Verslagen Natuurwerkgroep Valkenswaard

09-02-2019: Brabants Landschap roept hulptroepen IVN in

Afgelopen zaterdag, 9 febr. j.l. hebben leden van het IVN Valkenswaard-Waalre meegeholpen met het planten van 2 hectare bos.
De plantplek, gelegen nabij het Grevenschutven in Valkenswaard, is vorig jaar vrijwel helemaal kaal gemaakt omdat de letterzetter de dennenbomen zodanig had aangetast dat de bomen gerooid moesten worden.

De letterzetter is een kleine bastkever van 4 tot 5 mm groot en komt vooral voor op sparren. Het lichaam van deze kever is bedekt met geelbruine haren. De bomen kunnen door harsvorming insecten weren, maar als ze zijn verzwakt door schade of zijn omgevallen tijdens een storm, dan is dit niet meer voldoende en kan de boom door enkele kevers gekoloniseerd worden. Deze verzwakte bomen worden in eerste instantie bezocht door mannelijke kevers. De mannetjes zoeken op de schors naar een geschikte plaats om zich naar binnen te boren. Eenmaal binnen begint hij een paringskamer te graven en als deze klaar is, scheidt hij een chemische stof uit waarvan de geur de vrouwtjeskever moet lokken. Een mannetje paart met 2 tot 3 vrouwtjes waarna deze verder graven onder de schors. In gangen van maximaal 15 cm lengte legt het vrouwtje tientallen eitjes. De larven die daaruit komen, eten weer nieuwe gangen, dwars op de moedergang, Dit veroorzaakt een heel karakteristiek patroon waarbij het lijkt of er een boekwerk is geschreven. Vandaar de naam letterzetter.

plantmateriaal Valkenhorst collage

Brabants Landschap heeft de hulp ingeroepen van WOKLE (Werkgroep Onderhoud Kleine Landschaps Elementen) en van de werkgroep “Malpieschoners”, beide werkgroepen maken deel uit van het IVN Valkenswaard-Waalre. Deze groepen hebben op hun beurt weer een aantal andere vrijwilligers bereid gevonden om de handen uit de mouwen te steken.

Het nieuw aangeplante bos wordt een gemengd bos met lindebomen, tamme kastanje, iepen, lijsterbes, haagbeuk, veldesdoorn enz., heel gevarieerd dus, in totaal 5000 jonge boompjes.
We zijn benieuwd hoe dit bos zich gaat ontwikkelen, maar het was sowieso een leuke klus!!

planten Valkenhorst pauze