Excursies Middenbouw

De volgende excursies zijn beschikbaar voor basisscholen in de gemeenten Het Hogeland | Westerkwartier | Eemsdelta | Oldambt | Westerwolde | Pekela . Geïnteresseerd in een excursie voor jouw leerlingen? Meld je klas aan!

Aanmeldformulier

Op schoolreisje met de Natuurschool van IVN

Gaat jouw school (klas) mee op schoolreisje in de natuur?

Dag waddenzee! in Lauwersoog is al bijna 30 jaar de topbestemming van de Natuurschool! Afhankelijk van hoog- en laagwater op de dag waarop je ons bezoekt kiezen wij drie activiteiten. Tijdens laagwater een mooie wadloopexcursie. Met hoogwater: vissen met een sleepnet vissen langs de dijk/ korren. Met hybienetten vissen op zoetwaterdiertjes in het Lauwersmeer. Steigervissen in de vissershaven, krabben vangen en meer!

De enthousiaste Natuurschoolgids is de hele dag bij de klas en begeleidt de activiteiten op zo’n manier dat elke leerling er plezier aan beleeft.

Een dag bij de Natuurschool is zeker ook een ‘social event’ waarbij leerlingen en docenten elkaar op een informele manier beter leren kennen. Steeds meer scholen zien een excursie bij de Natuurschool dan ook als een prima introductie van het nieuwe schooljaar in augustus/september.

Met de klas het wad op!

Met de klas het wad op! Het kan met Stichting Wadlopcentrum Pieterburen. Ze bieden drie mooie tochten aan om de zeebodem te verkennen. De eerste tocht duurt ongeveer 3 uur. Deze begint op de dijk, gaat langs de sluis en vervolgens het wad op om te leren over wat er in de bodem zit en over navigeren op het wad. De tweede tocht is een zeehondensafari met een schip om vervolgens het wad op te gaan. Deze tocht duurt tussen de 4 en 5 uur (waarvan 1,5 uur wadlopen). Als laatste kan je met de klas een hele dag op pad. Je begint met de boot en vaart een stuk de Waddenzee op. Vervolgens loop je in 1,5 uur naar Schiermonnikoog. Je verblijft 2 uur op het eiland om daarna met de boot terug naar Lauwersoog te varen.

Vogels spotten in het Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een vogelparadijs. Een ideale plek om vogels te spotten met de klas. Na een korte uitleg in of bij het activiteitencentrum het Lauwersnest gaan we op pad en nemen verrekijkers mee. De boswachter vertelt de kinderen van alles over vogels  en met elkaar gaan we proberen om een eigen nest te maken. Dat is best een klus als je alleen maar je snavel kunt gebruiken!

Sloot en waterdieren

Welke waterdieren leven er in de sloot? Onder begeleiding van vrijwililgers van IVN Noord Groningen gaan de kinderen zelf met schepnetten waterdiertjes uit het water vangen. De gevangen dieren gaan we bestuderen met loepen en zoekkaarten. Zo kunnen de kinderen als echte onderzoekers ontdekken welke diersoorten er in de sloot leven! Na afloop mogen de kinderen de gevangen dieren weer vrijlaten.

Op avontuur met de boswachter in Sellingen

Ervaar wat het bos allemaal te bieden heeft en ontdek samen met de boswachter hoe avontuurlijk een bos kan zijn. De dag wordt op maat gemaakt, afgestemd op de kinderen, de natuurmethode van de school, het seizoen en het gebied.

We starten in speelbos ‘t Egelnest. Hier kan de klas na de excursie ook vrij spelen. Om het speelgedeelte ligt een parcours, waar kinderen hun behendigheid kunnen testen. Nauurlijk kun je hier ook hutten bouwen met de materialen die je in het bos vindt.

Natuurwijs

In het Lauwersmeer meer valt echt van alles te beleven met je klas!
Natuurwijs geeft hier natuureducatie en –beleving in schoolverband aan kinderen. De nadruk ligt op het beleven en ervaren van natuur met hart, hoofd en handen. De dag wordt op maat gemaakt, afgestemd op de kinderen, de natuurmethode van school, het seizoen en het gebied.

Boerderijeducatie: op ontdekkingstocht bij de boer

Kinderen gaan op ontdekkingstocht in en om de boerderij. Via een interactief programma met roulerende opdrachten leren de kinderen waar hun voedsel vandaan komt. Als leerkracht ontvang je een handleiding met achtergrondinformatie en een toets voor in de klas.

Bezoek de molen De Weddemarke

Vroeger werd de molen gebruikt om water uit de polders te pompen, zodat deze niet zou overstromen. Tegenwoordig zijn de molens door gemalen vervangen, maar bestaan ze gelukkig nog wel. Zoals nabij de Wedderbergen. Daar staat nog zo’n oude molen! De vrijwillig molenaar van Waterschap Hunze en Aa’s leidt jullie graag rond. Leerlingen mogen zelf in de kap klimmen. Voor groepen tot 20 personen.

Natuurspeurderstocht Landgoed Nienoord

Het landgoed Nienoord is al eeuwenoud en heeft veel kenmerkende historische elementen en is rijk aan diverse flora en fauna. Vrijwilligers van IVN afdeling Westerkwartier e.o. nemen de kinderen voor een speurtocht over dit historische landgoed. Tijdens deze speurtocht gaan de kinderen aan de hand van een opdrachtenboekje van alles leren over het landgoed. Ze gaan ontdekken waar de oude Poort van gemaakt is, hoe men vroeger kookte op turf en natuurlijk over de vele oude bomen die het landgoed rijk is. Alle leerlingen krijgen een eigen opdrachtenboekje mee.

Op zoek naar eetbare planten

Tijdens deze excursie gaan we met de kinderen op zoek naar eetbare wilde planten en kruiden in de natuur. We onderzoeken welke eetbare planten in het park groeien en hoe je ze kunt herkennen. Welke delen van de plant kun je eten en hoe smaken ze eigenlijk? Ook gaan we kijken welke planten je beter niet kunt eten en welke zelfs giftig zijn.

 

Onderstaande optie is beschikbaar voor alle scholen in de provincie Groningen:

‘Gif’ Bij jou op school?

Iedere dag komen we overal in onze omgeving gifstoffen tegen. We ademen ze in, eten en drinken ze op en smeren ze op onze huid. Gelukkig worden we niet meteen overal ziek van. In de installatie over gifstoffen leer je waarom dit het geval is en krijg je antwoorden op verschillende vragen. Hoe schoon is onze lucht eigenlijk? Hoe zit het met de microplastics en bestrijdingsmiddelen in onze omgeving? En wat kun je doen om te zorgen dat je zo weinig mogelijk gifstoffen binnenkrijgt?

Leer dit en meer bij de interactieve expositie ‘Gif’ bij jou op school, tijdens een interactieve les en/of een rondleiding bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten! Kijk hier voor meer informatie en schrijf jouw klas in!