Veghels Landschap

Terug naar overzicht Werkgroepen

Werkgroep Veghels Landschap (landschapsbeheergroep) richt zich op onderhoud, herstel en ontwikkeling van kleine landschapselementen en doet dat met "werkdagen" in het landschap.

Werkdagen zijn gepland op de 1e zaterdag van de maand in de winter en het vroege voorjaar.

Werkgroep Veghels Landschap zet zich actief in om een bijdrage te leveren aan het in stand houden van het landschap in de omgeving van Veghel door bijv.  wilgen te knotten of  poelen te schonen om te voorkomen dat deze dichtgroeien.

De werkgroep is in de wintermaanden en het vroege voorjaar actief. Het werkseizoen start met de nationale Natuurwerkdag, de 1e zaterdag in November.


Werkdagen zijn  de 1e zaterdag van de maand van november tot april, er wordt gewerkt van 9.00 – 12.00 uur. Voor koffie met koek en een dagverzekering wordt gezorgd. Werkkleding en laarzen of stevige schoenen kunnen goed van pas komen
Gereedschap: Zagen, takkenschaar en ladders zijn aanwezig - Eigen gereedschap (geen kettingzaag) kan ook gebruikt worden - Werkhandschoenen en werkkleding sterk aanbevolen.

Kijk ook eens in de Veghels Landschap fotogalerij

Bent u ook geïnteresseerd, wilt u meer informatie? Neem dan contact op!

Contactgegevens:
Werkgroepen - Veghels Landschap
Coördinator - Fer Kalis - tel. 0413 - 34 13 48
E-mail: fam.kalis@home.nl

 

De Roost

Vorig jaar zijn we begonnen met het knotten van de wilgen in de Roost die daar hard aan toe waren. Wilgen zijn als vroege bloeiers belangrijk voor veel insecten zoals hommels en bijen. Na het knotten duurt het nog 2-3 jaar voordat de bomen weer volop bloesem hebben. Daarom is het belangrijk om niet alle bomen te gelijk te knotten.

De Roost is een klein natuurgebied bij Keldonk, in beheer bij Staatbosbeheer. Knotten is een relatief dure vorm van (natuur)beheer.  Door als vrijwilligers te helpen, maken we het SBB makkelijker om al het noodzakelijk werk te doen. Er is werk voor zagers, voor wie dat te inspannend vind, is er voldoende ander werk te doen, zoals het afvoeren van de takken en deze op te slaan in rillen tussen de bomen.

Poelen in het Hurkske

Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Veghel nieuwe poelen aangelegd in het Hurkske ten behoeve van amfibieën en met name de knofllookpad die hier weer is uitgezet. Deze poelen moeten regelmatig geschoond worden om te voorkomen dat ze dichtgroeien. Ook dit werk moet in fasen gebeuren om niet al het waterleven al te ernstig te verstoren. Met name voor de knoflookpad is het van belang dat er in de omgeving van de poel kale, zandige plekken aanwezig zijn waar de padden zich in kunnen graven.

 

Terug naar overzicht Werkgroepen