Verslagen Natuurwerkgroep Malpie

12-04-2019: Uitje als dank voor 10 jaar Malpie-onderhoud

Omdat de Natuurwerkgroep Malpie tien jaar bestaat kregen wij een dagje uit, aangeboden door de gemeente Valkenswaard!
We bezochten het mooiste blotevoetenpad in Europa. Gelegen in Zutendaal, België. Met een insectenmuseum en vlinderkas. Een hele beleving! Op blote voeten, 2,5 km, op alle mogelijke ondergronden. En best koud.

uitje naar Zutendaal

Na nog 20 min. rijden bezochten we Connecterra in Maasmechelen. Hier heeft men een natuurpark aangelegd op de resten van afvalbergen van de kolenmijn. Ook dit was een bijzonder park. Het was een heerlijk dagje uit.

(Ad Baken)

Meer foto’s

Malpie-werkgroep

04-11-2017: Natuurwerkdag, aan de slag in de Malpie’tuin’

Veel deelnemers aan de Natuurwerkdag hebben net als ik, het idee dat de Malpie onze tuin is. Het verschil is echter dat de Malpie een stuk groter is, minder gecultiveerd is (hoewel je op de Malpie normaal gesproken alleen over de paden mag lopen) en toch iets verder weg ligt dan onze tuin. De Natuurwerkdag, één van de weinige kansen om buiten de paden tussen de heide op de Malpie te zijn, komt daarmee wat langzaam op gang. Wanneer een redelijk aantal mensen zich ondanks de onderschatte afstand naar de Malpie, verzameld heeft, volgt een duidelijke instructie. De dennen tussen de heide moeten verwijderd worden en op een hoop gelegd worden, die hopen moeten worden opgehaald en uit het zicht van de wandelaars weggelegd worden. Ook de berkjes moeten verwijderd worden, maar omdat die als het even kan, met wortel en al verwijderd moeten worden, is het verstandiger om dat aan de specialisten, met ander gereedschap, over te laten.

De meesten van ons betreden de heide dus gewapend met snoei- en takkenscharen om de dennen aan de grond af te knippen. Het werk op de heide is mooi, het is heerlijk weer, de ochtendzon is warm en geeft een prachtige ochtendschijn over de Malpie. Terwijl wij druk aan het knippen zijn of takken aan het afvoeren zijn, rechten we af en toe onze ruggen om ons werk en de Malpie te bewonderen. De koffie, die op het midden van de ochtend voor ons klaarstaat, is – zoals altijd wanneer je eerst hard gewerkt hebt – verrukkelijk. Het samenwerken op de Malpie en het samen op deze manier genieten van de heide is verbindend en er wordt veel en gezellig over gekletst.

Na de koffie wordt er verder gewerkt en menig natuurwerker werkt zich na de koffie echt goed verder in het zweet. Hoe lekker is het als tussen de middag de soep met de broodjes verschijnen en wij nog eens achterom kunnen kijken om te zien dat de vele handen weer een groot stuk heide hebben gered van de overname door dennen en berken! Werken in de natuur is zwaar, maar geeft veel voldoening. Deze ochtend samen midden op de heide was een cadeautje voor onszelf, voor het IVN en de heide.

Karin van Bracht

Meer foto’s

natuurwerkdag Malpie

16-10-2017: Eer van het werk op de Malpie

Ook in 2017 wordt er op de zaterdagen in het najaar volop gewerkt voor het behoud van de heide op de Malpie.
Ad Baken organiseert de actie: “Graag wil ik wat opnames laten zien, die ik genomen heb tijdens het heide schonen op de Malpie. Met ongeveer 8 vrijwilligers zijn we in een paar maanden bezig om dennen en berken te verwijderen. Het is hard werken maar erg gezellig. We gaan telkens met een voldaan gevoel naar huis.
4 november sluiten we af met de Nationale Natuurwerkdag.

Meer foto’s

Heide schonen op de Malpie 2017