Zo overleeft jouw tuin een droge periode! Groenste straat van Gelderland

Gelderland 21 juni 2023

Wil jij jouw straat transformeren van een grijze omgeving naar een groen paradijs? De deelnemers van het programma ‘De Groenste Straat van Gelderland’ op Omroep Gelderland gaan de uitdaging aan! Bekijk het programma voor inspiratie voor het vergroenen van jouw leefomgeving. IVN Gelderland staat elke aflevering klaar om de deelnemers (en de kijkers thuis) te helpen met praktische tips voor een groene en levende tuin.  

Hoe help je jouw tuin een hele droge periode door? 

Linda van IVN Gelderland legt in de Groenste straat aflevering in Apeldoorn uit wat je kan doen tegen droogte in de tuin.
Nog meer tips? Met onderstaande tips blijft jouw tuintje het hele jaar door een mooi paradijs!

1. Vang regenwater in de tuin op

In aflevering 2 van de Groenste Straat van Gelderland in Duiven laten we je zien hoe je regenwater kan opvangen in de tuin. Dat kan met een regenton, maar bijvoorbeeld ook in emmers. Geef geen water op het heetst van de dag. Wel in de ochtend of avond. Geef liever één keer in de week veel water, in plaats van elke dag een beetje. Dit dwingt planten om diep te wortelen en zelf meer water vinden. 

2. Kies planten die tegen droogte kunnen

Kies makkelijke sterke tuinplanten die voor alle tuingronden geschikt zijn en geschikt voor de plek in jouw tuin (zon/schaduw). Bijvoorbeeld planten die hier van nature voorkomen (inheems), gekweekte varianten die extra zijn aangepast op droge omstandigheden of planten die oorspronkelijk uit droge gebieden komen. Dat zorgt voor extra geur en smaak in de tuin met bijvoorbeeld de bekende keukenkruiden zoals majoraan, tijm, rozemarijn en de bekende lavendel uit Frankrijk. Ook met zonnehoed en de dropplant kom jij fleurig de droge zomer door! Kijk voor inspiratie eens naar de top 10 Tuinplanten voor een droge zomer van Stichting Steenbreek.

 

3. Houd de bodem bedekt

Niets droogte zo snel uit als kale aarde. Gebruik mooie bloeiende bodembedekkers zoals kleine maagdenpalm, kruipend zenegroen, grote tijm of sedum en houd meer water vast ook voor je andere planten. Wil je liever geen bodembedekkers rondom je vaste planten of struiken, dan kun je mulch gebruiken; een laag compost, bladeren, houtsnippers of lavasplit. Bijkomend voordeel; je hebt veel minder kruiden die spontaan opkomen. Lees meer over mulchen! 

 

4. Zorg voor variatie!

Kies verschillende soorten, hoogten en bloeimaanden. Voorjaarsbollen zijn lekker vroeg met bloeien en overleven als bol in de grond. Sommigen kruiden zoals korenbloem en klaproos leven maar 1 jaar en overleven de droogte als zaad. Struiken en boompjes kunnen diep wortelen en zo aan meer water komen. Een herfstaster bloeit pas in de herfst, wanneer de ergste droogte alweer voorbij is. Gebruik de gratis IVN Bloeikalender, waarmee je planten in je tuin zet die elkaar opvolgen in bloei.  

 

5. Perfect hoeft niet

Bij hittestress beschermen planten ook zichzelf door bladeren te laten vallen, minder bloemen of vruchten aan te maken. Gras wordt bruin. Met bovenstaande tips kunnen sterke planten wel tegen stootje als de droogte niet te lang aanhoudt. Ze herstellen zich als er weer regen valt. Je tuin leeft mee met de seizoenen en verandert steeds. Laat het ideale tuinplaatje, waarin altijd alles perfect groen en netjes is, los. 

 


Aan de slag!

Bekijk de aflevering van ‘De Groenste Straat van Gelderland’ in Duiven en laat je inspireren door de enthousiaste deelnemers. Ga vervolgens zelf aan de slag in jouw eigen omgeving. Wil jij eerst meer leren over het natuur- en diervriendelijk maken van jouw tuin? Meld je aan voor de gratis online IVN cursus ‘Aan de slag met een levende tuin’.  Doe mee en maak van jouw straat ook; De Groenste Straat van Gelderland!  

Deel deze pagina