Valkenhorst

Valkenhorst is bezit van Brabants landschap. Een groot gedeelte van Valkenhorst is niet vrij toegankelijk. De voormalige visvijvers zijn af en toe onder begeleiding te bezoeken.

Ooit waren hier heidevelden. Hier vingen de Valkenswaardse valkeniers de valken die zij africhtten voor de valkenjacht; zo komt het gebied aan zijn naam.

Rond 1900 verdween de valkerij en werd er voor de heidevelden een andere bestemming gezocht. In de buurt van de Tongelreep werden visvijvers gegraven. Hier werd o.a. karper gekweekt. De visteelt trok allerlei (toen ongewenste) vogelsoorten aan die wel van een visje houden. 

Inmiddels is ook de visteelt verleden tijd. De vogelrijkdom is gebleven, en vogels als eenden, ganzen en zwanen hoeven niet meer voor hun leven te vrezen. In het gebied broeden nu bijvoorbeeld de zeldzame roerdomp en woudaap.

Rond één vijver is een wandelroute uitgezet. Vogelliefhebbers kunnen vanachter een scherm of vanuit de vogelkijkhut het vogelleven rond de plas bekijken.

Om het gebied te bezoeken kan momenteel het best geparkeerd worden op de parkeerplaats Leenderbos van Staatsbosbeheer, aan de doorgaande weg tussen Valkenswaard en Leende.

zicht op visvijver ValkenhorstMeer foto's

Informatie van Brabants Landschap over dit gebied