekker warm en fit te blijven. Deze dag wordt helemaal op maat gemaakt, afgestemd op de kinderen, de natuurmethode van de school, het seizoen en het gebied.

Op pad met de boswachter in ‘t Roegwold

Kom met de klas naar ‘t Roegwold, een fantastisch en uniek stukje natuurgebied bij Kolham. De boswachter of natuurgids neemt de klas graag mee om de kinderen te laten kennis maken met de magie van het bos. Want er zijn geheimen in het bos die de boswachter natuurlijk kent…Want wie ruimt al die blaadjes op die in de herfst van de bomen vallen? En zijn er hier kabouters? Water er groeien hier heel veel paddenstoelen in de herfst!
Deze activiteit wordt op maat gemaakt, afgestemd op de kinderen, de school en het seizoen.

IVN gastles mét excursie over bodemdieren

Wie weet welke diersoorten er in de bodem leven? Wie weet op welke plekken we deze dieren zouden kunnen vinden? In deze les gaan we, onder begeleiding van vrijwilligers van IVN Noord Groningen, met behulp van schepjes op zoek naar dieren die, vlakbij school, in de bodem leven. De gevonden dieren gaan we met loepen beter bekijken. Daarnaast gaan we op het schoolplein in een grote bak met modder met de handen graven naar afbeeldingen van dieren. Welke dieren zijn echt bodembewoners en welke geven de voorkeur aan leven op het land of in de lucht?

Op pad met de boswachter in het speelbos ‘t Egelnest in Sellingen

Kom gezellig met je klas naar Speelbos ‘t Egelnest in Sellingen. Hier kunnen de kinderen het kabouterpad (3-6 jaar) of het Egelpad (8-10 jaar) lopen en samen met de boswachter op ontdekkingstocht gaan. In het speelbos kunnen kinderen ook vrij spelen op boomstammen, hutjes bouwen van Wilgentenen en lekker spetteren met de waterpomp en zandbak. Deze activiteit wordt op maat gemaakt afgestemd op de kinderen, de natuurmethode van de school, het seizoen en het gebied.

Op bezoek bij Meneer De Haan op kinderboerderij Cosis-Oldambt

Speur- en ontdektocht voor de onderbouw langs alle (jonge) dieren op de kinderboerderij. 

Boerderijeducatie: Op ontdekkingstocht bij de boer

Kinderen gaan op ontdekkingstocht in en om de boerderij, aangesloten bij  De Boer op Noord. Via een interactief programma met roulerende opdrachten leren de kinderen waar hun voedsel vandaan komt. Als leerkracht ontvang je een handleiding met achtergrondinformatie en een toets voor in de klas.

NB. Voor de groepen 3 en 4 ontvangen wij subsidie en kunnen wij deze excursie gratis aanbieden.

Blote voetenpad

In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad: het Blotevoetenpad. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit en lopen maar! Op blote voeten lopen door de modder, water en het gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Heeft het geregend? Dan is er exta modder en wordt het nog leuker!

De boswachter staat halverwege klaar met een leuke educatieactviteit, dus lekker bewegen en leren gaat hier heel goed samen!

Slootje springen

Door de sloten en kanalen stroomt het teveel aan regenwater naar zee. De sloten en kanalen worden door het waterschap gemaaid en onderhouden, zodat het water er door kan stromen. Natuurlijk moet het water ook schoon genoeg zijn. In een korte les in de klas vertelt een medewerker van Waterschap Hunze en Aa’s hier meer over. Daarna doen we samen een regendans. Als het mogelijk is gaan we daarna naar buiten in de buurt van school. Om over een echte sloot te springen! Lukt dit niet, dan doen we net alsof op het schoolplein.

Op zoek naar eetbare planten

Tijdens deze excursie gaan we met de kinderen op zoek naar eetbare wilde planten en kruiden in de natuur. We onderzoeken welke eetbare planten in het park groeien en hoe je ze kunt herkennen. Welke delen van de plant kun je eten en hoe smaken ze eigenlijk? Ook gaan we kijken welke planten je beter niet kunt eten en welke zelfs giftig zijn.