Dwars door het moeras Klimaat en duurzaamheid

Dwars door het moeras

Nature Bits 12 april 2022

Op tijdreis door de natuur van de Ooij. Door het land van de moerasvogels en grote grazers. Vlakbij de stad, maar zó de wildernis in: Linda vertelt over de Rewilding Nature Bit in de Ooijse Graaf die zij met haar koplopersteam heeft georganiseerd.

De dag werd afgetrapt op station Nijmegen centraal met nog nét genoeg OV fietsen om iedereen te mobiliseren! We fietsten in een halfuur naar een klein stuk groen in Beek genaamd ‘de Struintuin’. We stonden even stil bij de vraag ‘Wat is rewilding?’ en vormden vervolgens een grote kring. Met een variant op het welbekende spel ‘ik ga op vakantie en neem mee …’ deelde iedereen wat ze de natuur mee in nemen en waarom. Zo leerden de deelnemers alvast iets over elkaars interesses en was er gelijk genoeg gesprekstof om op de fiets lekker over te babbelen.

Vervolgens zijn we naar het huis van Frank en Ria in Leuth gefietst. Frank en Ria hebben ons met open armen ontvangen met vier overheerlijke zelfgebakken taarten: veganistisch, glutenvrij, lactosevrij en ‘normaal’, voor ieder wat wils! Ria vertelde over de locatie, wie ze is en hoe ze betrokken is bij IVN Natuureducatie. Ze vond het vooral ontzettend leuk om iedereen te mogen ontvangen vandaag.

nb koploper

Frank nam het stokje over en leidde ons rond over het gebied. Hij vertelde welke activiteiten ze tot nu toe hebben uitgevoerd en met welk doel. Tijdens zijn rondleiding ontmoetten we Charel, de agrariër die naast Frank en Ria woont en nauw betrokken is bij de Rewilding plannen. Charel heeft zijn plannen voor een deel van zijn landbouwgrond aangepast, zodat deze kan worden omgetoverd tot een natuurgebied. Het was mooi om te zien hoe twee verschillende partijen met zeer uiteenlopende belangen (Frank die zich inzet voor meer natuur en Charel die zijn brood moet verdienen met het verbouwen van gewassen) toch beide een voordeel uit de situatie weten te halen en op die manier een gezamenlijk doel voor ogen hebben.

nb koploper

Na de gesprekken met Frank en Charel keerden we terug naar de boerderij waar Ria een fantastische lunch had neergezet; zelfgemaakte soep en broodjes met beleg. Het was een gezellige lunch waar overal gesprekken ontstonden.

nb koploper

Vervolgens heeft Carmen de creatieve opdracht uitgelegd en heeft iedereen zijn creativiteit de vrije loop gelaten. Hoe zouden andere levende organismen er in de toekomst uit kunnen zien? We liepen iets voor op schema en hadden de tijd voor een spontane zoektocht naar beversporen. Vanuit de beversporen zijn we naar de Groenlanden gefietst waar Bart van ARK Natuurontwikkeling op ons stond te wachten. Bart wist veel te vertellen over het gebied, over rewilding en waarom hij dit zo belangrijk vindt.

nb koploperWe sloten de dag af met een drankje bij B&B ‘t Roosje in de Ooij. We hebben kort de tijdreis capsules geëvalueerd, die we gedurende de dag mochten vullen. Door alle gezelligheid hebben we hier niet heel veel aandacht aan besteed. We hebben erg positieve reacties van de deelnemers terug gekregen en als organisatoren hebben we genoten van het proces om deze dag op te zetten, maar ook zeker om er bij te zijn!

Ontdek meer over

Deel deze pagina