Natuur & Gezondheid

Misschien heb je het zelf al eens ervaren: natuur heeft een positief effect op de gezondheid. In 1984 wees onderzoek dit al uit door aan te tonen dat mensen in een ziekenhuis met groene uitzichten sneller genezen. Sindsdien is er veel meer onderzoek dat dit ondersteunt. Waarschijnlijk kan je er zelf ook wel iets bij voorstellen. Het gevoel dat je krijgt wanneer je na een drukke week een weekend gaat wandelen in de natuur, en je alle stress en drukte even los kan laten.

De meeste Nederlanders leven in een stedelijke omgeving. Dit stenen landschap zorgt ervoor dat we onze connectie met de natuur verliezen en minder behoefte hebben om naar buiten te gaan. Dit heeft invloed op zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Mensen in de stad ervaren vaker stress, wat kan leiden tot een burn-out, angststoornis, depressie en zelfs schizofrenie.

Onze mentale gezondheid hebben we deels zelf in de hand. We kunnen hier iets aan doen. Een voorbeeld van wat er momenteel al gebeurt in dit thema is “mindful walking”. Tijdens deze wandelingen focust men zich op de ademhaling en bewustwording om stress te verminderen. Je hebt ook vormen van groene therapie. Zo wordt het onderhouden van moestuinen bijvoorbeeld ingezet als therapeutische activiteit voor groepen. Daarnaast heeft het concept “forest bathing” uit Japan ook in Nederland voet aan de grond gekregen, waarbij mensen zich “onderdompelen” in het groen om helemaal tot rust te komen.

Thema-expert: Agnes van den Berg

Agnes heeft een eigen onderzoeksbureau ‘Natuurvoormensen’ en is bijzonder hoogleraar natuurbeleving aan Rijksuniversiteit Groningen. Ze heeft veel onderzoek gedaan naar natuurbeleving en de relatie tussen natuur en gezondheid. Een geweldige bron van kennis en inspiratie dus! Tijdens het traject komt Agnes sowieso één keer langs om het Nature Bit team inhoudelijk verder te helpen.