Poel

droge poel vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

Variatie in waterstand

De waterstand in de poel varieert met het seizoen. In de winter kan de poel bijna vol zitten, vooral als de herfst erg regenachtig is geweest. Na een droge zomer is soms bijna al het water verdwenen. In de warme zomer van 2013 stond de poel eind augustus zelfs helemaal droog!
Het droogvallen van de poel is een ramp voor de diertjes die in het water leven, zoals libellenlarven. Toen eind 2017 de poel weer bijna droog stond, hebben we het riet zo goed mogelijk verwijderd en daarna het laatste water weggeschept. In het laagste gedeelte is een extra verdieping gemaakt en bekleed met vijverfolie. Daarna mocht de poel weer volstromen en -regenen.
Meteen in 2018 bewees het werk zijn waarde! In de kurkdroge zomer van 2018 bleef toch een restje water achter. De salamanderlarven die in een ‘bijpoeltje’ waren achtergebleven, hebben we met de hand overgezet. Sindsdien is het vaker lang droog geweest en is de poel toch in geen enkel jaar helemaal uitgedroogd.

 

libel en juffer 350x620Libellen en juffers

De poel is erg belangrijk voor de amfibieën in de tuin. Ook de libellen en juffers profiteren ervan. Hun larven leven één of meerdere jaren in het water. Hoewel libellen en juffers erg veel op elkaar lijken, zijn er toch de nodige verschillen.

Verschillen

In het algemeen zijn de ‘echte’ libellen groter. Een libel als de blauwe glazenmaker is erg fors ten opzichte van bijvoorbeeld een vuurjuffer.
Een ander opvallend verschil is te zien als de insecten ergens uitrusten. Een libel houdt daarbij de vleugels gespreid terwijl een juffer ze samenvouwt. De voorvleugels van een libel zijn wat smaller dan de achtervleugels; bij de juffer zijn voor- en achtervleugels gelijk.
Tot slot staan de ogen van een juffer verder uit elkaar.

Fotoalbum