Zeldzaam?? Insecten en bodemdieren

Zeldzaam??

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 26 augustus 2014

Wat is zeldzaam? Dat is ontegenzeggelijk een vraag die wij ons geregeld stellen wanneer plant en dier ter sprake komen.
Dat was onlangs ook weer eens het geval toen een familielid in zijn tuin net over de Duitse grens in de Selfkant op een overdadig witbloeiende vlinderstruik (Buddleia) tussen vele vlinders en vlindersoorten een heel aparte vlinder aantrof. Dat moest natuurlijk op foto’s vastgelegd worden. En dan wordt het zoeken met behulp van allerlei middelen en media. Met enige moeite werd toen achterhaald dat het ging om een Spaanse vlag (‘Euplagia quadripunctaria’, Grieks voor ‘goede, mooie schuine strepen en vier stippen, punten’). Een soort die heel zelden en dan alleen maar in het grensgebied van het zuiden van Limburg wordt waargenomen. In dit geval klopte dat helemaal. Het betreft dan een verwant van de meer bekende beervlinders. Een dagactieve nachtvlinderfamilie met dikke harige rupsen. Het is duidelijk dat de waarnemer hiermee best in zijn nopjes was en de waarneming trots aan de Vlinderstichting doorgaf.

Spaanse vlag IVN Valkenswaard-Waalre
Spaanse vlag op buddleja

Nog geen twee weken later waren zijn echtgenote en dochter voor een vakantie op het warme Griekse eiland Rhodos. Dicht onder de Turkse kust. Een bekende excursie gaat dan naar een koele kloof want daar is iets heel aparts te zien. De Vlinderkloof. In het wat gedempte licht van die nauwe vochtige passage op de wand en op bomen is een uitzonderlijk verschijnsel te vinden. Duizenden vlinders zitten hier naast elkaar en vliegen zo nu en dan even gezamenlijk in een fladderwolk op. Vanzelfsprekend werden ook hier foto´s gemaakt want dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk met je telefoon. Bij nadere beschouwing van de afbeeldingen rees al snel het vermoeden dat hier sprake was van een enorme overdaad van Spaanse Vlaggen, met hun onbegrijpelijke naam. Het internet leverde daarvan de bevestiging. Het bleek zelfs dat er in dit geval sprake is van een variëteit ‘rhodosensis’.

Ook kwam naar voren dat het voorkomen van de vlinder op een Kanaaleiland de Victoriaanse Engelse benaming tot gevolg heeft gehad. De titel ‘Jersey Tiger’ spreekt duidelijk voor zichzelf.

Maar het kwartje viel helemaal toen wij op de augustuspagina aquarel van onze Zuid-Afrikaanse verjaardagskalender tussen de vele bloemsoorten een donkere vlinder ontdekten. Nu konden we eindelijk hierin de Spaanse Vlag herkennen. Dus ook daar is de vlindersoort bekend. Vreemd is echter wel dat de in Europa voorkomende alleen in de maanden juli en augustus vliegt en blijkbaar in het verre zuiden in de winter gesignaleerd wordt als het er niet zo warm is.

Zo kwam ook toen die vraag weer naar voren: `Wat is zeldzaam?` Waarom daar op Rhodos zo massaal en hier nauwelijks? Op die vraag kunnen alleen maar wetenschappers door veel onderzoek een antwoord vinden. Wij houden het daarom maar gewoon op de vreugde van de sensatie bij de waarnemingen.

Jan van Twisk

Kijk hier voor meer foto’s.

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina