Gastlessen Bovenbouw

De volgende gastlessen zijn beschikbaar voor basisscholen in de gemeenten Het Hogeland | Westerkwartier | Eemsdelta | Oldambt | Westerwolde | Pekela . Geïnteresseerd in een excursie voor jouw leerlingen? Meld je klas aan!

Aanmeldformulier
Gastles rondleiding op de rioolwaterzuivering met VR-bril

geschikt voor groep 5 t/m 8

Een rondleiding op één van de zuiveringen van Waterschap Hunze en Aa’s, maar dan IN de klas. De leerlingen krijgen een bril op en kunnen dan een 3D-film zien over de waterzuivering. Hoe maken we het water dat via het doucheputje naar het riool stroomt weer schoon? Een medewerker van Waterschap Hunze en Aa’s geeft een gastles hierover op school en neemt de VR-brillen mee.

Proefjeskoffer

Waterschap Hunze en Aa’s zorgt voor schoon en gezond water in sloten, beken, plassen en meren. Maar hoe controleren ze dat? Dat leren we met de proefjeskoffer. Daarin zitten vier eenvoudige laboratoriumproefjes. Alle benodigdheden voor het uitvoeren van de proefjes zijn in de koffer aanwezig. Er is voor iedere proef een handleiding, zodat je eenvoudig zelf de proefjes met de leerlingen kan doen. Maar we komen ook graag zelf de proefjes uitleggen.

Escapespel: Kraak de Klas

Kraak de Klas- Klimaatzorgen in Nederland is een uitdagende escaperoomspel gericht op het thema klimaatverandering. Een spel dat met en zonder begeleiding van Waterschap Hunze en Aa’s en waterschap Noorderzijlvest gespeeld kan worden.

Het spel combineert lesinhoud over de klimaatverandering in eigen omgeving, met hedendaagse vaardigheden als samenwerken, probleemoplossend vermogen en creativiteit.

Kraak de Klas bestaat uit een aantal houten kisten met daaraan verschillende hangsloten bevestigd; een sleutelslot, cijferslot en letterslot. Door het oplossen van opdrachten en puzzels over klimaatverandering in de eigen omgeving, verzamelen de leerlingen de codes van de hangsloten. Elke code brengt ze dichter bij het openen van de kist. Ze krijgen hier veertig minuten de tijd voor. Als het de leerlingen gelukt is de codes te kraken, vinden ze een mooie prijs op de bodem van de kist.

Slakken

Hoe slakken de hitte zijn doorgekomen blijft een heus raadsel in onze achter- en schooltuin. Nu de hittegolf achter de rug is en de regenton weer gevuld, haasten de slakken zich naar lekkere hapjes als zonnebloemblaadjes en sperziebonen. Slakken zijn boeiende dieren die vorst en hitte moeiteloos lijken te doorstaan. Hoe doen ze dat toch? Hoe werkt dat glijden eigenlijk? En een slakkenmond heb je die wel eens goed bekeken?

Slakken worden voor ons aan snelheid verslaafde wezens een beetje onzichtbaar. Zo traag als zij zijn ontsnappen slakken vaak aan onze aandacht. Maar slakken zijn boeiend genoeg voor lesstof.

IVN Natuureducatie komt graag langs om samen deze boeiende dieren onder de loep te nemen.
Interesse in een gastles slakken bij jou op school?

Gastles Dierenbescherming

Aan de hand van het interactieve Dierenbeschermingsspel leren kinderen over de relatie tussen mens en dier en dierenwelzijn.

De Dierenbescherming vindt het belangrijk dat kinderen op een respectvolle manier met dieren omgaan. Daarom verzorgen scholenvoorlichters van de Dierenbescherming gratis gastlessen op basisscholen met het Dierenbeschermersspel. Dit is een interactief spel waarin de relatie tussen mens en dier en dierenwelzijn centraal staat.

Het lesspel is speciaal ontwikkeld voor het basisonderwijs en geschikt voor groep 4 t/m 8. Aan de hand van videofragmenten en opdrachtkaarten speelt de klas een spannende quiz waarin 4  thema’s aan bod komen:
1. Huisdieren
2. Mens, Dier en Voeding
3. Dieren in het wild
4. De Dierenbescherming.

Het spel duurt ongeveer anderhalf uur, maar kan eventueel ingekort worden. De reacties van leerkrachten en schoolkinderen zijn enthousiast. Om het spel te kunnen spelen is een digibord en een internetverbinding nodig.

Speuren rond de Oudeschanskerkolk – een geologisch en archeologisch avontuur (gastles mét excursie)

Kolken zijn restanten van dijkdoorbraak tijdens een stormvloed, waarbij het binnenkolkende water een diep gat in de bodem uitschuurt. In het Oldambtgebied zijn deze dijkdoorbraken veroorzaakt door het woelige water van de Dollard. IVN Westerwolde-Oldambt biedt voor leerlingen van groep 7 en 8 een interactieve gastles over de (cultuurhistorische) betekenis van kolken. Na de theorie gaan leerlingen met de IVN-gids op excursie naar een kolk.

Gastles Plastic Soep

Waterschap Hunze en Aa’s komt op school voor een gastles over de plastic soep.

In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Dit komt van afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plastic soep. Laurentien van Oranje, van de Missing Chapter Foundation zet zich in voor een duurzamere wereld door kinderen oplossingen te laten bedenken die goed zijn voor de toekomst. Een aantal oplossingen staat in het voorleesboek De wereld van Plastic. Uit dit boek lezen we één verhaal voor. En we praten erover met de leerlingen. Het boek blijft achter op school, zodat juf of meester er ook nog uit kan voorlezen. Aan het eind van de les gaan we van afval een kunstwerk maken.

Na aanmelding neemt waterschap Hunze en Aa’s contact op voor het inplannen van de gastles. Waterschap Hunze en Aa’s organiseert elke dag van de week excursies en gastlessen.

De muskusrat

Waterschap Hunze en Aa’s komt op school voor een gastles over de muskusrat. Hoe leeft dit dier en waarom is het nou zo belangrijk dat er niet teveel van deze dieren zijn? Na aanmelding neemt waterschap Hunze en Aa’s contact op voor het inplannen van de gastles. Waterschap Hunze en Aa’s organiseert elke dag van de week excursies en gastlessen.

Klimaatverandering: op zoek naar ruimte voor het water

In het infocentrum Project Zuidelijk Westerkwartier geeft Waterschap Noorderzijlvest samen met de provincie Groningen een aansprekende gastles over water en klimaat. Dit te midden van een enorm project om ons in de toekomst aan te passen aan wateroverlast en droogte ten gevolge van klimaatverandering!

Tijdens de gastles op locatie aan de Pasop 8a te Midwolde vertelt een expert over de maatregelen die het Waterschap Noorderzijlvest en de Provincie Groningen samen nemen om ook in de toekomst voorbereid te zijn op hoosbuien en droogte. Ook denken we met elkaar na over wat de leerlingen zelf kunnen doen. We sluiten de gastles af met een spel waarin de leerlingen de strijd aangaan tegen het water.

Er zwerft afval in mijn kunstwerk

Een blikje, dopje papiertje, snoepwikkel, ijslollystokje of flesje. Al deze dingen noemen we zwerfafval als ze in de natuur of op straat belanden. Zwerfafval is afval dat door het landschap zwerft, maar kune jer ook een landschap van maken? Welke reis denk je dat het maakt en waar komt het uiteindeijk terecht?  De leerlingen maken grote schilderijen waarbij ze afval (kosteloos materiaal) een andere toepassing geven. De reis die het afval maakt is het uitgangspunt voor de landschappen die ze gaan maken.