Valkenswaard-Waalre
Biodiversiteit
zaterdag01jan2022

Zevenblad

Natuurweetje gepubliceerd op 30 juni 2021

Het Zevenblad is een kruid dat wel bij iedere tuinier, tuinder en tuinbezitter bekend is. Het staat te boek als een ongelofelijk hinderlijk en zich snel verspreidend onkruid. Ongewenst dus en toch altijd aanwezig. Verwijdering en bestrijding zijn een opgave zonder einde. Het komt altijd weer terug als een zevenkoppige draak.
Daar tegenover staat dat het Zevenblad in verschillende opzichten een interessante plant is.

zevenblad bloeiHet is evenzeer een fraai bloeiend lid van de Schermbloemenfamilie. De schermen ontvouwen zich medio mei. De bloei duurt meestal toch maar vrij kort maar jonge volledig uitgegroeide bloeiende planten kunnen in de tuin een heel aantrekkelijke aanvulling vormen.
Behalve in de tuin groeit de plant langs beschaduwde slootkanten en bermen en onder heggen op humeuze niet te zware bodem.
Zevenblad is te vinden in alle gematigde streken van Europa en Azië.

De naam “Zevenblad” is eigenlijk onjuist want er zijn geen zeven bladen. “Drieblad” zou misschien een betere benaming geweest zijn gezien de hoofdverdeling die ook bij de bovenste bladen terug te vinden is. Wel is het onderste blad vaak zevenlobbig. Vooral de twee buitenste lobben zijn meestal asymmetrisch ingesneden.
En dat gaf weer de indruk van een geiten-pootafdruk. Vandaar “Aegopodium” dat “Geitenpoot” betekent en een verlatijnsing is van het Griekse “aigos” voor “geit” en “pous” voor “poot”. De toevoeging “podagraria” stamt af van “podagra” hetgeen een jicht-achtige ziekte is die zich vooral openbaart in voetmisvorming. Vandaar dat de plant oudtijds tegen jicht gebruikt werd. Maar ook werd in het voorjaar Zevenblad al in de Romeinse tijd in groentesoep gegeten. Voedingsdeskundigen van de moderne tijd hebben vastgesteld dat de kwaliteiten de moeite waard zijn om als aanvullende groentevorm gebruikt te worden.

zevenblad en wilde hyacintBloemen van Zevenblad met uitgebloeide Wilde hyacint

De plant groeit vanuit een overblijvende wortelstok die gemakkelijk uit stukjes nieuwe planten laat groeien. Schoffelen en spitten in tuinen bevordert dus de verspreiding.
De kleine (2-3 mm) meest witte (soms iets gele) vijfdelige bloemen zijn met 10-12 stralen in schermen vereend. Nog in knop zijn de schermen vaak wat roze-achtig. Meestal is er geen omwindsel. De geribbelde eivormige vrucht draagt nog de teruggeslagen stijlen. Er is geen nabloei. De bovengrondse delen verdrogen.
Waar het Zevenblad als blijvende plant verdragen wordt en zelfs als een sieraad kan dienen verdient het aanbeveling om na de bloei de zaadschermen tijdig volledig te verwijderen om de verspreiding langs die weg tenminste zo veel mogelijk tegen te gaan. Het verwijderen van blad en wortelstok is minder eenvoudig en vrij zinloos. Waarbij gif spuiten al helemaal ontoelaatbaar is.

Jan van Twisk,
Waalre, 30 Juni 2021

Meer natuurweetjes