Magische Nature Bit Dark Sky op Texel
Dit voorjaar organiseerden drie koplopers een Nature Bit op Texel voor een groep jongeren. Na weken samenwerken was het eind mei zo ver! Lees hieronder de ervaringen van koplopers Anna Sascha en Wibe!
Magisch, avontuurlijk en leerzaam, zo zouden we onze Nature Bit Dark Sky omschrijven!
Licht, donker en de invloed op leven
Met een groep 16 enthousiaste gelijkgestemden hebben we een weekend lang onszelf ondergedompeld in de wondere wereld van het nachtleven op Texel. Het centrale thema was licht, donkerte en artificieel licht en hoe dit nachtdieren, maar ook ons dagdieren, beïnvloedt. Onder een heldere hemel met duizenden sterren gingen we met de lokale gids en eilandbewoner Marcel Wijnalda op pad. We gingen in het bos op zoek naar vleermuizen met vleermuisdetectoren en lokten insecten met een huis-gebrouwen stroopachtige substantie. Hierna sloten we de nacht af met een magische ervaring, zeevonk! De prachtige witte algen lichtte fel op terwijl we door de branding heen liepen.
Lichtvervuiling en inleven in een dier
Na een korte maar goede nachtrust in onze sfeervolle Tipitenten hadden we in de ochtend een inspirerende lezing door chronobioloog Marijke Gordijn die ons alles vertelde over het belang van licht en donker voor ons, mensen. Hier leerde we dat lichtvervuiling niet zozeer alleen een probleem is voor nachtdieren, maar voor ons allemaal. We sloten het weekend af met een workshop waarin we in het perspectief van een op Texel voorkomend dier kropen. Na een leuke brainstormsessie kwamen er zowel gekke als goede ideeën uit zoals een Bed-and-Breakfast voor vleermuizen, Tesla’s die sonar spreken of een subsidie voor bedrijven als ze hun lampen s’ nachts uitdoen.
Kortom, een geweldige en eye-opening ervaring!
Ook een mooie natuurervaring organiseren voor jongeren (18-30 jaar)? Word Nature Bits koploper! Of zet je op een andere manier in bij Nature Bits.
Tekts: Sascha Vreekamp en Wibe Schoenmaker