Natuureducatie op maat bij woningbouw

Bij woningbouwprojecten komt het regelmatig voor dat er beschermde diersoorten aanwezig zijn op de locatie waar gebouwd moet worden. IVN kan gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars helpen bij deze uitdagingen met  ‘natuureducatie op maat bij woningbouw ’.

Natuureducatie bij woningbouw is altijd afgestemd op de lokale situatie en vanuit de principes hart, hoofd en handen. Hierbij zetten we de belangen van de doelgroep en de beschermde soort voorop. 

Een poelkikkerverhuizing in Scherpenzeel   

Zo kwamen we in Scherpenzeel in actie voor de Poelkikker. Om de nieuwe wijk De Nieuwe Koepel te kunnen bouwen, moesten de poelkikkers uit dat gebied verhuizen naar een voor hen speciaal ingericht gebied. IVN Natuureducatie ontwikkelde een educatieve aanpak om inwoners bewust te maken van de bijzondere waarde van de poelkikker, te leren over hun habitat en liet kinderen meehelpen met de verhuizing voor een bijzondere natuurervaring.  Dit ondersteunde de communicatie van de gemeente over de vangschermen en emmers die duidelijk zichtbaar in het gebied waren. 

Waarom een Poelkikkerverhuizing   

De mitigerende maatregelen die nodig waren voor de poelkikker bij de aanleg van een nieuwe woonwijk zijn door opdrachtgever gemeente Scherpenzeel en IVN Natuureducatie aangegrepen als kans voor meer natuurbewustzijn en waardering bij inwoners. Hierdoor krijgt de aanwezigheid van een beschermde diersoort een positief verhaal en ontstaat er meer draagvlak voor de werkzaamheden. Een mooi voorbeeld dat als inspiratie kan dienen voor andere bouwprojecten waar men te maken heeft met beschermde flora en fauna.       

 

Hoe werkt het?  

In Scherpenzeel startte de campagne met onderstaande vlog in waarin kinderen kennis maakten met de poelkikker en om verhuishulp werd gevraagd. Onder begeleiding van IVN Natuurgidsen hielpen de kinderen mee om de poelkikkers te verhuizen naar hun nieuwe leefgebied.  Tijdens de landelijke Slootjesdagen konden de kinderen terugkomen voor de ‘housewarming’; met natuuronderzoekjes keken ze of de poelkikkers helemaal goed gesetteld waren en namen ze trots hun kikkerdiploma in ontvangst.    

Resultaten en ervaring  

De voorbereidingstijd was heel kort vanwege het einde van de winterslaap van de poelkikker. 40 kinderen deden mee. Hun ouders werden met lekkere koffie en thee ontvangen. De berichtgeving over de poelkikker en de activiteiten waren erg positief in lokale media. Zo werd een beschermde diersoort iets op trots op te zijn in plaats van een last voor bouwprojecten.  

Interesse?

Wil je een vergelijkbaar traject starten en weten wat IVN Gelderland voor jouw natuurinclusieve woningbouw of wijkrenovatie kan betekenen? Neem contact met ons op.