Zeeland
Gezondheid
maandag02mrt2020

“De mensen even terugbrengen in de tijd, dat is waar het om gaat”.

Ria Oranje bezoekt namens MEC de Bevelanden regelmatig verschillende Zeeuwse zorgcentra met een presentatie over de Oosterschelde en verschillende materialen uit de omgeving. Zo neemt ze de ouderen in het zorgcentra weer even mee naar ‘vroeger’ en naar het gebied wat de meeste mensen in het verzorgingstehuis zo goed kennen. Uit het aantal aanvragen van zorginstellingen dat maar blijft stijgen, blijkt wel hoe erg dit gewaardeerd wordt. Wij spreken Ria over haar ervaringen met deze Oosterschelde-lezingen.

Al voordat Ria aan de slag ging voor MEC de Bevelanden werden er presentaties gegeven over de Oosterschelde. Door ziekte kon Ria’s enthousiaste voorganger Rina van Vossen dit helaas niet meer doen. En zo kwam Ria in beeld. “Maar ik heb Rina toch meegenomen, zodat we het samen kunnen doen. Ik kan lopen en slepen met de koffers en Rina kon zo haar kennis aan mij overdragen en er bij betrokken blijven. Gelukkig stellen mensen geen moeilijke vragen. Ik ben geen bioloog namelijk. Ik ben wel echt de boeken in gedoken om kennis op te doen over de Oosterschelde. Via het MEC de Bevelanden kreeg ik veel leuke en duidelijke boeken mee. En ook aan de hand van de foto’s in de presentatie werd ik nieuwsgierig. Een foto van een kreeft zette mij er toe aan wat te lezen over de kreeftenvangst bijvoorbeeld.”

Een biologisch verhaal wordt het echter niet. Aan de hand van mooie foto’s en materialen uit de Oosterschelde vertelt Ria verhalen over vroeger en nu. Zo brengt ze het gesprek met bewoners op gang. Ook neemt ze allerlei soorten schelpen, opgezette vogels zoals de scholeksters en andere aanspoelsels mee en vertelt hier iets bij, of laat de bewoners ze voelen, ruiken en bekijken. Vaak komen de verhalen dan los, of komen mensen zelf met vragen. “Ik neem altijd ook voor de geur een emmer wier mee. Ik zet het wier op tafel, laat het ruiken en geef het door. Door ze te laten ruiken, voelen, beleven en zien komen de herinneringen naar boven.”

Vooral het effect dat de Oosterschelde-presentaties teweeg brengen is voor Ria belangrijk. Dat zij daar een rol in speelt, en we haar aan het woord laten is van ondergeschikt belang. Dat wil ze ook benadrukken. “Het gaat niet om mij, maar om het kleine stukje dat je kunt teruggeven aan de mensen. Als je de mensen ziet genieten dat is echt het mooiste. Ze beleven het echt en worden even teruggebracht in de tijd.”