Welke impact heeft een Nature Bit? Biodiversiteit

Welke impact heeft een Nature Bit?

Nature Bits 22 september 2022

 

Met een grote groep jongeren overnachtten Evy de Gier en Marije Bouman begin juli in Natuurmuseum Brabant. Samen met Marleen van Esch organiseerden deze twee Nature Bits koplopers een “Night at the museum” weekend om de deelnemers mee te nemen in de biodiverse stadsnatuur van Tilburg. Een vol en creatief programma met onder andere botanisch stoepkrijten, storytelling rond het kampvuur, een vleermuizenexcursie en vogels spotten. Vanuit Tilburg en Zutphen reisden ze naar het IVN kantoor in Amsterdam om meer te delen over hun koploperservaring.

“Allereerst … hoe was de Nature Bit?”

Marije: Heel gaaf. Het was een fijne groep mensen en hetgeen wat we voor ogen hadden, hebben we bereikt. Achteraf bleek wel dat we best veel op de planning hadden staan en was het fijner geweest om iets minder te doen, zodat er meer ruimte was voor de activiteiten.

Evy: De groep was heel enthousiast, waardoor de eerste activiteit van het botanisch stoepkrijten al veel langer duurde dan gedacht. Veel mensen kenden elkaar ook al, ze kwamen in groepjes van twee of drie, maar de groep als geheel mengde ook heel goed. Iedereen kon het met elkaar vinden.

Marije: Het was ook mooi om te zien hoe de samenwerking met het museum zich ontwikkelde. Aan het begin merkten we dat ze het best spannend vonden om dit met een groep jongeren te ondernemen. Maar het was uiteindelijk zo’n positieve ervaring! De jongeren waren heel geïnteresseerd, stelden veel vragen en het hielp ook mee dat we ons echt aan de afspraken hebben gehouden.

“En hebben jullie dan wel een beetje kunnen slapen in het museum?”

Evy: Gelukkig lukte het mij goed om in slaap te komen, maar mede koploper Marleen heeft daarentegen geen oog dichtgedaan. Zo tussen de dieren en in het pikkedonker slapen doe je natuurlijk niet iedere dag, dus ik snap dat het voor sommigen even duurde voordat ze in slaap vielen.

nb stadsnatuur 2022 Marleen (links) en Evy (rechts)

“Welke impact heeft jullie Nature Bit gehad op de deelnemers denk je?”

Marije: De grote winst die volgens mij is bereikt, is dat ze veel bewuster zijn geworden van de natuur die al om hen heen te vinden is. We hebben ze hier ook concrete tips en tools voor meegegeven zoals de app ObsIdentify, waarmee je wilde planten en dieren kunt identificeren, en door ze een tegelripper mee te geven om de tegels in hun tuin in te wisselen voor planten.

Evy: Ook zijn er connecties gemaakt met mensen buiten je netwerk, die je normaalgesproken niet zo snel tegenkomt, maar waarmee je wel een gedeelde interesse in de natuur hebt. Dat merkte ik ook binnen ons koplopersteam: Marije heeft een achtergrond in biologie, Marleen in dieren en ikzelf in voedsel. Die verbinding is echt super waardevol.

nb stadsnatuur 2022

“Hoe was jullie samenwerking?”

Marije: Het was een soepele samenwerking. We hebben veel samen geluncht en gewerkt aan de Nature Bit.

Evy: Ook hebben we veel aan onze projectleider Wim gehad; hij had een breed netwerk van enthousiaste mensen die veel afwisten van bepaalde natuurthema’s en zelf gaf hij ook de workshop storytelling.

“En wat was ieders kracht denk je?”

Evy: Het was heel fijn dat Marije ervaring had in lesgeven en voor groepen staan. Ze was erg goed in het zetten van kaders en het managen van de tijd. Ik ben zelf vooral van het creatieve en het bedenken van ideeën, dus die kaders werkten voor mij echt fijn. Ook hebben we haar brede kennis van biologie en natuur goed kunnen benutten, ze was een wandelende encyclopedie haha.

