Insecten en bodemdieren

Kennismaking met de kleinste bewoners van de stad

Nature Bits 9 november 2022

Op 24 september vond er in hartje Utrecht een Nature Bit plaats over stadsnatuur. Gewapend tegen de regen heeft koploper Seda (25) een groep van zes enthousiaste deelnemers tussen de 18 en 30 jaar ondergedompeld in de stadsnatuur van Utrecht. Lees hieronder meer over haar ervaringen.

Het is al 7 maanden geleden dat het Nature Bit avontuur van Seda begon. Via haar Linked-In kwam er een oproep om mee te doen met het JongIVN project Nature Bits. Nature Bits zijn inspirerende leerervaringen in de natuur; georganiseerd door jongeren, voor jongeren. Met een groep ga je een halve dag tot twee dagen, samen met een expert de Nederlandse natuur ervaren. Seda was altijd al geïnteresseerd in de natuur en miste de betrokkenheid ermee in haar dagelijks leven. Verder wilde ze het liefst natuur delen met haar eigen leeftijdsgenoten en daar sloot deze Nature Bit oproep heel goed op aan.

Natuur dicht bij huis

Ze koos voor het thema stadsnatuur en tijdens de kick-off werd ze gekoppeld aan Omnia, die ook deelnam aan het Nature Bit programma. Seda vertelt dat stadsnatuur haar interesseerde omdat er zoveel meer te zien is dan je denkt. Het is een dankbaar onderwerp om mensen de ogen voor te openen en je blijft zelf ook bijleren. Verder vond ze het leuk dat het zich in haar eigen regio Utrecht afspeelde. En wel op een heel bijzondere locatie die dankzij het samenwerken met IVN Natuurgids Joëlle Baijer beschikbaar gesteld werd.

tiny forest utrecht

Inmiddels zijn er al tientallen Tiny Forests in Nederland. Bekijk waar en hoe deze minibosjes bijdragen aan biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Treinwagon in groene oase

De zaterdagochtend begon vroeg met de aankomst van de deelnemers op de bijzondere locatie van deze Nature Bit: Perron West. Op 3 minuten afstand van Utrecht Centraal Station staat een oude treinwagon. Ingeklemd tussen twee drukke wegen en omringd door gebouwen is dit een klein stukje natuur midden in de stad. Met Perron West als uitvalsbasis gingen de deelnemers die dag onder begeleiding van Seda en expert Chris (24) van alles leren over natuur in de stad. In de hoofdrol de kleinste bewoners van de stad: insecten.

Stadswandeling

‘Het regende de hele dag’, vertelt Seda, ‘maar toch heb ik niemand horen klagen.’ En ondanks de regen hebben ze toch insecten gevonden tijdens hun wandeling. Een vuurwants, groene wants en een ‘zwangere’ kruisspin zorgden al voor genoeg kijkplezier. Ze gingen via het Tiny Forest bij de Cremertuin naar een wijk met veel door bewoners beheerde boomspiegels. Seda had deze vooraf uitgekozen: ‘Ik was verbaasd over de goed onderhouden boomspiegels in deze wijk. Je kon goed zien dat mensen er echt over na hadden gedacht wat ze wilden bereiken met deze stukjes groen.’ Ook de deelnemers waren onder de indruk. De meesten hadden niet eerder van boomspiegels gehoord, maar gingen na deze dag ook navraag doen bij hun eigen gemeente.

bomenspiegel

Bomenspiegel met boomhuisje! Ook je buurt vergroenen? Bekijk deze tips.

Zaadbommen maken

Na door en door te zijn natgeregend was het gelukkig tijd voor lunch en een activiteit in de wagon: de workshop zaadbommen maken. Seda had biologische zaadjes en aarde geregeld waar iedereen eigen zaadbommetjes mee kon knutselen. ‘Om het zo toegankelijk mogelijk te maken gebruikte ik tot pulp gemaakt karton (in plaats van klei) om de zaadbommetjes te maken,’ legt Seda uit, ‘Zo kunnen de deelnemers het zelf gemakkelijk nog eens overdoen met familieleden, buren of vrienden.’ Het was een goede combinatie tussen de uitleg over het belang van insecten en inheemse bloemen, maar vooral ook tijd om te kletsen. Seda: ‘Ik denk dat de deelnemers dit onderdeel het leukst vonden. Ze hadden de tijd om een connectie met elkaar te maken en ze konden even lekker vies worden.’

zaadbommen maken

Zelf ook aan de slag met zaadbommen? Maak dit mengsel voor de wilde bij.

Het community gevoel

Tijdens het laatste onderdeel van de dag, een borrel en insectenproeverij, kwam aan het licht dat veel deelnemers precies dit missen: Het samenkomen met andere jongeren die ook houden van natuur. Want naast iets te hebben opgestoken over hoeveel natuur de stad eigenlijk te bieden heeft, hebben de jongeren vooral ervaren hoe fijn het is om met gelijkgestemden samen te zijn. Voor Seda als Nature Bits koploper zijn alle doelen behaald deze dag. Ze heeft de groep een ‘community gevoel’ kunnen meegeven, ze hebben van alles geleerd en de dag was een gelegenheid om eens de tijd te nemen voor ontmoetingen, zowel met stadsnatuur als met elkaar. Al met al een hele geslaagde eerste Nature Bit in Utrecht!

Ontdek meer over

Deel deze pagina