Stijf havikskruid kop 3op1 Bloemen en planten

Wonder en verwondering

Valkenswaard-Waalre 28 september 2023

Velen hebben tegenwoordig een groeiende belangstelling voor de Natuur. Daarvoor zijn in de huidige samenleving een heleboel aanleidingen te zien. Een gevolg daarvan is het ontstaan van een reeks organisaties die daar aandacht aan besteden. Studie en verbreiding van kennis omtrent “De Natuur” is daarin een belangrijk onderdeel. De verdere en ook naaste leefomgeving vormen daarin meestal een basis ter verkenning en begrip. Geen verrassing dat hierbij “wonder en verwondering” herhaald voorkomen.

Daarbij blijkt het al duidelijk dat niet enkel veraf gelegen gebieden en speciale landschapstypen ter verkenning nodig zijn. Ook dichterbij zijn voldoende gebieden en situaties die aparte werelden en leefgemeenschappen vormen. De naaste woonomgeving in welke vorm dan ook biedt al voldoende interessante verschijnselen en wetenswaardigheden. Voor wie over een tuin beschikt of slechts over een tuintje of terras is bij enige extra aandacht genoeg materiaal aanwezig om nader te bekijken. Zelfs potten en bakken met inhoud bieden daar specialiteiten aan. Enig geduld voor herhaalde inspecties kan daarbij wel nodig zijn voor beter begrip. De natuur moet de tijd hebben.

Dan kan het bijvoorbeeld opvallen dat er, na een winter en voorjaar van verwaarlozing, in en op potten en bakken die het afgelopen jaar zorgvuldig gekozen en verzorgde planten geherbergd hadden heel andere groeisels verschenen. Wie de moed heeft om die plantengroei de vrijheid van verdere ontwikkeling te geven zal beloond worden met een heel verrassende wereld. Een meestal onbekende wereld met planten in hun stadia van groei en bloei. Het levert een hoop nieuwe beelden op die een kijkje geven in de grote meestal onbekende natuurwereld. Een wonder dat ons in verwondering kan brengen. En nieuwsgierigheid naar meer duidelijkheid en inzicht in de onbegrensde variaties van de natuurlijke wereld.

Neem hiervoor bijvoorbeeld de hierna aangehaalde drie groeisels die na maanden ontwikkeling tot bloei en vruchtvorming kwamen.

middelste teunisbloem collage

Bij de jaarlijks wel ergens terugkerende Teunisbloemen lieten de geribde kokers op de overgang van bloemtrechter naar stengel zien dat het buisvormige vruchtbeginsels waren. De zaadjes worden er na verdroging uitgeslingerd in de wind.

gewone raket collage

De moeilijk te onderscheiden kromme sikkelvormige dunne vruchten van de Raket in de hangbak hadden na openbreken in de wind hun zaadjes al helemaal geloosd. Maar hoe waren ze dan voor de nu volwassen generatie in deze hangbak beland?

stijf havikskruid collage

Net zo mysterieus is de verspreiding van het pluisje van de minuscule zaadjes van het Stijf Havikskruid naar de sierpot als er in de naaste omgeving in geen jaren dit soort planten tot volle ontwikkeling zijn gekomen. Althans niet zijn opgemerkt. We missen zo veel dankzij de maaimachines! De bolvormige pluizenbol die voortkomt uit een schijfvormige gele bloemschijf biedt zoveel moois.

Zo is er bij nader aandacht een eindeloos grote serie interessante open vragen vanwege de Natuurwonderen om ons heen die tot nadenken leidt.

Jan van Twisk,
Waalre, 27-09-2023

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina