De Vlagheide

De Vlagheide is ontstaan uit het Masterplan Vlagheide


De sluiting van de vuilstort Vlagheide, het afstoten van de militaire(MOB) complexen door Defensie en de aanleg van de A-50 zijn voor de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel aanleiding geweest om aan de slag te gaan met het Intergemeentelijk Masterplan Vlagheide e.o. Na overleg met de bewoners, gebruikers en andere betrokkenen is in juni 2006 het Masterplan Vlagheide vastgesteld door de gemeenteraden.

(kaart De Vlagheide)

Het Masterplan geeft ruimte aan ontwikkelingen die een meerwaarde geven aan het gebied. Lang niet alle ontwikkelingen kunnen nu al worden voorzien, daarom is het Masterplan niet zozeer een plan maar vooral het begin van een proces voor 20 jaar ontwikkeling in Vlagheide en omgeving.

De komende jaren zullen initiatieven worden uitgevoerd en zo zal langzaam het landschap ontstaan dat de drie gemeenten voor ogen staat: een gebied met een eigen karakter en met een schaakspel van functies, met verschillende karakters en beelden ingepast in een fraai en sterk landschap dat verwijst naar de geschiedenis van het gebied.