Buurt vergroenen

Vergroen jouw straat tot ‘De Groenste Straat van Gelderland’ en ontdek de kracht van bodemleven en mulchen! 

Gelderland 13 juni 2023

Ben jij klaar om samen met je buurtgenoten jouw straat te transformeren van een grijze omgeving naar een groen paradijs? Het programma ‘De Groenste Straat van Gelderland’ op TV Gelderland is dé inspiratiebron voor het vergroenen van jouw leefomgeving. IVN Gelderland staat klaar om jou te helpen met praktische tips voor een groene en levendige tuin. In de derde aflevering in Elst ontdekken we de waarde van bodemleven en de voordelen van mulchen.  

 

Een gezond bodemleven is essentieel voor jouw tuin

Dieren en organismen die in de bodem leven zoals; wormen, insecten en schimmels, breken plantmateriaal af en zetten het om in voedingsstoffen. Dit maakt de bodem vruchtbaar en gezond. Het bodemleven bestrijdt ook ziektes en plagen in de tuin. Als we goed voor het bodemleven zorgen, gaat onze tuin groeien en bloeien!  Wil jij ontdekken welke bodemdieren er in jouw tuin leven en hoe je de bodem kunt verbeteren? Doe mee met de online cursus ‘Onder het Maaiveld’ van IVN en leer alles over een levende bodem. 

Mulchen voor een gezonde tuin

In de aflevering gaan we in Elst aan de slag met mulchen. Mulchen betekent het bedekken van de bodem met organisch materiaal. Vooral bij nieuwe aanplant zijn er vaak nog kale plekken tussen jonge planten. Om deze plekken te beschermen en te voeden, brengen we een dikke laag organisch materiaal aan. Dit heeft diverse voordelen: 

  1. Voorkomt uitdroging: De mulchlaag houdt vocht vast en zorgt ervoor dat de bodem niet snel uitdroogt. Hierdoor hoef je je tuin minder vaak water geven. 
  1. Voedt de bodem: Het bodemleven breekt de mulch langzaam af en zet het om in voedingsstoffen voor je planten. Zo blijft de bodem vruchtbaar en gezond. 
  1. Minder onkruid: De mulchlaag zorgt ervoor dat zaadjes die komen aanwaaien minder snel kiemen, waardoor je dus minder ongewenste planten in de tuin krijgt.
     

In de aflevering gebruiken we houtsnippers, maar je kunt ook andere organische materialen zoals afgevallen bladeren gebruiken. Leer zelf hoe je bladcompost maakt en profiteer van de voordelen van mulchen voor een bloeiende tuin. 

 

 

Aan de slag!

Bekijk de aflevering van ‘De Groenste Straat van Gelderland’ in Elst en laat je inspireren door de enthousiaste deelnemers. Ga vervolgens zelf aan de slag in jouw eigen omgeving. Wil jij eerst meer leren over het natuur- en diervriendelijk maken van jouw tuin? Meld je aan voor de gratis online IVN cursus ‘Aan de slag met een levende tuin’ Doe mee en maak van jouw straat ook; De Groenste Straat van Gelderland! 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina