Voor recreatieondernemers

Natuurrecreatie draagt bij aan de gezondheid en versterkt de band tussen mens en natuur. In Zeeland stimuleren we dit door het aanbieden van Gastheercursussen en het versterken van de bestaande Gastheernetwerken. Met de organisatie van een beleefweek- of dag willen we in samenwerking met partners en ondernemers ook de lokale inwoners naar recreatiegebieden laten trekken.

wandelen

Gastheer/-vrouw van het landschap

Recreatieondernemers zijn de schakel tussen de natuur en haar bezoekers. Daarom leiden wij horeca- en recreatieondernemers op tot gastheren van het gebied waar zij werken. Als Gastheer van het Landschap vertellen zij recreanten alles over de mooiste natuurplekjes en cultuurhistorie van het gebied. IVN organiseert regelmatig trainingen om nieuwe gastheren op te leiden
21 Gastheren van het Landschap zetten zich in 2023 extra in om hun terrein geschikt te maken voor de wilde bijen en gasten daarover voor te lichten. Dat doen ze in het project BIJkletsen met de imker.

mkf lr_natuurouders mariel_kolmschot_ 1_39

Gastheer/-vrouw van de stad

Steden worden steeds drukker. Om de leefbaarheid in de stad aangenaam te maken voor mens en dier is de aanwezigheid van natuur erg belangrijk. Om bewustwording van de aanwezige stadsnatuur bij ondernemers, inwoners en bezoekers te creëren en hun betrokkenheid bij de stadsnatuur te vergroten, heeft IVN Natuureducatie het programma Gastheer van de Stad ontwikkeld.

Kind & Natuur

Beleefweken

De Beleefweek is een week waarin een heel netwerk van IVN Gastheren/vrouwen binnen één gebied samenwerkt om gasten en bezoekers een week lang het gebied te laten beleven. Een onvergetelijk evenement voor bezoekers, omwonenden en ondernemers. Voorbeelden van die beleefweken zijn de Grevelingenweek en Week van de Zwinstreek.