Marije: Wanneer er iets geregeld of uitgevoerd moest worden, was Evy er als eerste bij. Ze is organisatorisch heel sterk. Ook had ze een waardevol netwerk vanuit haar rol bij Groen Traineeship.

“Wat heb je geleerd over je thema stadsnatuur?”

Marije: Tijdens het vleermuizen spotten vertelde ecoloog Tom Massar over een vleermuizensoort, de laatvlieger. Deze soort is heel groot en woont oorspronkelijk vooral in rotsen, maar nu ook in huizen in de stad. Ik wist niet dat vleermuizen in het algemeen zo een belangrijke rol in onze biotoop spelen: zo eet een vleermuis ruim 1 miljoen insecten per seizoen!

Evy: Mij is iets soortgelijks bijgebleven. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat wespen ook veel insecten eten. De meeste mensen hebben een hekel aan wespen, maar we kunnen eigenlijk helemaal niet zonder ze! Wat mij ook verbaasde was dat er in de stad meer biodiversiteit te vinden is dan op het platteland, en dat terwijl ik juist dacht dat dit andersom was.

nb stadsnatuur 2022 Botanisch stoepkrijten met o.a. Marije (midden)

“Was er ook een moment dat je dacht: ‘Nu ben ik er even helemaal klaar mee’?”

Marije: Het werd voor mij in juni, vlak voor de Nature Bit, erg druk met mijn studie en werk. Ik was toen lager in mijn energie en heb veel online gedaan, zodat ik minder hoefde te reizen. Gelukkig sloot Marleen toen aan bij het koplopersteam wat ontzettend heeft geholpen.

Evy: Het was inderdaad veel werk voor twee mensen om het allemaal te organiseren. Het was heel fijn dat Marleen erbij kwam. Ook omdat we zo’n grote Nature Bit hadden met overnachting waren elf weken te weinig. We hebben uiteindelijk gelukkig langer de tijd gehad om de Nature Bit voor te bereiden.

“En waar kreeg je energie van?”

Evy: Met Nature Bits werk je echt naar iets tastbaars toe. Bij Groen Traineeship, waar ik ook meewerk aan een project, is het soms wat conceptueler. Aan het eind van onze Nature Bit vroegen we de deelnemers te tekenen wat zij het leukst vonden aan de hele ervaring. Als ik zelf iets zou hebben getekend, zou het een bijtje zijn. We hadden namelijk een insectenhotel en zaadbommen gemaakt in de tuin van Wim, onze projectleider. Heerlijk om zo concreet met iets aan de slag te gaan.

Marije: Ik zou poppetjes die hand in hand staan hebben getekend. Het introductieweekend was namelijk super leuk. Het was een fijne groep mensen, een mooie omgeving en het vogelen in de ochtend met IVN’er Joris Buis was top. Tijdens de Nature Bit zelf gaf de gezelligheid van de groep mij ook energie.

nb stadsnatuur 2022

“Hoe denken jullie dat we jongeren en natuur beter met elkaar kunnen verbinden?”

Marije: Nog een keer deze Nature Bit organiseren! Ik zou dan het museum meer als leidraad pakken. Ze gaan nu bijvoorbeeld een tentoonstelling over biodiversiteit starten. Daar kan je de activiteiten heel mooi aan linken. Ook is het handig om onderwijsinstellingen als bruggetje te gebruiken naar Nature Bits en bijvoorbeeld losse opdrachten bij IVN aan te bieden. Zo bouw je ook verder aan je naamsbekendheid.

Evy: Inderdaad meer samenwerken met het onderwijs, ook door middel van bijvoorbeeld studiepunten. Verder is Nature Bits al een top concept. Ik denk dat jongeren ook via festivals goed te bereiken zijn. En misschien ook interessant om meer cultuur en musea aan jullie projecten te koppelen. Natuurmuseum Brabant was bijvoorbeeld net zo enthousiast over onze Nature Bit als de deelnemers zelf!

nb stadsnatuur 2022

Wil jij je ook inzetten voor mens en natuur met leeftijdsgenoten (18-30 jaar)?

Tekst: Marije Bouman, Evy de Gier & Franciska Maarse
Beeld: Marije Bouman & Evy de Gier

Ontdek meer over

Deel deze pagina