Omgeving Meeuwven

Ten oosten van de Aalster wijk Ekenrooi ligt een bosrijk gebied met daarin als blikvanger het Meeuwven. Een gedeelte van het gebied is in handen van Brabants Landschap maar er zijn ook stukken in gemeentebezit.

Behalve gemengd bos zijn er ook heidevelden te vinden, en naast het Meeuwven verschillende andere vennetjes. De venoevers worden onderhouden door de IVN Natuurwerkgroep Waalre. Om de ca. 5 jaar worden jonge berkjes en dennetjes verwijderd zodat de vennen behouden blijven.

gagelAan de oevers van het Meeuwven groeit op veel plaatsen gagel, een beschermde plantensoort. Gagel werd vroeger gebruikt als smaakstof in bier, in plaats van hop. De geur van gagel zou vlooien verdrijven. Bosjes gagel werden daarom wel in de bedsteden opgehangen. Hieraan dankt het kruid zijn bijnaam ‘vlooienkruid’.
De naam ‘Meeuwven’ heeft niets met meeuwen van doen. Vóór de Napoleontische tijd heette dit ven Nieuwven. Door verschrijving van een kaartenmaker is de naam Meeuwven in gebruik geraakt.

Uitvalsbasis voor wandelingen door dit natuurgebied is café De Hut van Mie Pils. Hier start een paaltjesroute van het IVN. De route is gemarkeerd met paaltjes met een blauwe kop. Een gratis routebeschrijving kan bij het startpunt worden meegenomen. De IVN routeapp en de wandelapp izi.travel bevatten ook een beschrijving van deze tocht.
Bij de Hut van Mie Pils start bovendien een route, gemarkeerd met gele paaltjes. Deze route gaat naar het nieuwe natuurgebied Achtereinds Laag. Vanaf het uitzichtspunt bij de (meestal) met water gevulde laagte zijn talloze watervogels te zien.
Vanaf de Hut van Mie Pils is via een viaduct over de A2 het grote bos- en heidegebied ten oosten van de snelweg bereikbaar.

Halverwege de Hutdijk is een kleine parkeerplaats waar de QR-codewandeling van het IVN start. Deze tocht gaat onder andere langs het Meeuwven.

kaart omgeving Meeuwven met legenda

Meer foto’s