Valkenswaard-Waalre
Overig
zaterdag01jan2022

Winterlichtjes

Natuurweetje gepubliceerd op 5 januari 2019

Het is wel een beetje als mosterd na de maaltijd maar het kan nog net. De afgedankte kerstbomen zijn nog niet helemaal opgeruimd. De lichtjes zitten er nog wel in maar worden dikwijls niet meer in de avond bij het donker worden aangestoken. Het ergste en langste donker is al weer meer dan een week achter de rug.
In en buitenshuis zijn nu ook al veel minder kunstmatige winterlichtjes te zien. Het merkwaardige verschijnsel van de kerstboom in veelvoud dankzij dubbel glas is ook al weer verleden tijd. Dan wordt het geleidelijk tijd om wat meer naar buiten te kijken. Misschien is op een morgen de oude kerstboom in de tuin wel bedekt door een witte sneeuwlaag.
Een andere mogelijkheid voor winterlicht is een alleen bij heel laag staande morgenzon waarneembaar verschijnsel dat juist na Kerstmis zich voordeed. Een boom met flink gespreide takken vertoonde een massa winterlichtjes. Het duurde maar kort maar net lang genoeg voor een paar haastige foto opnames. Bij wat uitvergroting werd het duidelijk. Trosjes gevleugelde vruchten van een suikeresdoorn blijven altijd nog lang in de wintertijd hangen en vingen hier het bijna horizontaal schijnende morgenlicht korte tijd op.
Een heel andere lichtbron was al een tijdje eerder terug zichtbaar geworden. De winterjasmijn is een heel vroege naaktbloeier (Jasminum nudiflorum). Die zorgt vaak en zeker nu met het voortdurend zachte klimaat voor heldere glanzende botergele bloemen. Eerst aarzelend enkele maar dan al gauw in overdaad. Altijd een bemoedigend beeld voor wie naar licht verlangt.
Iets meer dan een weekje na de esdoorn verrassing is de toverhazelaar (Hamamelis mollis) nu actief geworden. Eerst nog heel korte dunne kromme lintjes en dan enkele dagen later al de bijna volledig gestrekte diep gele bloemdelen die moeten worden aangezien voor echte bloemblaadjes. Ze kunnen lange tijd de vaak toch nog donkere dagen opvrolijken.
Winterlichtjes genoeg dus.

Jan van Twisk,
Waalre , 4-1-2019

Meer foto's
Meer natuurweetjes

Toverhazelaar bloemen